Suomen Keskusta r.p.

Keskusta: Hallituksen pidennettävä alijäämien kattamisvelvoitteen aikaa hyvinvointialueilla

Jaa

Hyvinvointialueet kärsivät rahojen riittävyydestä suhteessa tarpeisiin. Niillä on kuitenkin velvoite turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Hyvinvointialueiden perustaminen oli oikea päätös, joka tehtiin 15 vuotta liian myöhään. Alueille pitää nyt antaa työrauha ja todellinen mahdollisuus tasapainottaa budjettinsa. Lyhytnäköiseen palveluverkon karsimiseen ja lähipalvelujen heikentämiseen ei millään alueella pidä syöksyä alijäämien kattamisen pelossa.

Keskustan puoluehallitus vaatii hallitukselta pikaisia toimia, joilla alijäämien kattamisvelvoitetta pidennetään aiemmin päätetystä kahdesta vuodesta. Tämä on välttämätöntä, sillä koronan aiheuttama hoitovelka, hoitohenkilöstön perustellut palkankorotukset sekä jatkuva hintojennousu ovat nostaneet kustannuksia paljon arvioitua enemmän. Tätä ei saa maksattaa palvelun tarvitsijoilla.

Keskusta pitää kiinni vaalilupauksestaan vahvistaa lähipalveluja. Lähipalvelut ovat arjessa verrattain usein tarvittavia palveluja, jotka kuuluvat kaikille niin suurimmissa kaupungeissa kuin maaseudulla.

Palvelujen uudistaminen on välttämätöntä ja myös teknologiaa on hyödynnettävä rohkeasti. Esimerkiksi liikkuvilla ja etäpalveluilla hyvinvointialue voi vahvistaa ja monipuolistaa lähipalvelujen saatavuutta alueen kunnissa ja kaupungeissa.  Jokaisessa kunnassa tulee silti jatkossakin olla vähintään minimitason toimipiste.

Rahaa säästävät uudet toimintatavat ovat täysin mahdollisia, mutta vaaditussa kahdessa vuodessa muutos ei synny. Hätäilemällä aikaan saadaan vain suljettujen terveysasemien sekä entistä pitempien hoitojonojen Suomi.

Keskustan puoluehallituksen mielestä hyvinvointialueiden palveluverkkoa koskevat merkittävät ratkaisut tulee viedä aluevaltuustojen päätettäväksi. Päätösten on pohjauduttava hyvinvointialueen strategiaan. Palveluverkkoon tehtävien muutosten pitkän aikavälin taloudellinen vaikuttavuus on myös pystyttävä perustelemaan ennen päätöksentekoa.

Tietoja julkaisijasta

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Petri Honkonen: Purra esittää jättikorotusta kiinteistöveroon30.8.2023 09:57:09 EEST | Tiedote

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen moittii valtiovarainministeri Purran esitystä korottaa kiinteistöveroa roimasti. Valtiovarainministerin ehdotuksen mukaan monissa kunnissa maapohjan osalta kiinteistövero nousisi jopa 40 prosentilla nykytasosta, ja pakkokorotusta olisi edessä peräti 245 kunnassa. - Purra lupasi vaaleissa keventää kansalaisten elämisen hintaa. Nyt hän lätkäiseekin suomalaisille mojovan veronkorotuksen asumiseen. Purran sanat ja teot ovat aivan eri puuta. - Samalla Purra ajaa läpi autoilijan työmatkavähennyksen heikentämistä ja arvonlisäveron kiristyksiä tällä vaalikaudella. Elämisen kustannukset ovat muutenkin tapissa, mutta Orpon hallitus leipoo lisälaskuja minkä ehtii, ihmettelee Honkonen Honkonen huomauttaa, että Purran esitys iskee suoraan omassa asunnossa asujaan sekä koventaa vuokrankorotuspaineita. Asuntovelallisille esitys on erityisen murheellinen, sillä moni on nyt pulassa korkeiden korkojen takia. Lausunnolle lähtenyt ehdotus nostaisi maapohjan veroa

Annika Saarikko: Purran budjetti on vahvoista välittävä puolen Suomen budjetti25.8.2023 15:47:30 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriön budjetti- ja menokehysehdotuksien julkaisu palauttaa politiikkaa perusasioihin. Se on tarpeen. Ajat huutavat vakautta ja ennustettavuutta. Työttömyys ja konkurssien määrä ovat kasvussa. Hätkähdyttävää oli kuulla Purran vähättelevän näitä huonoja uutisia. Samaan aikaan moni miettii kodeissa ja työpaikoilla, onko töitä, pysyykö yritys pystyssä ja tuleeko arjessa toimeen. Hallituksen pitäisi puuttua huononevaan tilanteeseen tässä ja nyt. Suhdanteen kehitystä on seurattava tarkkaan eikä sitä saa hallituksen omin päätöksin heikentää. Päämäärä on yhteinen. Taloutta pitää vahvistaa, jotta hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan. Valtiovarainministeriö kertoi perjantaina, että uusi hallitus ottaa sittenkin velkaa suunnilleen saman verran kuin koronan ja sodan ympäristössä toiminut edeltävä hallitus. Tilanteesta on syytäkin olla huolissaan. On väärä valinta heikentää ja keskittää suomalaisten lähipalveluja sekä leikata ihmisiltä, jotka ovat valmiiksi heikoimmilla – ja samaan

Keskustan Lohi: Purran luovuttava sote-rahoituksen jättileikkauksista24.8.2023 09:36:56 EEST | Tiedote

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi vetoaa ensimmäistä budjettiaan ja vaalikauden menokehystä valmistelevaan valtiovarainministeri Riikka Purraan, jotta hän torjuisi kaavaillut suuret leikkaukset vanhuspalvelujen, terveyskeskusten ja muiden sote-palvelujen rahoitukseen. - Hyvinvointialueilla odotetaan nyt täydessä epävarmuudessa Purran pohjaesitystä. Vaaleissa Perussuomalaiset lupasi, ettei lähipalveluista leikata. Näin olisi viisasta myös toimia. Purralla on nyt linjavalinnan paikka. - Ei ole oikeudenmukaista, että lähipalvelut romutetaan ja samalla annetaan suuret veroalet. Säästöjen keskellä kaikki suomalaiset on pidettävä mukana, Lohi sanoo. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Lohi arvioi, että suuret leikkaukset lähipalveluihin johtaisivat nopeasti kolmeen asiaan: Hoitojonojen pitenemiseen koko maassa, lähipalvelujen karkaamiseen yhä kauemmas, ja suomalaisten eriarvoisuuden kasvuun. Sosiaali- ja terveysvaliokuntaa viime kaudella johtanut Lohi muistuttaa, että kalli

Saarikon ja Kurvisen avoin kirje perussuomalaisten puoluekokoukselle12.8.2023 09:04:44 EEST | Tiedote

Arvoisa puheenjohtaja Riikka Purra, hyvät Perussuomalaiset, Puoluekokous on kansanvaltaa aidoimmillaan. Ihmiset kokoontuvat päättämään puolueen linjasta, tekemään henkilövalintoja ja puolueen vallassa ollessa arvioimaan, onko se pidetty, mitä on luvattu. Näin on varmasti myös teillä Perussuomalaisissa. Nyt te olette vallassa. Puoluekokoustanne seuraavat ne suomalaiset, joille te ennen vaaleja lupasitte, että meno Suomessa muuttuu: bensan hinta pumpulla laskee ja arjessa pärjää paremmin, koulutuksesta ei leikata, vanhus- ja terveyspalvelut turvataan koko maassa, tiet laitetaan kuntoon maaseutua myöten, halvempi ammattidiesel tulee helpottamaan yrittäjien tilannetta, viljelijöiden toimeentulo kohenee ja turve pelastuu. Saivatko ihmiset, mitä he tilasivat? Hallitusohjelma ei tuokaan polttoaineen hinta-alea, vaan lääkkeiden hinnan nousun. Leikkaatte perusturvasta ja -palveluista ja keskitätte lähipalveluja. Maa- ja metsätaloudesta leikataan. Samalla annatte parhaiten pärjääville mittavia v

Keskusta: Suomi tarvitsee vahvan, valmiin ja yhdistävän presidentin5.8.2023 12:08:53 EEST | Tiedote

Presidentinvaaleissa linjataan, millaisiin käsiin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoito uskotaan. Kyse on suomalaisten turvallisuudesta ja maamme kansainvälisestä asemasta. Keskusta katsoo, että Suomi tarvitsee varman, osaavan ja kokeneen presidentin, joka on heti tehtäviinsä valmis. Olli Rehn täyttää erinomaisesti kovien aikojen presidentin laatuvaatimukset. Venäjän hyökkäyssota merkitsee epävarmoja aikoja jatkossakin, korostaen kokeneen sekä määrätietoisen ulkopoliittisen johdon merkitystä. Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa turvallisuuttamme, mutta valmiutta ja päätöksentekokykyä tarvitaan joka päivä myös uudelta presidentiltä ja hallitukselta. Suomen turvallisuus on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa laajempi asia. Kansan yhtenäisyys ja kokemus puolustamisen arvoisesta isänmaasta ovat turvallisuutemme kulmakiviä. Turvallisuuteen heijastuvat myös sisäpolitiikan ratkaisut niin hyvinvoinnin, huoltovarmuuden kuin sivistyksenkin osalta. Näistä asioista päävastuu on hallituksella, mutta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme