Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 37/2023

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 7.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia.

Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa.   

THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi  

Tiedotteet

  • ti 12.9. Ruokavaliomme kaipaavat muutosta. Terveelliset ja kestävät ruokavaliot edistäisivät niin ihmisten kuin ympäristön hyvinvointia. Julkaisemme uuden politiikkasuosituksen siitä, miten yhteiskunnassa voidaan tukea siirtymistä kasvi- ja kalapainotteisempiin ruokavalioihin. Suosituksen ovat laatineet Strategisen tutkimuksen neuvoston hankkeet Reilu ruokamurros (Just food) ja Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life). Suositusta esitellään webinaarissa ti 12.9. (ks. tapahtumat). Lisätietoja ja materiaalit embargolla: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678.ti 12.9.


Verkkouutiset

  • pe 8.9. Tutkimus: Koulukodeissa asuvat nuoret toivovat enemmän välittämistä ja keskustelua rajoittamisen rinnalle. Lisätietoja: taija.huhtala(at)thl.fi, puh. 029 524 8138
  • to 14.9. THL toteuttaa 10 kaupungissa lisätiedonkeruun Terve Suomi -tutkimuksesta. Alueet ja kunnat ovat saaneet tilata erilliskyselyn, jonka avulla ne voivat seurata tarkemmin oman alueensa asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia. Mukana ovat Espoo, Helsinki, Kaarina, Kauniainen, Kuopio, Nokia, Oulu, Rovaniemi, Salo ja Turku. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678.


Blogit

  • ma 11.9. Anu Kippola-Pääkkönen & Kaija Appelqvist-Schmidlechner: Rakentava vuorovaikutus ja viestintä edellyttävät tunneälyä
  • ke 13.9. Jenni Krogell & Jarmo Romo: Avainhenkilö kulkee väkivaltaa kohdanneen rinnalla
  • pe 15.9. Mauri Marttunen: Nuorten mielenterveysoireet ja tuen hakeminen ovat yleistyneet


Tapahtumat ja webinaarit  

  • ma 11.9. klo 12–15.50 Ikäihmisten itsetuhoisuus – itsetuhoisuuden taustatekijöiden ymmärtäminen. THL, Mannerheimintie 166, Helsinki, J-talon salit ja verkossa.
  • ti 12.9. klo 9–10.30 Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudistuvat ravitsemussuositukset kaikkien käyttöön. Verkossa.
  • ke 13.9. klo 8.30–11 Julkaisutilaisuus: Suositus lääkäreille haitan arvioinnista alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten epäilyissä. THL, Mannerheimintie 166, Helsinki ja verkossa.
  • pe 15.9. klo 9–12 Julkaisutilaisuus: Lasten ja nuorten oikeuspsykologian ja -psykiatrian yksiköiden toiminta ja toiminnan periaatteet Suomessa, verkossa.


Lisätietoja tapahtumista ja webinaareista.

Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa

Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi 

THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta.

THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
 

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tutkimus: vangeilla on Suomessa useita samanaikaisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia, kuten päihdehäiriöitä, infektiotauteja ja yksinäisyyttä21.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Vangeille on Suomessa kasaantunut muuta väestöä enemmän monia samanaikaisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Heillä on pitkäaikaisia sairauksia enemmän kuin koko väestöllä, ja päihdeongelmat ovat vankien keskuudessa hyvin yleisiä. Päihteiden käytöstä on yhdeksälle vangille kymmenestä tullut jossain vaiheessa elämää ongelmallista ja monella edennyt riippuvuudeksi. Noin neljännes vangeista on sosiaali- ja terveyspalveluiden suurkäyttäjiä myös vankilan ulkopuolella.

Enkäten Hälsa i skolan 2023: Barn och unga belastas av många faktorer – viktigt med tydliga vardagsrutiner och att få hjälp i tid21.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Enligt färska resultat från enkäten Hälsa i skolan uppger en stor del av barnen och de unga att de mår bra, är nöjda med sina liv och har en bra vardagsrytm. Men en del av välbefinnandet belastas av många olika faktorer, exempelvis sjukdom, ångest, mobbning eller social fobi, som kan ha många bakomliggande faktorer. För att förbättra situationen krävs åtgärder av både skolan och elevhälsotjänsterna.

Kouluterveyskysely 2023: lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät – selkeät arkirutiinit ja ajoissa saatu apu on tärkeää21.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Kouluterveyskyselyn tuoreiden tulosten mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Mutta osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Tilanteen korjaaminen vaatii toimia sekä kouluyhteisöltä että opiskeluhuoltopalveluilta.

THL: Koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannokset uudella varianttivalmisteella – hauraimpien ryhmien rokotuksia voidaan aikaistaa19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suosittelemat koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannokset annetaan uudella varianttirokotteella. THL suosittelee, että syystalven tehosterokotteet annetaan pääasiassa samaan aikaan kuin influenssarokotteet. Hyvinvointialueet voivat oman harkintansa mukaan aikaistaa kaikkein hauraimpien riskiryhmiin kuuluvien rokotuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme