Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti yhteisöllisen asumisen myöntämisen perusteista

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta päätti kokouksessaan yhteisöllisen asumisen myöntämisen perusteista Pohteella. Yhteisöllinen asuminen korvaa sosiaalihuoltolain (21 §) mukaisen palveluasumisen. Perusteet tulevat voimaan uusien asiakkaiden osalta 1.11.2023 alkaen. Palvelujen piirissä jo olevien asiakkaiden osalta uusia myöntämisperusteita sovelletaan, jos palvelutarve muuttuu ja tarvitaan uusi palvelupäätös.

– Pohteen sote-järjestämissuunnitelmassa on linjattu, että yhteisöllistä asumista lisätään Pohjois-Pohjanmaalla vuosina 2023–2025 yhteensä 158 paikkaa. Yhteisöllisen asumisen tavoitteena on, että asiakas voi asua omassa kodissaan ja tuen avulla selviytyy arkielämän toimista sekä osallistuu sosiaaliseen elämään, kertoo Pohteen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto

Yhteisöllinen asuminen tarkoittaa hyvinvointialueen järjestämää asumista, jota voidaan järjestää tavalliseen asuntokantaan kuuluvassa asunnossa tai asumisyksikössä. Lisäksi tarjolla on sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa, joka ylläpitää ja edistää fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja henkistä toimintakykyä. Yhteisöllisessä asumisessa asuminen ja palvelut järjestetään erikseen.​ Asunto on asiakkaan hallinnassa vuokrasopimussuhteen kautta.  

– Yhteisöllisen asumisen lisäämisessä tärkeää on yhteistyö muun muassa kuntien kanssa, joiden vastuulle esimerkiksi asuntosuunnittelu ja kaavoittaminen kuuluu. Yhteisöllistä asumista, ympärivuorokautista palveluasumista ja muita aivan tavallisia asuntoja voi kuulua samaan rakennuskokonaisuuteen, valottaa Ylitalo-Katajisto. 

Yhteisöllisen asumisen palvelua myönnetään asiakkaalle yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Palvelu on tarkoitettu henkilöille, joiden toimintakyky on alentunut ja hoidon sekä huolenpidon tarve on kohonnut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavaan syyn vuoksi. Palvelu myönnetään, kun hakijan tarvitsemaa tukea ei voida järjestää muilla käytettävissä olevilla keinoilla, esimerkiksi kotiin annettavien palvelujen avulla.  

​Sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan lisäksi yhteisöllisessä asumisessa asiakkaalle voidaan järjestää myös muita palveluita. Tällaisia palveluja voivat olla esimerkiksi sosiaalinen kuntoutus, avustajapalvelu tai ateriapalvelu. Muut palvelut määritellään erikseen asiakkaalle tehtävässä palvelutarpeen arvioinnissa.  

Yhteisöllisen asumisen asiakasmaksu koostuu kotihoidon ja muiden mahdollisten palveluiden asiakasmaksusta sekä yhteisöllisen asumisen perusmaksusta. Sosiaalista kanssakäymistä edistävästä toiminnasta peritään perusmaksu, joka sisältää muun muassa käyttöoikeudet asiakkaiden yhteisiin tiloihin ja korvauksen yhteisöllisestä toiminnasta. Pohteen aluevaltuusto päättää asiakasmaksujen määräytymisen palvelukohtaisesti. Asiakkaalle annetaan asiakasmaksuista erillinen päätös. 

Lisätietoja päätöksestä ja asiakasryhmäkohtaiset myöntämisen perusteet ikäihmisille, mielenterveys- ja päihdeasiakkaille ja vammaisille löydät täältä: https://tweb.ppshp.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=697866 

Tiedot ja ohjeet asiakkaalle päivittyvät Pohteen verkkosivuille myöhemmin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista21.9.2023 12:55:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 20.9. päätöksen turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista. Perusteet tulevat voimaan 1.11.2023 alkaen. Tuolloin myös jo palvelun piirissä oleville asiakkaille aletaan tehdä uudet palvelutarpeen arvioinnit uusien myöntämisen perusteiden mukaan. Näissä arvioinneissa huomioidaan, että Pohteelle on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä vastaavia palveluita koskevia sopimuksia, jotka jatkuvat sellaisenaan sopimuksien päättymiseen saakka tai kunnes ne irtisanotaan.

Henkilöstöjaosto teki ratkaisun lääkäriryhmän palkka-asiassa: Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi – työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään21.9.2023 12:09:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli yksittäisen lääkäriryhmän palkanmaksuasiaa kokouksessaan 21.9.2023. Kyseessä on viiden vuoden ajan sovellettu paikallinen sopimus ja mahdollinen palkkojen takaisinperintä. Ratkaisun mukaan takaisinperintää ei tehdä, koska paikallisen sopimuksen tulkinta on katsottava vakiintuneeksi ja sellaisena työnantajaa velvoittavaksi toteutuneen soveltamiskäytännön vuoksi.

Aluehallitus keskusteli hoidon jatkuvuusmallista. Päätöksiä tehtiin toimistotilojen käytön tehostamisesta ja potilastietojärjestelmien yhdistämisestä.20.9.2023 14:14:26 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 19.9.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitukselle esiteltiin Tuirassa pilotoidun hoidon jatkuvuusmallin tilannetta. Päätösasioina aluehallitus käsitteli muun muassa hallinto- ja toimistotilojen käytön tehostamista sekä Lifecare-potilastietojärjestelmän muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme