Finnvera Oyj

Finnveran omistajanvaihdoskatsaus 1–6/2023: Rahoituksen myöntäminen edelleen vilkasta – yrityskauppojen koko kasvoi

Jaa

Alkuvuosi 2023 oli edelleen vilkas Finnveran omistajanvaihdosten rahoituksessa toimintaympäristön muutoksista, korkojen noususta ja inflaatiosta huolimatta. Finnvera myönsi rahoitusta omistajanvaihdoksiin tammi–kesäkuussa 2023 yhteensä noin 74 miljoonaa euroa.

Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo.
Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo

Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia alkuvuonna yhteensä noin 74 miljoonalla eurolla (H1/2022: 73) alkuvuoden aikana, kasvua oli noin kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Finnveran myöntämän omistajanvaihdosten rahoituksen euromäärät ovat kasvussa, kun taas yrityskauppojen lukumäärät ovat hieman pienentyneet. Myönnetyn rahoituksen keskikoko, noin 200 000 euroa, on myös kasvanut verrattuna aiempiin vuosiin.

- On ilahduttavaa, että epävarmuudesta huolimatta moni yritys ja yrittäjä ovat päättäneet tarttua omistusjärjestelyn tuomiin mahdollisuuksiin. Ennustamisen lyhytnäköisyyteen on osittain jo sopeuduttu ja on opittu toimimaan ketterästi muutostilanteissa. Yrityskauppojen tekeminen ei vaikuta olevan enää niin suhdanneherkkää, kertoo Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo.

Rahoituksella mahdollistettiin 378 yrityksen omistusjärjestely. Yrityskauppojen lukumäärä laski yhdeksän prosenttia edelliseen alkuvuoteen verrattuna.

Pienyritysten yrityskaupoissa kuhinaa, toimialoista korostuu liike-elämän palvelut

Paikallisten pienyritysten yrityskaupoissa oli edelleen kuhinaa ja Finnvera rahoitti niiden omistusjärjestelyjä 202 kappaletta (221) 17 miljoonalla eurolla (16). Finnveran rahoitus on edelleen keskeistä erityisesti pienyritysten omistusjärjestelyissä.

Myös isommissa kotimarkkinayrityksissä oli vilkkautta ja Finnvera rahoitti 152 yritystä (179) noin 42 miljoonalla eurolla (33).

Toimialoista korostuvat liike-elämän palvelut sekä kauppa ja kuluttajapalvelut. Teollisuuden omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on ollut suurta. Matkailualan omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on tasaista.

Yrityskauppojen rahoituksen suurimmat volyymit Uudellamaalla, Pohjois-Suomessa suurin pudotus

Finnveran omistusjärjestelyihin myönnetystä rahoituksesta suurin osa, noin kolmannes kohdistui Uudenmaan alueen yrityskauppoihin. Rahoitusta myönnettiin 24 miljoonaa euroa, jolla mahdollistettiin yli sadan yrityksen omistusjärjestely.

Aktiivisuudella erottuvat myös Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Keski-Suomi. Suurin pudotus oli Pohjois-Suomen alueella, erityisesti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

- Merkittävin syy omistajanvaihdosten vähenemiseen on rahoituskustannusten nousu, jatkaa Palo.

Tuottavuuden ja kilpailukyvyn näkökulmasta yritystoiminnan jatkuminen erittäin tärkeää

Omistusjärjestelyjen määrä on ollut valtakunnallisestikin laskussa. Toimintaympäristön muutokset, korkojen nousu ja inflaatio vaikuttavat ostajiin ja myyjiin.

Olisi erittäin tärkeää, että omistajanvaihdoksia pystyttäisiin tekemään entistä enemmän ja että yhä useampi uusi yrittäjä näkisi omistajanvaihdoksen kiinnostavana keinona ryhtyä yrittäjäksi uuden yrityksen perustamisen sijaan. Se on myös tilastojen valossa kannattavaa. Toteutuneet omistajanvaihdokset lisäävät yritysten kasvun tavoittelua ja luovat uusia investointeja, työpaikkoja ja hyvinvointia.

- Tuottavuuden ja kilpailukyvyn näkökulmasta yritystoiminnan jatkuminen on erittäin tärkeää. Olemme mielellämme auttamassa omistusvaihdosten järjestymisessä Finnveran monipuolisten rahoitusten avulla, Palo kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Palo, aluepäällikkö, omistajanvaihdokset, Finnvera, puh. 029 460 2637, anna-mari.palo@finnvera.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveras regionöversikt för Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten 1–6/2023: Finnveras finansiering till SMF- och midcap-företag minskade. Behovet av driftskapital ökade – investeringarna fortsatte7.9.2023 10:28:04 EEST | Tiedote

I början av 2023 beviljade Finnvera inhemsk finansiering till landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten till ett belopp av sammanlagt 43 miljoner euro (69). Finnveras finansiering minskade tydligt i alla landskap och hundra procent av finansieringen riktades till SMF- och midcap-företag. Investeringarna fortsatte trots osäkerheten. Ägarbytena förblev oförändrade, i Österbotten nästan fördubblades antalet företagsförvärv jämfört med motsvarande period i fjol. Antalet nystartade företag som finansierades minskade jämfört med året innan, vilket återspeglar förändringarna i verksamhetsmiljön. Det grundas allt fler företag som bisyssla.

Finnveran Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluekatsaus 1-6/2023: Rahoitus pk- ja midcap-yrityksille laski. Käyttöpääoman tarve kasvoi – investoinnit jatkuivat7.9.2023 10:25:03 EEST | Tiedote

Finnvera myönsi Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin kotimaan rahoitusta alkuvuonna 2023 yhteensä 43 miljoonaa euroa (H1/2022: 69). Finnveran myöntämä rahoitus laski selvästi kaikissa maakunnissa ja kohdistui sataprosenttisesti pk-ja midcap-yrityksille. Investoinnit jatkuivat epävarmuudesta huolimatta. Omistajanvaihdokset pysyivät ennallaan, Pohjanmaalla yrityskauppojen määrä lähes kaksinkertaistui viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Rahoitettujen aloittavien yritysten lukumäärä laski edellisvuodesta, mikä heijastelee toimintaympäristön muutoksia. Sivutoimiyrityksiä perustetaan yhä enemmän.

Finnveran Sisä-Suomen aluekatsaus 1–6/2023: Finnveran rahoitus kasvoi Pirkanmaalla mutta laski Päijät-Hämeessä – Kanta-Hämeessä yrityskauppamarkkina piristyi5.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Finnvera myönsi tammi–kesäkuussa 2023 rahoitusta Sisä-Suomen alueelle eli Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 84 miljoonaa euroa (86). Myönnetyn rahoituksen määrä kääntyi Pirkanmaalla reippaaseen kasvuun ja kohdistui aiempaa enemmän myös investointeihin. Sen sijaan Päijät-Hämeessä rahoitus laski edellisvuosien kasvutrendin jälkeen. Myös Kanta-Hämeessä myönnetyn rahoituksen määrä edelleen laski hieman, mutta rahoitettujen yrityskauppojen määrä kasvoi. Toimialoista Finnveran rahoitusta kohdistui eniten maakuntien teollisten toimialojen yrityksille.

Finnveran Lounais-Suomen aluekatsaus 1–6/2023: Finnveran rahoitus pk- ja midcap-yrityksille kasvoi – myös investointien ja yrityskauppojen rahoitus piristyi30.8.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Pk- ja midcap-yritysten rahoituskysyntä näyttää nousevan edellisvuoden kuopasta. Finnvera myönsi tammi–kesäkuussa 2023 rahoitusta Varsinais-Suomen pk- ja midcap-yrityksille 57 miljoonaa euroa ja Satakuntaan 21 miljoonaa euroa. Molempien maakuntien osalta myönnetty rahoitus kasvoi yli 10 prosenttia. Varsinais-Suomessa myös rahoitettujen investointien arvo kääntyi selvään kasvuun. Teollisuus on veturitoimiala, johon maakuntien rahoituksesta kohdistui jälleen yli 60 prosenttia. Yrityskauppoihin kohdistui edellisvuotta enemmän rahoitusta, etenkin Satakunnassa yritysten omistajanvaihdosmarkkina vilkastui.

Finnveran Etelä-Suomen aluekatsaus 1-6/2023: Rahoituksen myöntäminen edelleen vilkasta, mutta investoinnit laskussa - viennin rahoitus korkealla tasolla28.8.2023 09:02:49 EEST | Tiedote

Alkuvuosi 2023 oli edelleen vilkas Etelä-Suomen alueella, vaikka toimintaympäristön muutokset, korkojen nousu ja inflaatio vaikuttivat yritysten investointihalukkuuteen. Finnvera myönsi alueen yrityksille kotimaan rahoitusta tammi-kesäkuussa 2023 yhteensä 215 miljoonaa euroa (216). Myönnetyn rahoituksen määrä kasvoi hieman Etelä-Karjalassa ja Uudellamaalla edelliseen vuoteen verrattuna. Kymenlaaksossa myönnetyn rahoituksen määrä laski. Viennin rahoituksen myöntäminen on korkealla tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme