Säteilyturvakeskus (STUK)

Olkiluodon saarella matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitus on turvallista

Jaa

Säteilyturvakeskus on arvioinut Teollisuuden Voima Oyj:n loppusijoituslaitoksen turvallisuuden. Arvioinnin perusteella matalan ja keskiaktiivisen jätteen sijoittaminen loppusijoituslaitokseen on turvallista, ja jätteen varastointia voidaan jatkaa nykyisen luvan mukaisesti vuoden 2051 loppuun asti.

Teollisuuden voiman (TVO) Olkiluodon ydinvoimalaitosten käytöstä syntyy matala- ja keskiaktiivista jätettä, joka loppusijoitetaan voimalaitosalueen kallion sisään rakennettuun loppusijoituslaitokseen. Loppusijoituslaitokseen varastoidaan ja loppusijoitetaan myös valtion vastuulla olevia teollisuudesta, sairaanhoidosta ja tutkimuksesta syntyneitä radioaktiivisia jätteitä siinä määrin, ettei loppusijoitus haittaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen käyttötoiminnasta aiheutuvien jätteiden loppusijoitusta.

Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi vähintään 15 vuoden välein loppusijoituslaitoksen turvallisuuden. TVO toimitti vuoden 2021 lopussa loppusijoituslaitoksen turvallisuusarvioinnin ja siihen liitetyt aineistot STUKille. Aineiston perusteella STUK toteaa, että TVO:lla on loppusijoitustoiminnassaan riittävät menettelyt nykyisin loppusijoitettavien jätetyyppien osalta, ja että nykyisen kaltaista loppusijoituslaitoksen toimintaa on mahdollista jatkaa turvallisesti.

"Loppusijoituslaitoksen nykyisin käytössä olevat tilat otettiin valtioneuvosto päätöksellä käyttöön vuonna 1992. Tästä lähtien olemme säännöllisesti arvioineet laitoksen turvallisen käytön edellytyksiä. Turvallisuusarvioinnissa ei ole ilmennyt sellaisia puutteita tai virheitä, jotka aiheuttaisivat ihmisille tai ympäristölle säteilyvaaraa nyt tai tulevaisuudessa", toteaa ylitarkastaja Ari Luukkonen STUKista.

Matala- ja keskiaktiivisen jätteen varastointia 2100-luvulle asti

Tällä hetkellä voimassa olevan loppusijoituslaitoksen käyttöluvan myönsi Valtioneuvosto vuonna 2012. Voimassa olevan käyttöluvan perusteella TVO:lla on lupa käyttää loppusijoituslaitosta vuoden 2051 loppuun saakka. Voimalaitosyksiköiden eli reaktoreiden sekä käytetyn polttoaineen kapselointilaitoksen käytön ja purkamisen seurauksena Olkiluodossa tehdään matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitusta 2100-luvun luvun alun ensimmäisille vuosikymmenille saakka. STUK arvioi myöhemmässä vaiheessa erikseen 2000-luvun jälkipuoliskon loppusijoitusratkaisujen turvallisuutta.

Määräaikaisen turvallisuusarvioinnin tavoitteena on säännöllisesti arvioida matalan ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituksen nykyisiä ja tulevaisuuden ratkaisujen turvallisuutta. Turvallisuusarvioinnin lähtökohtana on ihmisten, yhteiskunnan ja tulevien sukupolvien suojeleminen säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Taustaa matala-, keskiasteen- ja korkea-aktiivisen jätteen loppusijoittamisesta

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen alueella on kallioon louhittu noin sata metriä syvä loppusijoituslaitos, jota kutsutaan myös voimalaitosjäteluolaksi (VLJ-luola). VLJ-luolaan loppusijoitetaan ydinvoimalaitosten käytön aikana syntyvää matala- ja keskiaktiivista jätettä. Lisäksi myöhemmin ydinvoimalaitoksia käytöstä poistettaessa syntyvää matala- ja keskiaktiivista ydinjätettä on tarkoitus loppusijoittaa luolaan. Korkea-aktiivista jätettä VLJ-luolaan ei loppusijoiteta. Matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen luvanhaltija on Teollisuuden Voima (TVO).

Korkea-aktiivinen jäte on pääasiassa käytettyä ydinpolttoainetta, ja sen loppusijoittamista varten Posiva Oy rakentaa Olkiluodon ydinvoimalaitosalueelle omaa loppusijoituslaitosta, Onkaloa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu, p. 010 850 4761, media@stuk.fi

Kuvat

Jätteet suljetaan säteilyaktiivisuuden vaatimiin astioihin ja loppusijoitetaan kalliosiiloihin. Kuvassa matala-aktiivisen jätteen siilo ja sinne loppusijoitettuja jäteastioita.
VLJ-luola. Kuvalähde: TVO. Jätteet suljetaan säteilyaktiivisuuden vaatimiin astioihin ja loppusijoitetaan kalliosiiloihin. Kuvassa matala-aktiivisen jätteen siilo ja sinne loppusijoitettuja jäteastioita.
Lataa

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2023 alussa yhteensä 320 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2023 hade STUK sammanlagt 320 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2023 STUK had 320 employees.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Radiation monitoring vehicle for Ukraine28.11.2023 09:15:00 EET | Press release

The Finnish Radiation and Nuclear Safety Authority will equip a radiation monitoring vehicle for use by the State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine. The mobile laboratory will help the radiation and nuclear safety authorities find radioactive substances and objects in the environment. The project, funded by the Ministry for Foreign Affairs of Finland and Nordic partners, is part of broader radiation safety cooperation with Ukraine.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme