Miten keskuspankin osto-ohjelmat ovat vaikuttaneet valtionlainojen sijoittajapohjaan ja likviditeettiin?

Jaa

Määrällisellä elvytyksellä on ollut valtioiden velkakirjojen likviditeettiin sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia, kirjoittaa Melinda Lääti Valtionvelka nyt -blogissa.

Suomen valtionvelka oli viime vuosiin asti pääosin kansainvälisten sijoittajien salkuissa. Vuosina 2021 ja 2022 jakauma ei ole ollut enää yhtä selkeä. Kotimaisten (muiden kuin Suomen Pankin) ja ulkomaisten sijoittajien omistukset ovat pienentyneet 87 miljardista vuonna 2021 noin 79 miljardiin vuonna 2022, kun taas Suomen Pankin omistukset ovat selvästi kasvaneet EKP:n laajamittaisten arvopaperiostojen myötä.

Samaan aikaan määrällisen elvytyksen kanssa Suomen valtionvelka on kasvanut noin 100 miljardista yli 150 miljardiin euroon. Vaikka velan määräkin on kasvanut, keskuspankin osuus on silti noussut merkittävästi. Tämä tarkoittaa, että valtion velasta entistä suurempi osa on valunut Suomen Pankin taseeseen.

Millaisia vaikutuksia keskuspankin suureksi kasvaneella omistusosuudella on ollut Suomen valtionlainojen sijoittajapohjaan ja jälkimarkkinakaupankäyntiin?

Lue koko blogi valtionvelka.fi -sivustolta: https://www.valtionvelka.fi/blogi/miten-keskuspankin-osto-ohjelmat-ovat-vaikuttaneet-valtionlainojen-sijoittajapohjaan-ja-likviditeettiin/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta, kassavarojen sijoittamisesta ja valtionvelan riskienhallinnasta. Lue lisää työstämme: valtionvelka.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtiokonttori

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme