Korkeasaaren eläintarha

Kansainvälinen eläintarhakonferenssi ensi kertaa Suomessa

Jaa

Helsinkiin saapuu tällä viikolla suuri joukko eläinlajien ja luonnon monimuotoisuuden suojelun ammattilaisia. Korkeasaari järjestää ensimmäistä kertaa Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA:n vuosikonferenssin, joka on vuoden suurin eläintarha-alan kokoontuminen Euroopassa.

Markhorit auringonlaskussa Korkeasaaren kallioilla. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha.
Markhorit auringonlaskussa Korkeasaaren kallioilla. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha. Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Euroopan eläintarhajärjestö kokoaa yhteen edistykselliset eläintarhat, joiden tavoitteena on pelastaa eläinlajeja sukupuutolta suojelutoimien, ympäristökasvatuksen ja tutkimuksen keinoin. Korkeasaari on yksi perustajajäsenistä 30-vuotiaassa järjestössä, johon kuuluu nykyään yli 400 eläintarhaa ja akvaariota. Suomessa Korkeasaaren lisäksi jäseniä ovat Ähtärin ja Ranuan eläinpuistot. EAZA:n työtä ovat esimerkiksi eläintarhojen yhteiset suojeluohjelmat (EEP), joissa Korkeasaari on 35 lajin osalta mukana.

”Eläinlajien suojelussa kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä. Yhteistyöllä säilytetään uhanalaisia lajeja, löydetään parhaat hoitokäytännöt ja jaetaan yhdessä tietoa luonnon monimuotoisuudesta. Toivotamme vieraamme tervetulleiksi Helsinkiin oppimaan uutta ja inspiroitumaan työstämme”, sanoo Sanna Hellström, Korkeasaaren toimitusjohtaja.

Viiden tiiviin konferenssipäivän ajan asiantuntijat jakavat osaamistaan eri teemoihin keskittyvillä luennoilla, infoissa ja työryhmissä. Yhteisillä luennoilla käsitellään eläintarhojen viestintää ja eläinten hyvinvointia sekä kootaan yhteen kaksivuotisen suojelukampanjan tuloksia. Ilta-aikoina konferenssivieraat verkostoituvat sosiaalisen ohjelman parissa ja tutustuvat Korkeasaaren eläintarhaan ja Helsinkiin.

Konferenssiin saapuu lähes 900 eläintarhojen edustajaa, jotka täyttävät Katajanokalla sijaitsevan Marina Congress Centerin 12.-16.9.2023. Konferenssin avaavat EAZA:n toiminnan johtaja Myfanwy Griffith ja Korkeasaaren toimitusjohtaja Sanna Hellström. Avajaisissa omat tervehdyksensä lausuvat Pekka Haavisto ja Sirpa Pietikäinen. Avajaiset, kuten muutkin suuret luennot striimataan EAZA:n Facebook-sivulla.

Monelle eläintarhan edustajalle vierailu Suomeen on ensimmäinen, joten tavoitteena on tutustuttaa vierailijoita myös maamme kulttuuriin ja nostaa tapahtuman järjestäminen uudelle ekologiselle tasolle. Konferenssiohjelma on siirretty mobiiliin, käytetyt materiaalit ovat ensisijaisesti kierrätettyjä tai vuokrattuja ja ruokalistalla on kasvistuotteiden lisäksi vain kalaa ja riistaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Korkeasaaresta johdetaan uhanalaisen markhorin EEP-suojeluohjelmaa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaresta johdetaan uhanalaisen markhorin EEP-suojeluohjelmaa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Konferenssivieraille esitellään myös Villieläinsairaalan toimintaa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Konferenssivieraille esitellään myös Villieläinsairaalan toimintaa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Korkeasaaressa esitellään MetsäpeuraLIFE-suojeluhanketta. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaressa esitellään MetsäpeuraLIFE-suojeluhanketta. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Tunturipöllön kantakirjaa ylläpidetään Korkeasaaressa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Tunturipöllön kantakirjaa ylläpidetään Korkeasaaressa. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lataa

Linkit

Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.

Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.

Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme