Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Jokainen pääkaupunkiseudun ekaluokkalainen saa ikioman kirjan Helmet-kirjaston ja kustantajien kampanjassa

Jaa

Helmet-kirjastot antavat yhteistyössä kustantajien kanssa kaikille pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille kirjalahjan lukuvuonna 2023–2024. Ekaluokkalaiskampanja on merkittävä panostus pienten lukijoiden lukutaitoon. Kampanjalla halutaan mahdollistaa oma ikätasoinen ja laadukas kirja kaikille pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille. Samalla kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon, joko opettajan johdolla tai perheen kanssa. Kampanja alkaa Helmet-kirjastoissa maanantaina 11.9.2023.

Ekaluokkalaiskampanjan suomenkielinen kirjalahja tänä vuonna on Malin Klingenbergin kirjoittama ja Margareta Sandinin kuvittama Zakir ja kevät (ruotsinkielinen alkuteos Zakir och våren, suomentanut Outi Menna). Kustantaja on Kustantamo S & S.

Kustantamo S&S:n liiketoimintapäällikkö Johanna Forss kertoo, että ”olemme iloisia voidessamme tällä tavalla tukea lasten lukemaan oppimista. Lukutaidolla on valtava merkitys myöhemmille kouluvuosille. Iloitsemme myös siitä, että suomenruotsalaisen Malin Klingenbergin kirjassa vähemmistönäkökulma on mukana luontevasti.”

Espoon kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg luonnehtii lahjakirjaa hyvän mielen kirjaksi ja kertoo sen herättämästä muistosta:

Zakir ja kevät kertoo kevään herättämistä tunteista, mutta kirjassa on myös syvällisempi ulottuvuus. Zakir pohtii, mitä tarkoittaa, kun on kevättä rinnassa ja saa kuulla äidiltään, että jotkut jopa rakastuvat keväällä. Zakir alkaa pohtia, voisiko hän rakastua. Kirja on kuvaus siitä, miten monenlaista rakkautta on olemassa ja miten rakkaus voi kohdistua mihin tai keneen vain. Kirja kertoo tunteiden lisäksi myös moninaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Tämä kirja antaa lukijalle hyvän mielen.

Vanhempana yksi ihanimmista rutiineistani oli lapselle lukeminen iltaisin ja muulloinkin. Kaikista ei ehkä tule lukijoita, mutta lukuhalun herättämisen voi aloittaa jo varhain. Eikä lukemiseen käytetty aika koskaan mene hukkaan.”

Omankieliset kirjat äidinkieleltään ruotsin- ja venäjänkielisille 

Helmet-kirjasto lahjoittaa myös ruotsin- ja venäjänkielisille koulunsa aloittaville omat teokset. Ruotsinkielinen kirja on suomenkielisen kampanjakirjan alkuteos Zakir och våren, jonka on kirjoittanut Malin Klingenberg ja kuvittanut Margareta Sandin.  Kiitämme Kustantamo S&S:ää kirjan käännättämisestä suomeksi niin että voimme tarjota tänä vuonna molemmille kieliryhmille saman tarinan.  

Venäjänkielinen kirja on Jevgenija Rusinovan kirja Tretje sentjabrja, ja sen on kustantanut Feniks.

Kuinka kirjalahjan saa? 

Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla kirjaston henkilökunta kutsuu ekaluokat opettajineen kirjastoon ja jakaa kirjalahjat luokkien kirjastovierailun yhteydessä. Espoossa lahjan saa luokan kirjastoon tekemän ekaluokkalaisvierailun yhteydessä tai käymällä lähikirjastossa ja näyttämällä opettajalta saatua kirjanmerkkiä.  

Äänikirja lukemisesteisille 

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celia tuottaa saavutettavat äänikirjat suomen- ja ruotsinkielisistä ekaluokkalaiskampanjakirjoista. Kirjat saadakseen lapsella täytyy olla tunnukset Celian verkkopalveluun. Tunnukset palveluun voi saada koulun kautta tai kirjastosta.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Marjut Saloniemi

Viestintäasiantuntija

Espoon kaupunginkirjasto

PL 3611

02070 ESPOON KAUPUNKI

puh. 050 3036937

marjut.saloniemi@espoo.fi

www.helmet.fi

www.kulttuuriespoo.fi

www.espoo.fi/kirjastoTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme