Kansanedustajat Jukkola ja Kinnari: Lähiruokaa pöytään, nyt ja tulevaisuudessa

Jaa

Lähiruoka on paikallisruokaa, joka edistää taloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruokaa ei kuitenkaan ole ilman tekijöitä.

Lähiruoka on yksi maamme ruokapolitiikan kärjistä. Suomalaiset ovat myös hyvin sitoutuneita lähiruokaan: Taloustutkimuksen Suomi syö -tutkimuksen mukaan 39 prosenttia suomalaisista ostaa lähiruokaa viikoittain ja kuluttajista 30 prosenttia ostaa lähiruokaa sen hinnasta riippumatta.

”Suomalainen lähiruoka on ruoan laadun ja työllisyyden näkökulmasta vastuullinen teko. Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tuotantoketju on jäljitettävissä. Puhdas luonto sekä fiksut toimintatavat takaavat, että suomalaiseen ruokaan voi luottaa.”, toteaa Teemu Kinnari.

Edellisvuosien kriisit ovat viimeistään herätelleet suomalaiset pohtimaan omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävakaus maailman ja Euroopan ruokamarkkinoilla ole ohi. Kriisi koskee myös suomalaista ruokaturvaa.

Ruokaturvaa ei ole ilman maataloutta. Maataloutta taas ei ole ilman maanviljelijöitä. Etenkin maatalouden kannattavuuskriisi on ollut viime vuosina näkyvästi esillä, samoin viljelijöiden heikko asema ruokaketjussa.

”Hallitusohjelman tahtotila on vahva ja selkeä suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon pelastamiseksi. Tähän liittyen hallitusohjelmassa on sovittu useista erilaisista toimenpiteistä, kuten alkutuottajien aseman parantamisesta, ruokaviennin kasvuohjelmasta, maaseutupoliittisesta selonteosta ja kotimaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiasta.”, sanoo Janne Jukkola.

”EU-politiikan osalta Suomi on sitoutunut edistämään sitä, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tulee keskittyä ruokaturvan parantamiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä tukijärjestelmän kehittämistä siten, että maataloustuet kohdistuvat nykyistä paremmin varsinaiseen ruoantuotantoon.”, lisää Kinnari.

Lähiruoka on paikallisruokaa, joka edistää taloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruokaa ei kuitenkaan ole ilman tekijöitä. Tällä hetkellä Suomen viljelijäväestö ikääntyy, eikä jatkajia välttämättä löydy.

”Alan houkuttelevuuden parantamiseen liittyy moni asia. Yrittäjyydellä tai palkallaan pitää tulla toimeen ja siksi esimerkiksi elintarvikeketjun kustannusten avaaminen alkutuotannon kannattavuuden parantamiseksi on tärkeä osa ratkaisua. On tärkeää, että hallitus myös jatkaa sukupolvenvaihdosten ja maatalouden tilusjärjestelyiden edistämistä.”, lopettaa Jukkola.

Lisätietoja:

Janne Jukkola, +3589 432 3035, janne.jukkola@eduskunta.fi

Teemu Kinnari, +3589 432 3081, teemu.kinnari@eduskunta.fi

Avainsanat

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Lue lisää eduskuntaryhmästä:

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/eduskuntaryhmat/kokoomuksen_eduskunt aryhma/Sivut/default.aspx

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen:

https://www.sttinfo.fi/uutishuone/kansallinen-kokoomus?publisherId=69819274

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin:

https://kokoomus.kuvat.fi/kuvat/ 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme