Punainen Risti Ensiapu

Miksi ihminen ei uskalla antaa ensiapua hätätilanteessa?

Jaa

Ensiavun antaminen on tärkeä perustaito. Jokaisessa kodissa ja työpaikassa olisi oltava ensiaputaitoisia ihmisiä, jotka osaavat toimia tilanteessa kuin tilanteessa. Mikä estää ihmisiä antamasta ensiapua hätätilanteessa?

Punainen Risti Ensiavun koulutuspäällikkö Minna Sihvon Jyväskylän yliopistolle tekemä väitöstutkimus selvittää ensiaputaitojen oppimista ja tunteiden merkitystä ensiaputilanteessa.   

”Minäpystyvyyden kokemus on ensiaputilanteessa tärkeä tekijä. Lähdenkö antamaan ensiapua sitä tarvitsevalle vai jätänkö sen muiden tehtäväksi? Monet ihmiset eivät uskalla mennä ensiaputilanteisiin, koska pelkäävät tekevänsä jotain väärin. Todellisuudessa kaikista eniten väärin on jättää tekemättä mitään. Minimissään jokaisen ihmisen pitäisi osata ja uskaltaa soittaa numeroon 112 ja toimia sieltä saatujen ohjeiden mukaan”, sanoo Sihvo.  

Suurempi minäpystyvyys edistää rohkeutta auttaa   

Sihvon mukaan ensiaputaitoja koskevissa tutkimuksissa käsitellään yleensä paljon enemmän painelu-puhalluselvytystä kuin muita tärkeitä ensiaputaitoja. Tällainen on esimerkiksi aivonverenkierron häiriöiden tunnistaminen tai erilaisten tapaturmien ensiapu. Osasyy on ensiaputaitojen mittaamisen vaikeus. Tarvitaan validoituja mittareita, jotta ensiapukoulutuksen vaikuttavuutta voidaan aidosti mitata.   

"Tätä varten olemme kehittämässä minäpystyvyyden mittaria, jonka avulla päästään luotettavasti mittaamaan SPR ensiapukurssille osallistuvien henkilöiden omien auttamisvalmiuskokemusten muutosta. Tulokset ovat lupaavia. Ensiapukoulutukset näyttävät vaikuttavan positiivisesti minäpystyvyyden tunteeseen”, kertoo Sihvo.   

Maallikkoauttajalle ensiaputilanne tulee yllätyksenä  

Hätätilanne tulee tavalliselle ihmiselle eteen aina yllättäen. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ensiapukoulutus on tehokas tapa parantaa maallikoiden auttamisvalmiutta.

”Kun ensiavun ammattilainen osaa toimia hätätilanteissa rutiininsa ansiosta tehokkaasti, niin maallikoilla ei tätä rutiinia ole. Ensiapukoulutuksissa saatu osaaminen ja toimintavarmuus ovat siksi maallikoille todella tärkeitä”, muistuttaa Sihvo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Koulutuspäällikkö Minna Sihvo, Punainen Risti Ensiapu, puhelin 050 379 5737, minna.sihvo@redcross.fi

Punainen Risti Ensiapu kouluttaa auttajia

Punainen Risti Ensiapu kouluttaa auttajia, jotka osaavat ja uskaltavat auttaa yllättävissä ensiapua vaativissa tilanteissa. Tarjoamme ja kehitämme sertifioituja SPR ensiapukoulutuksia sekä järjestämme Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja ETK® perus- ja täydennyskoulutusta.   

Punainen Risti Ensiavun omistavat kokonaan Suomen Punaisen Ristin keskustoimisto ja piirit. Olemme osa Suomen Punaisen Ristin ja koko maan valmiuden ja varautumisen kokonaisuutta, ja tuottomme tukee Suomen Punaisen Ristin kotimaan valmiustoimintaa. Punainen Risti Ensiavulle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki osoituksena vastuullisesta ja luotettavasta toiminnasta yhteiskuntamme hyväksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Punainen Risti Ensiapu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme