Hämeen ELY-keskus

Pohjavesialueiden geologista rakennetta selvitetään Iitissä ensimmäisellä Salpausselällä

Jaa

Hankkeen maastotyöt alkavat syyskuun puolivälissä ja koko rakenneselvitystyö valmistuu maaliskuussa 2024. Pohjavesialueiden tutkimisella saatava lisätieto palvelee maankäytön suunnittelua, pohjavesien suojelua ja seurantaa sekä vedenhankinnan turvaamista.

Pohjavesialue-kyltti maastossa.
Kuva: Petri Siiro Petri Siiro Petri Siiro

Iitin Kausalan, Arolahden, Tillolan ja Miehonkankaan pohjavesialueilla aloitetaan geologisen rakenteen ja pohjavesiolosuhteiden selvittäminen. Hankkeen maastotyöt alkavat syyskuun puolivälissä, ja koko rakenneselvitystyö valmistuu maaliskuussa 2024. Tutkimukset sijoittuvat ensimmäiselle Salpausselälle Kausalan taajamasta KymiRingin moottoriurheilukeskuksen itäpuolelle, Kouvolan rajalle saakka.

Tutkimusalueella kairataan maaperää kallioperään asti viidessä pisteessä ja pisteisiin asennetaan pohjaveden havaintoputket. Laajemmin kallioperän syvyyttä ja irtomaakerroksen paksuutta tutkitaan painovoimamittausten avulla. Painovoimamittausta tehdään noin 27 kilometriä. Painovoimamittausten aikana maastossa liikkuu jalkaisin 2–3 henkilön mittausryhmä. Tutkimukset tehdään siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa asukkaille ja ympäristölle. Kairaukset tehdään maanomistajien luvalla ja niiden osalta maanomistajiin on oltu erikseen yhteydessä.

Kartta%20tutkimusalueesta.
Kartta tutkimusalueesta.

Hankkeella uutta tietoa pohjaveden virtauksesta

Hydrogeologisen rakenneselvityksen, painovoimamittausten ja maaperäkairausten avulla hankitaan uutta tietoa tutkimusalueen pohjaveden virtaussuunnista ja virtausta ohjaavista kalliokynnyksistä, pohjaveden korkeustasoista sekä maaperän kerrosrakenteista. 

Pohjavesialueiden tutkimisella saatava lisätieto palvelee maankäytön suunnittelua, pohjavesien suojelua ja seurantaa sekä vedenhankinnan turvaamista. Uuden tiedon avulla voidaan ohjata kaavoitusta ja rakentamista alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät. Tarvittaessa voidaan myös tarkistaa pohjavesialueen rajausta. Tiedot palvelevat lisäksi pohjavettä mahdollisesti uhkaavissa onnettomuustilanteissa tarvittavien toimenpiteiden ennakoimista ja suorittamista.

Geologinen rakenneselvitys on Geologian tutkimuskeskuksen, Iitin kunnan ja Hämeen ELY-keskuksen yhteistyöhanke. Tutkimusten käytännön toteutuksesta vastaa Geologian tutkimuskeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230
Jukka Ojalainen, geologi, Geologian tutkimuskeskus, puh. 020 550 2597
Harri Hoffren, tekninen johtaja, Iitin kunta, puh. 040 485 4037
Melina Mallat, toimitusjohtaja, Iitin Vesihuolto Oy, puh. 040 153 5042

Tiedotus:

Emma Hietamäki, puh. 0295 024 250

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

ELY-keskus rahoitti Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntien kehittämistä alkuvuonna 41 miljoonalla29.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskus jakoi rahoitusta toimialueensa eli Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntien työllisyyden, yritystoiminnan ja ympäristön kehittämiseen tammi-kesäkuussa 2023 yhteensä 41,2 miljoonaa euroa. Suurin osa eli 72 prosenttia oli rahoitusta työllisyyden edistämiseen. Alueen yrityksiä ELY-keskus tuki eri tavoin 18,5 miljoonalla. Yritystukirahoituksen osalta vuosi lähti vauhdikkaasti käyntiin, kun Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelma on auki ja rahoitusta on ollut haettavissa koko alkuvuoden. Sen sijaan maaseudun kehittämisessä ei tehty rahoituspäätöksiä, koska uuden ohjelmakauden 2023–2027 mukainen yritys- ja hankerahoitushaku käynnistyi vasta kesäkuussa. Myöskään maatalouden rakennetuissa ei tehty alkuvuoden aikana rahoituspäätöksiä ohjelmakauden vaihtumisen takia. Ympäristön rahoituksessa kiinnostus vapaaehtoista metsiensuojeluohjelmaa METSOa kohtaan on suurta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen tammi-kesäkuun rahoituskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme