Pirkanmaan hyvinvointialue

Aluehallitus päätti sopeuttamistoimien ja yt-neuvottelujen käynnistämisestä - palvelujen verkoston uudelleenorganisointi keskeinen osa rakenteellisia sopeuttamistoimia

Jaa

Pirkanmaan aluehallitus päätti maanantaina käynnistää talouden sopeuttamistoimet sekä koko henkilöstöön kohdistuvat yhteistoimintaneuvottelut. Sopeutustoimet tähtäävät kestäviin rakenteellisiin muutoksiin mutta ensivaiheessa 42 miljoonan euron alijäämän kattamiseen ensi vuonna. Yhteistoimintaneuvotteluja tarvitaan myös palvelujen verkoston uudelleenorganisointiin, joka on keskeinen osa sopeuttamistoimia. Aluehallitus merkitsi tänään tiedoksi ensimmäisen koonnin palvelujen verkon palautteista ja totesi muun muassa, että korvaavien ja täydentävien palvelujen toteutus tulee varmistaa ennen toimeenpanoa.

Hyvinvointialue kartoittaa säästöjen saamiseksi muun muassa ostopalvelusopimusten päivitysmahdollisuuksia, jotta palveluja voitaisiin siirtää hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi. Lisäksi tavoitellaan vuokratyövoiman ja vuokrattujen tilojen vähentämistä. Myös konserniyhtiöt huomioidaan säästötavoitteiden toimeenpanossa.

Osana kokonaisuutta tarkastellaan tuottavuuden parantamista ja oman henkilöstön kohdentamista erityisesti asiakas- ja potilastyöhön. Ensisijaisesti säästöjä etsitään toiminnan päällekkäisyyksistä, ei-lakisääteisistä tehtävistä, palvelujen verkoston uudistuksesta sekä hallinnon ja työnjohdon tehtävistä, joista voidaan siirtää työpanosta asiakas- ja potilastyöhön.

Yhteistoimintamenettelyn kohteena on koko hyvinvointialueen henkilöstö. Omassa toiminnassa henkilötyövuosien vähennys on enintään 500 henkilötyövuotta.

- Vaikka meillä on sosiaali- ja terveyspalveluissa myös henkilöstöpula, tarvitsemme tuottavuuden lisäämiseksi toiminnan uudelleenorganisointia, joka tuo pysyviä taloudellisia vaikutuksia. Nämä järjestelyt voivat johtaa mahdollisiin palvelussuhteen ehtojen muutoksiin, minkä vuoksi neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö, sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen.

Ensimmäiset johtopäätökset palveluverkon palautteista

Aluehallitus merkitsi tiedoksi ja jatkovalmistelun pohjaksi ensimmäisen koonnin palautteita, jotka koskevat vastaanottopalveluja, työikäisten sosiaalipalveluja, kiirevastaanottotoimintaa ja vuodeosastoja. Keskeisistä huomioista on laadittu viranhaltijavalmistelussa johtopäätökset, jotka hallitus käsitteli.

Kommentit, lausunnot, tulevissa asukastilaisuuksissa esitettävä palaute sekä meneillään olevan asukaskyselyn tulokset huomioidaan jatkovalmistelussa ennen lopullisia päätöksiä. Johtopäätöksenä tässä vaiheessa todettiin, että koko palveluverkon sisällöstä tulee olla riittävästi tietoa ennen sote-asemien ja vuodeosastojen sijaintien ja lukumäärän päätöksentekoa. Myös korvaavien ja täydentävien palvelujen sekä tukipalvelujen (liikkuvat palvelut, digipalvelut, kotisairaala, asumispalvelut, laboratorio, kuvantaminen) toteutus tulee varmistaa ennen toimeenpanoa. Palautteen perusteella lisätään henkilöstön osallistumismahdollisuuksia palvelulinjoilla.

Aluehallitus hyväksyi toivomusponnen, jossa edellytetään sote-asemien väestöpohjan sekä kiinteistöjen pohjatietojen tarkistamista. Myös asiointi ja kulkusuunnat tulee huomioida sekä henkilöstön riittävyys selvittää. Myös kiirevastaanottojen määrä ja aukioloajat tulee olla suhteessa tarpeeseen.    

Aluehallitus hyväksyi esityslistalla olleet asiat esityksen mukaan. Henkilöstöjaostoon Aatu Korhosen tilalle varajäseneksi valittiin Timo Villberg.                                                                                                       

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Ikäihmisten palveluista ja erityisryhmien asumispalveluista vuorossa keskustelukierros – laitoshoidon muutosten taustalla lainsäädännön vaatimukset18.9.2023 14:12:39 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti maanantaina lähettää ikäihmisten palvelujen kehittämisen ohjelmaluonnoksen sekä vammaisten ja mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen kehittämisehdotukset laajalle kuulemiskierrokselle yhteistyötoimikuntaan, vaikuttamistoimielimille, valiokunnille ja aluehallituksen jaostoille. Aluehallitus käsittelee kehittämisehdotuksia ja saatuja palautteita lokakuussa 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme