Akava: Työmarkkinoiden kriisiytyminen pitää välttää – ehdotamme sopimisen tietä maan hallitukselle

Jaa

Akava katsoo, että maan hallituksen suunnittelemat työelämäuudistukset vähentävät ennennäkemättömällä tavalla palkansaajien mahdollisuuksia neuvotella tärkeistä työehdoista ja puolustaa oikeuksiaan. Akava suhtautuu hallituksen työelämälinjauksiin kriittisesti ja erittäin torjuvasti, mutta ehdottaa sopimisen tietä, jotta työmarkkinoilla ei ajauduta kriisiin. Akavan hallitus käsitteli ajankohtaista tilannetta ja määritteli kantansa työlainsäädäntöesityksiin kokouksessaan 11. syyskuuta Helsingissä.

– Hallituksen tavoitteet julkisen talouden vakauttamiseksi ja työllisyyden edistämiseksi ovat tärkeitä. Hallitus on valikoinut keinoiksi työnantajajärjestöjen tavoitteita sellaisinaan. Muutoksiin tarvittaisiin tasapainoa. Ehdotetut työelämälainsäädännön uudistukset johtaisivat toteutuessaan epävarmuuden lisääntymiseen, luottamuksen vähenemiseen ja mahdollisesti kriisiin työmarkkinoilla. Tämä ei voi olla kenenkään tavoite, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Akava ehdottaa hallitukselle ja muille työelämäosapuolille sopimisen tietä. Työministeri Arto Satosen hahmottelema prosessi palkkaneuvottelujen kehittämiseksi on myönteinen ele, jonka pohjalta liitoilla on mahdollisuus löytää yhteinen näkemys. 

– Olen ehdottanut pääministeri Petteri Orpolle, että työlainsäädäntö- ja työttömyysturvaa koskevia tavoitteita tarkastellaan kokonaisuutena. Korostamme, että niistä on aloitettava pikaisesti aidot neuvottelut, joissa haetaan tasapainoista ratkaisua. Uusien työpaikkojen syntyminen vaatii, että työntekijät voivat työssään hyvin ja voivat oppia uutta. Heikentämällä henkilöstön asemaa ei saada vahvistettua työllisyyttä tai parannettua julkisen talouden kestävyyttä. Toivon todella, että hallitus arvioi tilannetta kokonaisuuden näkökulmasta ja haluaa saada ratkaisun aikaan, Löfgren jatkaa.

– Hallitusohjelmassa on useita näkökulmastamme mahdottomia kirjauksia, kuten lakisääteisen työmarkkinamallin säätäminen, jolla hallitus ja poliittiset päättäjät sekaantuisivat palkkaneuvotteluihin, henkilökohtaiset lakkosakot tai määräaikaisten työsopimusten perusteiden höllentäminen. Työuran aikana kouluttautumisen mahdollisuuksia pitää parantaa. Hallituksen suunnittelema aikuiskoulutustuen lakkauttaminen olisi akavalaisille myrkkyä, ellei luoda uutta järjestelmää opintojen mahdollistamiseksi, toteaa Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra.

Akavan mukaan työllisyyden kasvua tavoiteltaessa ainoa kriteeri ei voi olla työllisten lukumäärän kasvu, vaan sen ohella myös työelämän laadun paraneminen on välttämätöntä.

– Olemme Akavassa valmiita neuvotteluihin monissa työelämäasioissa. Kohtuuttomien heikennysten edessä valmistaudumme toimenpiteisiin. Seuraamme liittojemme kanssa tarkasti hallituksen reagointia ehdotukseemme, Löfgren jatkaa.

Akavan mediatilaisuus 11.9. kello 18.30 on katsottavissa verkkolähetyksenä osoitteessa https://webcasting.fi/akava/HVc7pnzC/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Budjettiriihessä ei rakennettu riittävästi pohjaa osaamis- ja koulutustason nostolle19.9.2023 22:21:25 EEST | Tiedote

Akava pitää hyvänä, että budjettiriihen linjauksilla varmistetaan valtion lupaus tutkimus- ja kehitysinvestointien julkisesta rahoituksesta. TKI-osaajien saatavuuden turvaamiseksi on myönteistä, että rahoitusta kohdennetaan korkeakouluille enemmän kuin ennen riihtä oli esitetty. Akava on pettynyt siihen, että tarvittavat panostukset osaamis- ja koulutustason nostoon jäivät pitkälti tekemättä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme