Tapio

Kunnostetaanko vai ei? Uudessa hankkeessa selvitetään metsäojien kunnostustarvetta

Jaa

Tapio on käynnistänyt hankkeen, jossa mallinnetaan metsien ojitusalueiden kunnostustarvetta. Tavoitteena on välttää tarpeettomia kunnostusojituksia ja kohdentaa toimenpiteet niihin metsäojiin, jotka ovat eniten kunnostuksen tarpeessa. Ojien kunnostuksen oikealla kohdentamisella voidaan vähentää vesistö- ja ilmastohaittoja puuston kasvusta tinkimättä.

Ojan kunnon inventointia. Kuva: Matias Virta
Ojan kunnon inventointia. Kuva: Matias Virta

Toukokuussa 2023 käynnistyneessä Metsäojien madaltumiskehityksen mallintaminen (MEMMA) -hankkeessa seurataan 90-luvun alussa kunnostettujen metsäojien kunnon kehitystä. Pitkäaikaisen maastoinventointeihin perustuvan seurantasarjan ja erinäisten paikkatietoaineistojen pohjalta kehitetään ennustemalli, jolla mallinnetaan ojien kunnon kehittymistä ajan myötä sekä kehitykseen vaikuttavia taustatekijöitä.

Kehitettävän mallin tavoitteena on auttaa kunnostusojitusten suunnittelijaa kohdistamaan toimenpiteet niihin ojiin, jotka ovat todennäköisimmin menettämässä kuivatustehoaan lähivuosien aikana, ja toisaalta välttämään tarpeettomia ojien perkauksia. Hankkeessa on mukana 40 seurantakohdetta eri puolilta Suomea. Vuoden 2023 aikana kohteiden ojat inventoidaan neljännen kerran, 30 vuotta kunnostusten jälkeen.

Kunnostusojitukset ovat vaikutuksiltaan yksi vesistöille haitallisimmista metsätalouden toimenpiteistä. Ojien perkauksen seurauksena kunnostetun alueen alapuolisiin vesistöihin päätyy kiintoainesta, veteen liuennutta orgaanista ainetta ja ravinteita, aiheuttaen muun muassa vesistöjen tummumista ja rehevöitymistä. Kuitenkin puuston kasvun turvaamisen kannalta kunnostusojitukset voivat olla hyvinkin tarpeellisia veden vaivaamilla turvemailla. Kohdistamalla kunnostusojitukset vain alueille, joilla ne todella ovat tarpeen tai yksittäisiin ojiin, voidaan vähentää suometsätalouden negatiivisia vaikutuksia.

MEMMA-hanke toteutetaan vuosina 2023–2024, ja se on osa maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpidekokonaisuudella pyritään vähentämään maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja -varastoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

Kirjanpainajatuhoja voidaan hillitä varhaisen havaitsemisen avulla – uudet kaukokartoitusmenetelmät mahdollistavat seurannan28.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Riittävän varhaisella havaitsemisella ja riskienhallinnalla voidaan hillitä kirjanpainajan aiheuttamia puustotuhoja. Taloudellisten tappioiden minimoimiseksi tarvitaan nopeaa reagointia. Kaukokartoitus mahdollistaa uudet menetelmät tuhojen havaitsemiseen jo joukkoesiintymän käynnistyessä. Kirjanpainajan torjuntaan ja kuusikoiden terveyden edistämiseen tarvitaan koulutusta ja metsäalan yhteistyötä.

Kasvatusmetsien harvennusmalleihin tulee valintaa helpottavat perusmallit23.11.2023 08:10:55 EET | Tiedote

Valtaosa Suomessa tehtävistä hakkuista on kasvatusmetsien harvennuksia. Niiden toteutusta ohjataan metsänhoidon suosituksissa kuvatuilla harvennusmalleilla. Malleja on uudistettu tuoreeseen tutkimustietoon ja uusimpiin kasvumalleihin perustuen. Ne palvelevat myös entistä tarkemmin metsänomistajan tavoitteita. Mallin valintaa ja harvennuksen toteutusta helpotetaan nyt päätetyillä perusmalleilla ja jäävän puuston tavoitetiheyden vaihteluvälillä. Uudet suositukset esitellään Tapion webinaarissa tammikuun lopussa.

Metsänhoidon suosituksissa uutta tietoa energiapuun laadukkaaseen korjuuseen10.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Puulla tuotetaan 29 prosenttia Suomen energiasta. Pienpuun korjuu parantaa tukeiksi kasvatettavien puiden hiilensidontaa ja taloudellista arvoa. Työhön kuuluu luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen ja vesiensuojelu. Uusin tutkimustieto ja käytännön kokemukset laadukkaasta energiapuun korjuusta sekä kohteiden valinnasta ovat nyt saatavilla päivitetyistä metsänhoidon suosituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme