Jyväskylän yliopisto

Väitös: Entä jos olisin valinnut toisin? Tarinoita elämänteiden risteyksistä ja niiden tutkiminen kirjallisuustieteissä

Jaa

Maria Lehtimäen väitöskirja käsittelee haarautuvien polkujen tarinoita eli kertomuksia elämää mullistavista tapahtumista ja niiden yhteydessä tehtävistä valinnoista kahden vaihtoehdon välillä. Tutkimuksessa seurataan valintoja koko tarinan läpi.

Maria Lhtimäki tutki väitöksessään haarautuvien polkujen tarinoita.
Maria Lhtimäki tutki väitöksessään haarautuvien polkujen tarinoita.

Lehtimäki keskittyy kahteen romaaniin. Irinan valintaa kahden miehen välillä seurataan Lionel Shriverin teoksessa Syntymäpäivän jälkeen (2007, suom. 2008) ja Jasonin valintaa perheen ja tieteen välillä Blake Crouchin teoksessa Pimeää ainetta (2016). Kumpikin pohtii läpi tarinan, olisiko pitänyt tehdä toisin. Jason löytää vastauksen, Irina ei. Lehtimäki tarkastelee, mitä tämä kaikki kirjallisuustieteen kannalta tarkoittaa.

Tutkimus yhdistää peliteoriaa ja kirjallisuustiedettä

Lehtimäen tutkimus tuottaa uuden tavan nähdä tällaiset tarinat kirjallisuuden tutkimuksessa. Tarinaa lähestytään yksinomaan siinä tehtävän valinnan kautta ja tarkastellaan, miten vaihtoehtojen välinen jännite lopulta luo tarinan sydämen.

Mielenkiintoiseksi tutkimuksen tekee sen poikkitieteellisyys peliteorian, päätösteorian, ja kirjallisuudentutkimuksen välillä. Erityisesti peliteorian ja kirjallisuustieteen perinteitä on pyrittykin yhdistämään jo 1900-luvun puolenvälin jälkeen, mutta erityisesti kirjallisuustieteissä lähestymisyritykset ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta jääneet vaille huomiota. Lehtimäki haluaa tutkimuksellaan rakentaa siltaa alojen välille.  

FM Maria Lehtimäen englannin kielen väitöskirjan "Literature in rational-choice terms: decision-focused literary analysis of the forking paths narratives Dark Matter and The Post-Birthday World" tarkastustilaisuus pidetään Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa S212 perjantaina 15. syyskuuta 2023 kello 12.00. Vastaväittäjän toimii professori Sari Kivistö (Tampereen yliopisto) ja kustoksena Helen Mäntymäki. Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Maria Lehtimäki on Vaasan yliopiston liikkeenluovutuksen yhteydessä Jyväskylän yliopistoon 2017 siirtyneitä jatko-opiskelijoita. Monografia-väitöskirjan lisäksi väitöstutkimus tuotti kolme artikkelia, jotka käsittelivät moninäkökulmaisen päätöksenteon hyve-etiikkaa (2018), eksistentiaalisen pessimismin yhteyksiä Dark Matter -teoksen päätöksentekoon (2023 tulossa) sekä päätösteorian ja kirjallisuuden menetelmien koordinointiongelmia (2023 tulossa). Tällä hetkellä Lehtimäki työskentelee Vaasan yliopistossa projektitutkijana sekä Vaasan kaupungilla kielenkääntäjänä.

Tutkimus on saanut rahoitusta Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan maakuntarahastolta ja Jyväskylän yliopiston englannin kielen laitokselta sekä palkallisessa työsuhteessa Jyväskylän yliopistoon.

Tilaisuutta voi seurata etänä: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/hum/kivi/vaitostilaisuudet/2023/suora-marialehtimaki

Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9707-6

Lisätietoja:

Maria Lehtimäki, 044 292 3686, lehtimaki.maria.mikaela@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen mikroelektroniikan ja fotoniikan yhteistutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijoille varman työpaikan27.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Ensimmäiset Erasmus Mundus RADMEP (Radiation and its Effects on MicroElectronisc and Photonics Technologies) -ohjelman opiskelijat valmistuivat filosofian maistereiksi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta. RADMEP-ohjelma mahdollistaa työllistymisen mikroelektroniikan ja fotoniikan aloilla, jotka ovat mukana Euroopan unionin määrittelemällä kasvun mahdollistavien teknologisten alojen listalla. Melkein kaikki ohjelmasta valmistuneet ovat työllistyneet heti valmistumisen jälkeen.

Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta koulutuksesta26.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Koulutuksen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttaneiden tutkinto-opiskelijaksi hakemista tai omalle alalleen työllistymistä Suomessa. Vuoden pituinen maksuton koulutus yhdistää suomen kielen, akateemisten taitojen sekä oman alan sisältöjen opiskelun samaan pakettiin, samalla integroiden opiskelijaa suomalaiseen koulutusmaailmaan ja yhteiskuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme