Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston valmiusharjoituksessa keskitytään säteilymittauksiin ja säteilytilannekuvan muodostamiseen

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä alueellinen LSS23-valmiusharjoitus tiivistyy loppuvuotta kohti. Ensin on vuorossa valmiuspäivä syyskuussa ja sen jälkeen maakunnalliset työpajat lokakuun loppuun mennessä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää vuoden 2023 aikana alueellisen LSS23-valmiusharjoituksen, joka syventyy erityisesti säteilymittauksiin ja säteilytilannekuvaan. LSS23-valmiusharjoitus on jatkoa vuonna 2021 järjestetylle LSS21-valmiusharjoitukselle, joka keskittyi säteilyvaaratilanteen laajempaan tarkasteluun.

Viiden maakunnan laajuinen harjoitus kehittää valmiutta toimia säteilyvaaratilanteessa

LSS23-valmiusharjoituksen tavoitteena on välittää harjoittelijoille tietoa siitä, kuinka Suomeen rakennetaan parhaillaan säteilymittauskykyä ja kuinka säteilytilannekuva muodostetaan ja jaetaan alueella. Lisäksi harjoituksessa tuetaan osallistujien valmiussuunnittelua ja yhteistoimintaa sekä tunnistetaan teemaan liittyviä yhteensovittamis-, yhteistoiminta- ja kehittämistarpeita. 

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakuntien alueella toteutettava valmiusharjoitus on tarkoitettu kunnissa erityisesti johtoryhmille ja ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueille. Harjoitukseen osallistuu myös alueen muita viranomaisia ja teeman kannalta keskeisiä toimijoita. 

Hyvinvointialueiden pelastuslaitokset harjoittelevat kansallisen säteilytilannekuvan täydentämistä alueellisella säteilymittaustiedolla. Harjoittelun tavoitteena on prosessin oppiminen ja kokeileminen yhdessä alueen pelastuslaitosten ja Säteilyturvakeskuksen kanssa. Pelastustoimen ja kuntien välistä yhteistoimintaa harjoitellaan esimerkiksi toimittamalla säteilytilannekuva kuntien omaehtoisen harjoittelun tueksi. 

Vuoden 2023 aikana tarkastellaan toimialakohtaisesti myös talousveteen ja maidontuotantoketjuun liittyviä säteilymittauksia. 

Syksyllä valmiuspäivä ja maakunnalliset työpajat

Syksyllä valmiusharjoituskokonaisuudessa on vuorossa osallistujien yhteinen valmiuspäivä ja sen jälkeen maakunnalliset työpajat maakuntien keskuskaupungeissa. Valmiuspäivä ja työpaja tukevat osallistujien omaa valmiussuunnittelua. Erityisesti työpajoissa on mahdollisuus myös valmiussuunnittelun yhteensovittamiseen eri osallistujien välillä.

Valmiuspäivä järjestetään 26.9.2023 seminaarimuotoisena etätilaisuutena.

Maakunnalliset työpajat järjestetään läsnäolotilaisuuksina ja ne on kohdennettu erityisesti säteilytilannekuvan laatimiseen osallistuville sekä keskeisille säteilytilannekuvan käyttäjille. Mukaan odotetaan kuntien lisäksi muun muassa hyvinvointialueen, ELY-keskusten, poliisin, puolustusvoimien, SPR:n sekä elinkeinoelämän edustajia. 

Ensimmäinen seminaari ja koulutustilaisuus järjestettiin keväällä

LSS23-valmiusharjoituskokonaisuus alkoi jo keväällä. 

Osallistujat kutsuttiin mukaan Itä-Suomen aluehallintoviraston yhdessä Säteilyturvakeskuksen kanssa järjestämään verkkoseminaariin ”suojelutoimet säteilyvaaratilanteessa”. Toukokuussa oli vuorossa Pelastusopiston ja Säteilyturvakeskuksen järjestämä säteilymittauskoulutus. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto oli toivonut kyseistä koulutusta alueen toimijoille LSS21-valmiusharjoituksesta saadun palautteen perusteella.

LSS23-valmiusharjoituskokonaisuuden suunnittelua aluehallintovirasto on tehnyt yhteistyössä muun muassa Pelastusopiston, hyvinvointialueiden pelastuslaitosten, Säteilyturvakeskuksen, Ruokaviraston ja Valviran kanssa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää vuosittain alueensa maakunnissa valmiusharjoituksia, jotka kokoavat yhteen keskeisiä viranomaisia ja turvallisuustoimijoita. Valmiusharjoitukset ovat kokonaisturvallisuutta edistävää viranomaisten varautumista, joka varmistaa yhteiskunnan toimintaedellytykset normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Alueellisia valmiusharjoituksia kehitetään vuosina 2022–2023 aluehallintovirastojen yhteisessä projektissa, jonka tavoitteena on määritellä tehokkaimmat ja yhdenmukaiset tavat järjestää harjoituksia eri puolilla Suomea.

Lisätietoja LSS23-valmiusharjoituksesta:

Ylijohtaja Marko Pukkinen, marko.pukkinen@avi.fi, puh. 0295 018 582

Johtaja Tarja Wiikinkoski, tarja.wiikinkoski@avi.fi, puh. 0295 018 800

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme