Tulli

Mantelijauheita on jatkettu Euroopassa maapähkinällä – Tullin valvonnassa ei viitteitä ruokapetoksista

Jaa

Arvokkaat mantelit ja pähkinät houkuttavat ruokapetosten tekijöitä jatkamaan jauheita ja rouheita halvemmilla raaka-aineilla. Tullin valvomat, ulkomailta Suomeen tuodut manteli- ja hasselpähkinätuote-erät osoittautuivat aidoiksi tuotteiksi, joihin ei liity tutkituilta osin ruokapetosta.

Tullin tuoteturvallisuusvalvonnassa tutkittiin keväällä 2023 ruokapetoksille otollisia manteli- ja pähkinätuotteita. Ne ovat arvokkaita elintarvikkeita, ja toisinaan petokselliset toimijat pyrkivät maksimoimaan voittonsa sekoittamalla tuotteiden sekaan halvempia raaka-aineita – ilman mainintaa pakkauksessa.

Tullin valvontaan valittiin ulkomailta Suomeen tuotuja mantelijauhoja, hasselpähkinärouheita sekä mantelimassaa sisältäviä marsipaaneja. Tuotteista etsittiin laboratoriotestein maapähkinää, jolla saatetaan korvata kalliimpia raaka-aineita. Tutkitut elintarvikkeet olivat peräisin Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Espanjasta ja Turkista sekä Yhdysvalloista. Kevään valvontaeristä ei löytynyt maapähkinää tai viitteitä ruokapetoksista.

– Halvemman raaka-aineen lisääminen kalliimman sekaan ilman merkintää on yksi yleisistä ruokapetoksen muodoista. Koostumuksen väärentäminen on paitsi väärin ja rikos, myös suuri riski allergioiden kannalta. Jos esimerkiksi maapähkinää ei ole ilmoitettu pakkauksessa, ei allerginen ihminen osaa varoa tuotetta, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.

Euroopassa manteli- ja pähkinätuotteissa on havaittu ongelmia

Tulli valitsi manteli- ja pähkinätuotteet valvontaansa, kun Euroopan unionin RASFF-järjestelmään kirjattiin alkuvuodesta 2023 muutamia petokseen viittaavia tapauksia. Näissä ulkomaisissa tapauksissa mantelivalmiste oli sisältänyt maapähkinää ilman, että siitä oli mainintaa tuotteen pakkausmerkinnöissä. RASFF on elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen liittyvä EU:n yhteinen hälytysjärjestelmä.

Manteli- ja pähkinävalmisteisiin liittyvää petoksellisuutta on todettu muualla Euroopassa jo vuosien ajan. Tulli on valvonut Suomeen tuotaviin manteleihin ja pähkinöihin liittyvää petoksellisuutta myös aiemmin, eikä havaintoja siitä ole tehty.

Tulli valvoo elintarvikkeiden tuoteturvallisuutta monelta kantilta

Mahdollisia ruokapetoksia selvitettiin omana valvontaprojektinaan kevään 2023 aikana, mutta Tulli valvoo manteli- ja pähkinätuotteita jatkuvasti. Tavanomaisen tuontivalvonnan yhteydessä pääosassa ovat tuotteiden laadun ja turvallisuuden varmistaminen.

– Laboratoriossa tutkimme pähkinöistä ja pähkinätuotteista muun muassa torjunta-aineita, mikrobiologista laatua, kuten salmonellaa, sekä homeiden tuottamia syöpää aiheuttavia yhdisteitä eli mykotoksiineja, kertoo Tullilaboratorion jaostopäällikkö Anu Kallinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jonna Neffling
tuoteturvallisuuspäällikkö
puh. +358 40 332 3325

Anu Kallinen
jaostopäällikkö, Tullilaboratorio
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta:
viestinta@tulli.fi tai +358 295 527 150

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Cars registered in Russia can no longer enter Finland as of midnight today15.9.2023 16:01:01 EEST | Press release

As of 00.00 am on 16 September 2023, Finnish Customs will start implementing the national guidelines of the Ministry for Foreign Affairs of Finland concerning the explanatory note by the EU Commission regarding entry into Finland of cars registered in Russia. Immediately at the turn of day on Saturday, cars registered in Russia can no longer enter the EU via the Finnish border, but will be turned back to Russia by Customs.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme