Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

"Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta” – Metsämarssi-viikon avaustilaisuus kannusti katsomaan eteenpäin

Jaa

Metsämarssin historia juontaa vuoden 1950 kesäkuuhun, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Tapahtuman aloitustapahtuma järjestettiin tuolloin Tuusulassa Malmarin tilalla, johon kokoonnuttiin tiistaina 12. syyskuuta myös vuoden 2023 Metsämarssin osalta. Valtiovallan puheenvuoron tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toi valtiovallan tervehdyksen Metsämarssin avaustilaisuuteen. Kuvassa Mikko Tiirola (MTK), Nina Talvela (Malmarin Tila), Anders Portin (SLC), Mikko Kriikku (MTK), Juha Marttila (MTK), Veli-Pekka Talvela (Malmarin tila). Kuva: Juho Hämäläinen
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toi valtiovallan tervehdyksen Metsämarssin avaustilaisuuteen. Kuvassa Mikko Tiirola (MTK), Nina Talvela (Malmarin Tila), Anders Portin (SLC), Mikko Kriikku (MTK), Juha Marttila (MTK), Veli-Pekka Talvela (Malmarin tila). Kuva: Juho Hämäläinen

Vuoden 1950 Metsämarssin tavoitteet olivat hyvin kouriintuntuvat. Päämääränä oli, että jokainen metsänomistaja käyttäisi ainakin yhden työpäivän ”perheineen ja talonväkineen oman metsänsä kunnostamiseen ja kohentamiseen”, jotta yksityismetsien puuntuotantoa saataisiin lisättyä.

Vuonna 2023 voidaan kiistatta todeta, että tässä kauaskantoinen metsänhoito on onnistunut. Yli 70 vuotta myöhemmin, on Suomen metsien puuston määrä lähes tuplaantunut.

Metsät sekä metsänomistajat ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana, mutta silti metsien monipuolisella käytöllä on jatkossakin vankka jalansija suomalaisessa yhteiskunnassa, korostaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

”Monikäyttöinen metsä on vuosikymmenten määrätietoisen työn tulosta. Se on jotain, mitä olemme taitavasti luoneet plantaasimetsätalouden ja totaalisuojelun välimaastoon. Se on ihan oma suomalainen malli. Se on perhemetsätalouden malli, missä metsällä on taloudellinen, ekologinen ja henkinen merkitys. Kaikki mitä metsissä tehdään, tehdään seuraavien sukupolvien hyväksi”, Marttila korosti Metsämarssin avaustilaisuudessa.

Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Ministeri nosti puheessaan esille Marttilan tavoin pitkäjänteisen metsänhoidon merkityksen.

”Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta. Tulevaisuudessakin me jatkamme taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää metsien hoitoa siten, että kaikki kokevat metsät voimavaraksi”, Essayah linjasi puheessaan.

Tilaisuuden päätteeksi MTK:n Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola luovutti Essayahille oman vesurin, jota ministeri pääsi käyttämään heti historiallisella paikalla.

”Kansanterveystyö voisi lähteä siitä liikkeelle, että haastaisimme yhä useamman metsänomistajan hankkimaan itselleen personal trainerin, eli raivaussahan, jolla samalla voidaan tehdä sen hyvän metsänhoidon eteen töitä”, korosti Tiirola vesuria luovuttaessa.

Tilaisuudessa puheenvuoron pitivät myös SLC:n Anders Portin sekä Malmarin Tilan isäntä Veli-Pekka Talvela.

Tallenne 12. syyskuuta järjestetystä Metsämarssin avaustilaisuudesta.

Metsämarssi-viikolla järjestetään useita alueellisia tapahtumia, joiden järjestäjinä toimivat paikalliset Metsänhoitoyhdistykset. Lista viikon tapahtumista.

www.metsamarssi.fi

Lue myös: Valtakunnallisessa Metsämarssissa juhlitaan hyvän metsänhoidon merkitystä suomalaisille

Metsämarssin järjestäjinä toimivat MTK, Metsänhoitoyhdistykset ja SLC. 

Lisätietoja:

Juha Marttila, MTK puheenjohtaja, 050 341 3167

Mikko Tiirola, puheenjohtaja, MTK Metsävaltuuskunta, p. +358 44 538 4280

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme