Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kansainvälinen harjoitus vahvistaa turvallisuutta pohjoisessa

Jaa

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastot osallistuivat kansainväliseen harjoitukseen Kiirunassa 11–12. syyskuuta. Harjoituksen järjestivät Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu ja yhdysvaltalainen U.S. National Defense University.

Harjoituksen osanottajat seisovat ryhmäkuvassa portailla
Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastot osallistuivat Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun ja U.S. National Defense Universityn järjestämään turvallisuusharjoitukseen

Muuttunut globaali tilanne tuo uusi haasteita pohjoiseen. Sota Ukrainassa, Venäjän suhde Natoon ja ilmastonmuutos olivat agendalla, kun edustajat Norjan, Ruotsin ja Suomen kahden pohjoisimman alueen aluehallinnoista kokoontuivat Kiirunassa yhteiseen varautumisharjoitukseen.

Harjoituksen tavoitteena oli vahvistaa osallistujamaiden siviili- ja sotilaspuolustuksen yhteistyötä. Siksi harjoitukseen osallistui niin puolustusvoimien kuin aluehallinnon, poliisin, pelastuslaitosten, terveydenhuollon, teollisuuden ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Pohjoismaalaisten osallistujien lisäksi harjoituksessa oli osallistujia myös Yhdysvalloista.

”Harjoitus on osa laajempaa yhteistyöprojektia, jonka tarkoituksen on lisätä tietoisuutta turvallisuusuhasta Euroopassa sekä niistä mahdollisuuksista ja haasteista, joita Nato-jäsenmailla on tähän uhkaan vastatessaan”, kertoo Maria Jonten Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

”Meillä Lapissa ja Pohjois-Suomessa on samanlaiset haasteet kuin Ruotsin ja Norjan pohjoisissa maakunnissa. Harjoittelu eri muodoissaan on yksi yhteisen varautumisemme peruskiviä. Siksi on hienoa, että saimme olla mukana tässä harjoituksessa. Oli äärimmäisen mielenkiintoista pureutua tilanteisiin, jotka olivat sijoitettu vuoteen 2035 ja joiden pelikenttänä oli arktinen alue”, kertoi johtaja Joni Henttu Lapin aluehallintovirastosta.

Yhteispohjoismaista yhteistyötä

Vuonna 2016 Norjan, Ruotsin ja Suomen aluehallinnon edustajat maiden kahdesta pohjoisimmasta alueesta allekirjoittivat sopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa alueellista pelastus- ja varautumisyhteistyötä. Sopimuksen allekirjoittivat Ruotsista Norrbottenin ja Västerbottenin lääninhallitukset, Norjasta Tromssan/Finnmarkin ja Nordlandin lääninhallitukset sekä Suomesta Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintoviranomaiset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme