SDP EDUSKUNTA

SDP:n Marko Asell: Työssäoloehtoa ei saa pidentää

Jaa

Hallituksen kaavailemat muutokset työttömyysturvan työssäoloehtoon vaarantavat erityisesti määräaikaisten opettajien työttömyysturvan. Hallitusohjelman mukaan työssäoloehtoa pidennetään kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen eli työntekijän pitää olla töissä 12 kuukautta nykyisten kuuden kuukauden sijaan, jotta hän voi saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP Jukka-Pekka Flander Vapaasti julkaistavissa, kuvaaja mainittava

–Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon pidennys vaikuttaa tietysti kaikkiin työttömyysuhan alla oleviin työntekijöihin, mutta erityisesti se koskee määräaikaisia opettajia. Monet määräaikaiset opettajat jäävät ilman kesäajan palkkaa, koska kunnat palkkaavat usein määräaikaisia opettajia vain opetuskuukausien ajaksi. Myös vakituinen opettaja saattaa palata takaisin tehtävään kesäkeskeytyksen alkaessa, kansanedustaja Marko Asell (sd.) muistuttaa.

Vakituisessa työ- tai virkasuhteessa työskentelevät opettajat saavat palkkaa koulun kesäloman aikana. Perhe- ja opintovapaiden sijaiset eivät saa kesäkuukausilta palkkaa kuin poikkeustapauksissa. Virkavapaalla olevalla opettajalla on oikeus keskeyttää virkavapaansa kesäksi. Ongelma koskee muitakin määräaikaisia opettajia kuin sijaisia. Monet kunnat ovat päättäneet, ettei kesällä palkkaa makseta myöskään niille määräaikaisille opettajille, jotka eivät ole kenenkään sijaisia.

Vakituisessa virkasuhteessa työskentelevät opettajat, viransijaiset ja määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevät opettajat tekevät kuitenkin samaa työtä. Perhe- ja opintovapaiden lainsäädännöstä, kunta- ja opetusalan työ- ja virkaehtosopimuksista sekä oikeuskäytännöstä muodostuu kokonaisuus, jonka seurauksena eriarvoista kohtelua saavat osakseen vakituiset ja määräaikaiset opettajat, saman kunnan palveluksessa viransijaisina ja määräaikaisina opettajina työskentelevät sekä eri kuntien palveluksessa työskentelevät määräaikaiset opettajat.

Asell on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen työssäoloehdon pidentämisestä ja määräaikaisten opettajien ansioturvan parantamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme