Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Aluehallitus koolla: toimintaa kehitetään nopeuttamaan hoitoon pääsyä

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 12.9.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus käsitteli hoitotakuun muuttumista: hoitoon pääsyä pyritään nopeuttamaan eri keinoin.

Hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma kävi ajankohtaiskatsauksessaan läpi talouden ja toiminnan tilannetta eri hyvinvointialueilla. Pohteen vuodelle 2023 ennustettu 60 miljoonan euron alijäämä näyttää asukasmäärään suhteutettuna melko maltilliselta muihin hyvinvointialueisiin verrattuna, vaikka alijäämä onkin merkittävä ja aiheuttaa suuria talouden haasteita tuleville vuosille.

Talousarviossa on myös ylityspaineita. Riskejä sisältyy muun muassa henkilöstön saatavuuteen, vuokratyövoiman käyttöön ja kasvaviin ostopalvelukustannuksiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman toimenpiteiden toteuttaminen aikataulussa on keskeistä talouden, palvelujen ja henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi. 

Kiireettömään hoitoon aiempaa nopeammin 

Kiireettömään hoitoon pääsyä koskevat säännökset tiukentuivat 1.9.2023 alkaen. Asiakkaan tulee saada perusterveydenhuollossa kiireetöntä hoitoa kahden viikon sisällä ja kiireetöntä hammashoitoa neljän kuukauden sisällä yhteydenotosta. Hoidon tarpeen arviointi tulee tehdä saman arkipäivän aikana, kun asiakas ottaa yhteyttä terveydenhuollon palvelupaikkaan. Nämä enimmäisajat koskevat ensimmäisen hoitotapahtuman järjestämistä. 

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on tehty suunnitelmaa kiireettömään perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn parantamiseksi. Suunnitelmaan sisältyviä toimenpiteitä ovat muun muassa vähähyötyisistä hoidoista luopuminen, hoidon jatkuvuuden parantaminen, potilaiden segmentointi (esimerkiksi paljon palveluja tarvitsevat), digitaalisen sote-keskuksen laajentaminen, resurssien kohdentaminen sekä työjaon ja järjestämistavan määrittäminen. Muita toimenpiteitä ovat esimerkiksi ajanvarauskirjojen yhtenäistäminen, hoidontarpeen arvion kehittäminen ja kysynnän seuraaminen.  

Aluehallitus totesi, että kiireettömään hoitoon pääsyä edistetään aiemmin aloitettujen lisäksi seuraavilla toimenpiteillä: 

  1. Digitaalista sote-keskusta ja sen palveluja laajennetaan nopeutetusti koko Pohteen alueelle. 
  2. Tehdään yhteenveto terveyskeskuslääkärien, hammaslääkärien ja hoitohenkilöstön resurssitarpeesta ja henkilöstötilanteesta koko Pohteen alueella. Mahdolliset toimenpide-ehdotukset tuodaan aluehallitukseen vielä syksyn aikana. 
  3. Hyödynnetään in house -yhtiö Docta Oy:ta jononpurkuun ja käynnistetään neuvottelut paikallisesta lisätyösopimuksesta. 
  4. Tehdään selvitys ostopalvelujen ja palvelusetelin käyttöönotosta perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyssä syyskuun loppuun mennessä.

Lue lisää hoitotakuusta: 

https://pohde.fi/ajankohtaista/uutiset/pohde-kehittaa-toimintaansa-monin-eri-tavoin-vastaamaan-hoitotakuun-muuttumiseen/

Raahen ympärivuorokautiselle perusterveydenhuollon päivystykselle haetaan poikkeuslupaa 

Aluehallitus päätti hakea sosiaali- ja terveysministeriöltä lupaa ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Raahessa. Nykyinen poikkeuslupa loppuu vuoden lopussa ja uusi koskee vuotta 2024. Ympärivuorokautista päivystystä pidetään perusteltuna palvelujen saatavuuden ja sairaalatasoisen yleislääketieteen vuodeosastotoiminnan vuoksi. 

Poikkeuslupahakemus lähetetään myös Keski-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin hyvinvointialueille aluevaltuustojen käsittelyyn sosiaali- ja terveysministeriön edellyttämää puoltolausuntoa varten. 

Muut kokousasiat 

Lisäksi aluehallitus käsitteli muun muassa seuraavia asioita: 

  • Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen arviointikertomus 2022 

  • Lausunto ARA-hakemukseen: Kuusamo, vuokratalokohteen korkotukilaina- ja investointiavustushakemukseen, Koillismaan palveluyhdistys, Pörkkatörmän senioritalo 

  • Järjestämistoimintojen toimialueen vastuualuepäälliköiden toimien muuttaminen viroiksi ja laatupäällikön toimen muuttaminen asiakaskokemuspäällikön viraksi 

  • Muutoksia toimielinten jäsenyyksissä 

  • Aluevaltuuston päätösten toimeenpano 

Kokousajat ja pöytäkirjat Pohteen sivuilla 

Aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 19.9.2023.  

Kokousajat, esityslistat ja tarkastetut pöytäkirjat löydät Pohteen verkkosivustolta aluehallituksen sivulta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista21.9.2023 12:55:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 20.9. päätöksen turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista. Perusteet tulevat voimaan 1.11.2023 alkaen. Tuolloin myös jo palvelun piirissä oleville asiakkaille aletaan tehdä uudet palvelutarpeen arvioinnit uusien myöntämisen perusteiden mukaan. Näissä arvioinneissa huomioidaan, että Pohteelle on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä vastaavia palveluita koskevia sopimuksia, jotka jatkuvat sellaisenaan sopimuksien päättymiseen saakka tai kunnes ne irtisanotaan.

Henkilöstöjaosto teki ratkaisun lääkäriryhmän palkka-asiassa: Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi – työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään21.9.2023 12:09:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli yksittäisen lääkäriryhmän palkanmaksuasiaa kokouksessaan 21.9.2023. Kyseessä on viiden vuoden ajan sovellettu paikallinen sopimus ja mahdollinen palkkojen takaisinperintä. Ratkaisun mukaan takaisinperintää ei tehdä, koska paikallisen sopimuksen tulkinta on katsottava vakiintuneeksi ja sellaisena työnantajaa velvoittavaksi toteutuneen soveltamiskäytännön vuoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme