Kansanedustaja Limnell: Suomalaisen työn tuottavuus nousee tekoälyn avulla

Jaa

Tilastokeskuksen tiedot paljastavat, että suomalaisen työn tuottavuus koki laskun vuonna 2022. Kasvaneen työmäärän ja arvonlisäyksen epäsuhta sai tuottavuuden lähelle vuoden 2007 tasoa.

Jarno Limnell. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Jarno Limnell. Kuvaaja: Kimmo Falck.

"Kuitenkin tekoälyn rooli voi kääntää tämän kehityksen", toteaa Jarno Limnell.

"Tutkimukset osoittavat, että tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta 14–35 % toimialasta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Myös hallitusohjelma korostaa näitä asioita. Suomen rooli teknologian edelläkävijänä on säilytettävä ja siksi meidän on keskityttävä tekoälyn mahdollisuuksien täysimääräiseen hyödyntämiseen", Limnell jatkaa.

Limnellin mukaan valitettavasti vain 16 % suomalaisista yrityksistä käyttää tekoälyä liiketoiminnassaan, kun taas globaalisti jo yli 35 % yrityksistä hyödyntää sitä. Intiassa ja Kiinassa osuus on jo yli 50 %.

Tekoälyn käyttö voi olla monimuotoista, kuten Suomen naisyrittäjien puheenjohtaja Carita Orlando kertoo. Hän hyödyntää tekoälyä tuotteidensa esittelytekstien luomiseen, mikä on kasvattanut hänen tuottavuuttaan merkittävästi.

Teknologisen kehityksen nopeus tekee ajantasaisen tiedon ylläpidosta ja sääntelyn luomisesta haasteellista. Samanaikaisesti teknologian tarjoamat hyödyt, erityisesti tuottavuuden kasvun kautta, ovat kiistattomat.

"Päättäjien on siksi tuettava aktiivisesti teknologian hyödyntämistä suomalaisissa yrityksissä ja julkishallinnossa", Limnell linjaa. Samalla on huolehdittava siitä, että EU-tasoinen sääntely, esimerkiksi datan jatkokäytön sääntely, toteutuu myös Suomessa.

Limnellin mukaan tämä asettaa myös uusia osaamisvaatimuksia päättäjille. Esimerkiksi teknologian maanpuolustuskurssin järjestäminen kansanedustajille voi olla askel oikeaan suuntaan.

"Globaalit toimijat jakavat markkinoita nopeasti tekoälyn kehityksen myötä. Suomalainen tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI) -osaaminen tekoälyn alalla voi kuitenkin tuoda merkittäviä etuja. Suomalaiset kielimallit voivat helpottaa suomenkielisten palveluiden kehittämistä, mutta tarvitsemme myös globaaleille markkinoille suuntautuvia tekoälyinnovaatioita", arvioi Limnell.

"Haastammekin suomalaiset tutkijat, kehittäjät ja innovaattorit ottamaan paikkansa tekoälyn globaalilla pelikentällä. Tekoäly tarjoaa mahdollisuuden nostaa suomalaisen työn tuottavuus uudelle tasolle ja luoda uutta liiketoimintaa", lopettaa Limnell.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kauma: Etyjiä tarvitaan kriisien ratkaisuun ja vuoropuheluun1.12.2023 12:20:36 EET | Tiedote

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) korostaa Etyjin merkitystä alustana rauhaa edistävälle vuoropuhelulle. Kauma mainitsi eilen torstaina Etyjin ministerineuvoston avajaisissa Skopjessa pitämässään puheessa vuoden 1975 Helsingin päätösasiakirjan ja sen periaatteiden tuomisen nykypäivään. Ministerineuvosto koostuu Etyjin 57 osallistujavaltion ulkoministereistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme