Jyväskylän yliopisto

Koululuokissa alkaa uusi tutkimus: Mikä yhteys on koululaisten oppimisvaikeuksilla ja hyvinvoinnilla?

Jaa

Oppimisen ja kasvun tueksi saadaan jatkossa tärkeää uutta tutkimustietoa, kun koululuokissa käynnistyy laaja tutkimushanke. Siinä selvitetään oppimisvaikeuksien ja koululaisten psyykkisen hyvinvoinnin yhteyttä. Mitkä mielen hyvinvointiin, kouluun ja kotiin liittyvät asiat suojaavat koululaisten kehitystä? Huippuyksikön johtamassa tutkimuksessa on mukana luokkia Keski-Suomesta, Kuopiosta ja Tampereelta. 

Professori Paavo Leppänen Jyväskylän yliopistosta johtaa huippuyksikköä ja psykologian tiimiä, joka keskittyy koululaisten pitkittäistutkimuksiin.
Professori Paavo Leppänen johtaa huippututkimusyksikköä ja psykologian tiimiä, joka keskittyy koululaisten pitkittäistutkimuksiin. Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto

Lasten ja nuorten heikentyneet oppimistulokset, lisääntyneet mielenterveysongelmat ja koulujen työrauhaongelmat ovat herättäneet monet tahot pohtimaan ratkaisuja.   

Miten tunteiden säätelyn ja muut mielen hyvinvoinnin haasteet, kuten lukemiseen ja matematiikkaan liittyvä ahdistuneisuus tai yleisempi epätavallinen alakulo tai masentuneisuus, liittyvät oppimisen vaikeuksiin?

Mitkä mielen hyvinvointiin, kouluun ja kotiin liittyvät asiat suojaavat koululaisten kehitystä?

Millä keinoilla kouluissa voidaan nykyistä paremmin tukea lapsen myönteistä kehitystä?   

Lapsen mielikuva itsestään oppijana alkaa muodostua jo alaluokilla

Koulunsa aloittava lapsi opettelee lukemaan ja laskemaan ja samalla harjoittelee yhteistyötaitoja ja yhteisössä toimimista. Uusien asioiden opetteleminen vaatii uudenlaista pitkäjänteisyyttä ja tarkkaavuuden oikeanlaista kohdentamista. Lapsi vertaa itseään ikätovereihin aiempaa enemmän, ja kuva itsestä oppijana ja yhteisön jäsenenä alkaa muotoutua.  

Käsitys itsestä saattaa alkaa muodostua kielteiseksi, jos perustaitojen oppiminen on työläämpää ja hitaampaa kuin luokkakavereilla ja lapsi kohtaa uudenlaisia pettymyksen ja riittämättömyyden tunteita.

Tutkimusten mukaan lapsista noin 10-20 prosentilla on oppimisvaikeuksia ja tarkkavaisuuden ongelmia.  Pitkään jatkuessaan riski psyykkiselle pahoinvoinnille lisääntyy.  
 
"On tärkeää tietää, ketkä koululaisista hyötyvät heille tarjotusta erityisestä tuesta"

Alkava Pieni Karhu -tutkimus tuo lisää tietoa kehityksen riskeistä ja suojaavista tekijöistä.

Tutkijoita kiinnostaa esimerkiksi se, kasaantuvatko psyykkisen hyvinvoinnin ongelmat oppimisen ongelmien kanssa ja siten pahentavat oppimisvaikeuksia.    

Tiedon perusteella on tavoitteena kehittää koululaisten tukea tehokkaammaksi.  

”Tiedämme sen, että jotkut lapset selviävät hyvin erilaisista haasteista huolimatta, kun taas niillä on suurempi vaikutus toisiin lapsiin. On tärkeää tietää, ketkä koululaisista hyötyvät heille tarjotusta erityisestä tuesta, esimerkiksi lukemisen vaikeuksien erityistuesta, sanoo huippuyksikön johtaja Paavo Leppänen Jyväskylän yliopistosta. 

”Vanhemmat ja opettajat ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa tämän laajamittaisen hankkeen onnistumiseksi. Halukkaat kunnat ja koulut voivat vielä ilmoittautua mukaan”, Leppänen sanoo.  

Tutkimus tehdään Oppimisen dynamiikan ja interventiotutkimuksen huippuyksikössä (InterLearn) Jyväskylän yliopistossa. Huippuyksikössä tutkitaan monitieteisesti lasten oppimisen ja hyvinvoinnin kehityksellisiä yhteyksiä ja niiden tukemisen keinoja.   

Tutkimuksessa seurataan koululaisia 1. luokalta 5. luokalle pari-kolme kertaa vuodessa pääosin koululla tapahtuvien erilaisia koululaisten taitoja mittaavien testien sekä vanhemmille suunnattavien kyselyiden avulla. Tutkimuksessa tutkitaan myös mahdollisia eroja näihin eri tekijöihin vaikuttavien aivojen hermoverkkojen toiminnassa. Myös opettajille annetaan täytettäväksi kouluun liittyviä kyselyitä. 

Lisätietoa tutkimushankkeesta ja huippuyksiköstä antavat:  

Professori Paavo Leppänen p. 050 338 4747, paavo.ht.leppanen@jyu.fi  

Leppänen johtaa InterLearnin huippututkimusyksikköä ja sen Jyväskylän yliopiston psykologian tiimiä, joka keskittyy koululaisten pitkittäistutkimuksiin 1-5 -luokilla sekä kolmannella, viidennellä ja seitsemännellä luokalla. 

Professori Mikko Aro p. 040 805 3632, mikko.t.aro@jyu.fi  

Aro johtaa huippuyksikössä Jyväskylän yliopiston kasvatustieteilijöiden tiimiä, joka keskittyy erilaisten tukimuotojen ja niihin vaikuttavien tekijöiden interventiotutkimuksiin 

Listätietoja huippuyksiköstä: https://interlearn.fi/fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme