Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Suomi on palautettava kestävän julkisen talouden tielle

Jaa

Hallituksen ei tule budjettiriihessä pakittaa hallitusohjelman linjauksista, vaan keskittyä talouslinjansa sekä työllisyyttä edistävien rakenteellisten uudistusten toimeenpanoon, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

”Hallituksen ohjelma on hyvä, mutta nyt hallitukselta tarvitaan konkreettisia toimia ja vahvoja näyttöjä kunnianhimoisen uudistusagendan läpiviennistä. Budjettiriihi asettaa työlle askelmerkit ja on tärkeää, että sovitusta talouslinjasta ja rakenteellisista uudistuksista pidetään kiinni”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.

Hallitusohjelmassa on sovittu muun muassa asumistuen, toimeentulotuen ja työttömyysturvan uudistuksista, jotka on saatettava voimaan nopeassa aikataulussa ja niin, että uudistuksen kannustavat työllistymään. Samoin työmarkkinauudistuksia on kiirehdittävä, jotta niiden positiiviset työllisyysvaikutukset ehtivät vaikuttaa nopealla aikataululla.

Hallituksen suunnitelmia palkkaverotuksen keventämisestä Häkämies pitää oikeansuuntaisina. Ajatukset siitä, että työttömyysvakuutusmaksujen keventämisvara otettaisiin verotuksen keinoin tai muilla tavoilla valtion kassaan, saavat Häkämieheltä täystyrmäyksen.

”Julkinen talous tasapainottuu merkittävästi työttömyysturvan muutoksilla ilman vakuutusmaksujen alennusvaran sosialisointiakin. Työttömyysvakuutusmaksuja tulee käyttää vain työttömyysetuuksien rahoittamiseen. Valtion rahoitusvastuun leikkaaminen olisi asiallisesti keino sysätä muiden julkisten menojen rahoitusta työttömyysvakuutusmaksuilla tapahtuvaksi”, Häkämies sanoo.

Budjettiin sisältyvien uusien panostuksen osalta on tärkeää, että satsaukset ovat tarkkaan harkittuja ja tukevat uutta kasvua. Häkämies korostaa erityisesti yritysvetoisten TKI-panostusten tärkeyttä. Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut lisäämään TKI-panostuksia niin, että TKI-menot vastaisivat 4 prosenttia BKT:stä vuonna 2030. Suurin osa osuudesta on yksityisten yritysten TKI-investointeja, mutta julkisella rahalla on tärkeä rooli investointien houkuttelemisessa Suomeen ja niin sanotun vipuvaikutuksen aikaansaannissa.

”Vaikka julkisen talouden liikkumavara on rajattu, hallitus on valinnut panostaa tutkimukseen ja kehitystoimintaan. Tämä on oikea valinta. On välttämätöntä rakentaa tulevan kasvun eväitä suuntaamalla panokset riittävän vahvasti yritysvetoiseen TKI-toimintaan. Yritykset ovat sitoutuneet tekemään oman osansa, jotta Suomesta saadaan tehtyä TKI-toiminnan suurvalta. On välttämätöntä, että julkiset panostukset tukevat tätä tavoitetta täysimääräisesti”, Häkämies toteaa.

Ongelmissa olevaa rakennusalaa voitaisiin Häkämiehen mukaan tukea vauhdittamalla hallitusohjelmassa sovitun infrapaketin toimeenpanoa.

”Hallituksen sopima, valtion omaisuuden myyntituloilla rahoitettava liikenne- ja raideinfrapaketti on hyvä, mutta sen toimeenpanon aikataulua on tarpeen kiristää. Lisäksi on etsittävä muita keinoja, joilla asuntorakentamista voidaan vauhdittaa.”

EK:n esitykset budjettiriiheen (pdf.)

Lisätiedot
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen haastattelupyynnöt: EK:n viestintäjohtaja Nora Elers, 050 574 6977, nora.elers@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

KUTSU 4.10.: Digibarometri 2023 – mikä on yritysten, hallinnon ja kansalaisten digitalisaation taso?29.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Hyvä toimittaja / toimitus Vuosittain julkaistava Digibarometri analysoi ja vertaa digitalisaation hyödyntämistä eri maissa. Tervetuloa 4.10. klo 9 kuulemaan analyysia ja puheenvuoroja siitä, miten suomalaisyritykset, julkinen sektori ja kansalaiset pärjäävät digitalisaation kentällä sekä seuraamaan paneelikeskustelua. Ilmoittaudu webinaariin kuulemaan tuloksia tästä. Ystävällisin terveisin Teemu Lindfors EK:n viestintä p. 0400 284 764, teemu.lindfors@ek.fi ---- Digibarometri 2023 – mikä on yritysten, hallinnon ja kansalaisten digitalisaation taso? Aika: keskiviikko 4.10.2023 klo 9.00–10.25 Osallistuminen: Microsoft Teams Live -etäyhteyden kautta Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä Tervetuloa kuulemaan Digibarometrin tuloksia vuodelta 2023: Miten suomalaisyritykset, julkinen sektori ja kansalaiset pärjäävät kansainvälisessä vertailussa? Mikä selittää tulostamme? Millaisia johtopäätöksiä voidaan tehdä yritysten digi-intensiteetin merkityksestä liiketoiminnalle? Miten yritykset hyödyntävät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme