Pk-yritysbarometri: isojen kriisien jälkeen Lapin suhdannenäkymät ovat tasaantuneet
Vuoden 2023 toinen pk-yritysbarometri kertoo, että mikro- ja pk-yrittäjien suhdanneodotukset ovat neutraaleja. Valtaosa arvioi oman yrityksen tilanteen säilyvän ennallaan. Positiiviseksi suhdanneodotukset ovat kääntyneet palvelualoilla, joista etenkin ravitsemistoiminnan tilanne on voimakkaasti parantunut.
Lappilaisissa yrityksissä on voimakkaiden muutosten jälkeen pitkästä aikaa rauhalliset näkymät ja yritykset arvioivat oman tilanteensa säilyvän ennallaan. Kaikkien palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat sen sijaan positiivisia. Myös teollisuudessa ja kaupan alalla näkymät ovat huomattavasti alkuvuotta myönteisemmät, mutta pysyvät edelleen negatiivisen puolella.
- Toimialoista palvelualoilla on selkästi positiiviset odotukset, muilla toimialoilla näkymät ovat neutraaleja. Palvelualoista parhaimmaksi tilanteen arvioivat ravitsemistoiminnan yritykset, joiden näkymät olivat vuosi sitten kaikkein heikoimmat. Teollisuuden ja kaupan alan yrityksissä heikkoja näkymiä on vähemmän kuin alkuvuonna. Suurin osa näiden alojen yrityksistä arvioi oman tilanteensa pysyvän nyt ennallaan. Rakentamisen alalla odotukset ovat koko maan tapaan kaikkein heikoimmat, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen toteaa.
Työllistämisodotukset ovat myönteisempiä kuin koko maassa
- Arvio henkilökunnan määrän kehityksestä on Lapissa myönteisempi (saldoluku 6) kuin koko maassa (1) tai Pohjois-Pohjanmaalla (5). Koko aineistosta 15 % arvioi henkilökunnan määrän kasvavan ja 10 % vähenevän seuraavan vuoden aikana, kertoo johtaja Marja Perälä Lapin Ely-keskuksesta.
Toimialoittain tarkasteltuna myönteisimmät näkymät työllisyydessä on palvelusektorilla, jossa 20 % arvioi henkilökunnan määrän kasvavan ja 4 % vähenevän. Heikoimmalta tilanne näyttää rakentamisessa, jossa 22 % yrityksistä arvioi henkilöstön määrän vähenevän ja 78 % pysyvän nykyisellään.
Rahoituksen kysyntä on pysynyt ennallaan
Pk-yritysten rahoituksen kysyntä on pysynyt melko ennallaan Lapissa. Yrityksistä 38 %:lla (kevät 2023: 43 %) on ollut tarve hankkia rahoitusta viimeisen 12 kuukauden aikana. Rahoituksen saatavuudessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Suurin osa rahoitusta tarvinneista yrityksistä on tarvitsemansa rahoituksen saanut.
Ne yrityksistä, jotka eivät ole hakeneet tai saaneet tarvitsemaansa rahoitusta, kertovat kuitenkin, että rahan korkea hinta on yleisin este rahoituksen järjestymiselle. Kun katsotaan tulevaisuuteen, tarve hakea ulkopuolista rahoitusta on pysynyt samana (24 % yrityksistä).
- Rahoitustarpeen jakautumisessa on positiivista se, että Lapissa yritysten rahoitustarve koskee eniten investointeja ja esimerkiksi kehittämishankkeisiin ja ohjelmisto- ja tietotekniikkalaitteiston investointeihin on tullut selvästi kevään barometria enemmän kysyntää, Finnveran aluepäällikkö Risto Koskiniemi kertoo.
- Vielä ei ole nähty myöskään tavallista poikkeavaa kysyntää kireään taloustilanteeseen liittyvässä käyttöpääomatarpeessa, Koskiniemi toteaa lopuksi.
Tutkimus- ja kehittämistoimintaa aikoo lisätä 10 % yrityksistä
Suomen menestys ja kasvu perustuvat osaamiselle, uudelle tiedolle ja innovaatioille. Tutkimuksella ja kehittämisellä (T&K) tarkoitetaan luovaa ja systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi ja tiedon käyttämistä uusiin sovelluksiin.
Tällä hetkellä tutkimus- ja kehittämistoimintaa harjoittaa 17 % lappilaisista yrityksistä. T&K-toimintaa ulkoistetaan Lapissa koko maan keskiarvoa enemmän: 35 % lappilaisista yrityksistä käyttää tähän ulkoista asiantuntijaa. Vain 10 % yrityksistä aikoo lisätä T&K-toimintaa kuluvana vuonna viime vuoteen verrattuna ja 25 % aikoo hakea julkista tukea T&K-toimintaan seuraavien 12 kuukauden aikana. Kuitenkin huomattava osa eli 37 % yrityksistä ei osaa sanoa aikovatko he lisätä T&K-toimintaa tälle vuodelle viime vuoteen verrattuna.
- Tämä voi johtua siitä, että tutkimus- ja kehittämistoiminnasta, siihen saatavista julkisista tuista ja niiden mahdollisuuksista omassa liiketoiminnassa ei ole riittävästi tietoa yrityskentällä. Innovaatiotoiminnan tarpeet tunnistetaan kuitenkin hyvin ja ne keskittyvät yhteistyö- ja verkosto-osaamiseen. Isoa tarvetta koetaan myös liiketoimintaosaamisen kehittämisessä (41 %) sekä digitalisaatiossa ja datan hyödyntämisessä (40 %), Kauppinen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskuksen johtaja Marja Perälä, p. 0295 037 050
Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen, p. 050 554 2458
Finnveran aluepäällikkö Risto Koskiniemi, p. 029 460 2006
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän Kuorinki-Vinsanmaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta13.9.2024 11:19:45 EEST | Tiedote
Yhteysviranomainen on katsonut, että Kuorinki-Vinsanmaan tuulivoimahankkeen toteuttamiskelpoisuuden arvioinnin kannalta on välttämätöntä, että hankkeen jatkosuunnittelussa esitetään vaihtoehto tai vaihtoehtoja, joissa voimaloita on selkeästi vähemmän.
Taivalkosken patosiltaa peruskorjataan- sillan sulkuaika jatkuu loka-marraskuun vaihteeseen13.9.2024 10:36:06 EEST | Tiedote
Taivalkosken patosillan korjaustyöt jatkuvat loka-marraskuun vaihteeseen. Silta on suljettu kaikelta liikenteeltä korjaustöiden ajan.
Yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän Vitsakankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta13.9.2024 10:33:26 EEST | Tiedote
Vitsakankaalle suunniteltu tuulivoimatuotannon alue sijoittuisi Suuripään Natura 2000 -verkostoon kuuluvan alueen länsipuolelle. YVA-menettelyn yhteydessä on toteutettu hankkeen Natura-arviointi. Arvioinnista antamissaan lausunnoissa Metsähallitus ja Lapin ELY-keskus ovat katsoneet, ettei Natura-arviointi kaikilta osin täytä asianmukaiselle arvioinnille asetettuja vaatimuksia. Lausuntojen mukaan ei voida varmistua siitä, ettei Vitsakankaan tuulivoimahanke merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon.
Pk-yritysbarometri: Lapin pk-yritysten näkymät edelleen vahvoja, kansainvälisyys kasvussa11.9.2024 10:00:22 EEST | Tiedote
Lapin Yrittäjien syksyn 2024 pk-yritysbarometrin mukaan alueen pk-yrityksillä on positiiviset tulevaisuuden näkymät. Suhdanneodotukset eroavat kuitenkin huomattavasti toisistaan toimialoittain. Koko maakunnan saldoluku on lähes sama kuin talven barometrissä ja Lapin yritysten arviot ovat monin paikoin valtakunnallista keskiarvoa parempia. Pk-yrityksillä on optimismia, ja niiden suhdanneodotukset ylittävät lähialueiden tasot.
Tutkimuksilla selvitetään poronlihan hiilijalanjälkeä ja etsitään ratkaisuja porotalouden tuottavuuden parantamiseksi (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)5.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus myöntää vuosittain tutkimusrahoitusta hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tänä vuonna rahoitettiin kaksi uutta hanketta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme