Jyväskylän yliopisto

Metsäsektorin oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen tutkimukseen myönnettiin merkittävä rahoitus

Jaa

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) myönsi yhteensä 27 miljoonaa euroa oikeudenmukaisen vihreän murroksen tutkimukseen. Kymmenessä rahoitettavassa konsortiossa eli hankekokonaisuudessa korostuu pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja keskeisiin yhteiskunnan haasteisiin.

Jyväskylän yliopistossa rahoitusta sai professori Mikko Mönkkösen johtama hankekokonaisuus, jossa tutkitaan metsäsektorin oikeudenmukaista kestävyysmurrosta. Yksi hankkeista on vanhemman yliopistonlehtori Sirpa Tenhusen hanke, jossa tavoitteena on selvittää, mitkä sosiokulttuuriset tekijät ohjaavat metsänomistajien ja metsäammattilaisten näkemyksiä ja päätöksiä metsänhoidosta ja tunnistaa vipupisteitä, käytäntöjä ja paikkoja, joissa pienet muutokset voivat mahdollistaa laajamittaiset muutokset kohti kestävämpiä käytäntöjä.

JYU:n koordinoimaan kokonaisuuteen osallistuu tutkijoita myös Itä-Suomen yliopistosta ja Aalto-yliopistosta sekä Luonnonvarakeskuksesta.

- Metsät ovat tärkeä henkisen ja materiaalisen hyvinvoinnin lähde, mutta niiden sietokyky on koetuksella ilmastonmuutoksen ja luontokadon takia. Samaan aikaan metsäsektorin haaste on luoda kasvavaa taloudellista arvoa, Mönkkönen kuvailee.

Hankkeessa kehitetään yhdessä eri toimijoiden kanssa ratkaisuja metsäsektorin kestävyyshaasteisiin. Siinä hyödynnetään osallistavan ja laadullisen tutkimuksen, mallinnuksen ja laskennallisen optimoinnin menetelmiä sekä systeemianalyysiä luodessa keinoja sovittaa oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla yhteen luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän sekä taloudellisen hyvinvoinnin tavoitteita.

Tutkimusohjelmat ovat kuusivuotisia ja ne päättyvät vuonna 2029. Yhden konsortion saama rahoitus ensimmäisellä kolmivuotiskaudella on keskimäärin 2,7 miljoonaa euroa. Jyväskylän yliopistoon rahaa myönnettiin nyt yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa. 

Lisätietoja:

Mikko Mönkkönen, puh. 050 441 3682, mikko.monkkonen@jyu.fi

Sirpa Tenhunen, puh. 050 4733 858, sirpa.l.tenhunen@jyu.fi

Oikeudenmukaisen vihreän murroksen tutkimukseen m - STN (aka.fi)

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Dissertation 29.9.2023: Environmental change effect on quality of production in boreal lakes (Calderini)25.9.2023 17:00:00 EEST | Tiedote

In his doctoral dissertation, M.Sc. Marco Calderini delved into the influences of phenomena like global warming, eutrophication, and lake browning on phytoplankton production of essential fatty acids. This is of paramount importance since omega-3 polyunsaturated fatty acids such as eicosapentaenoic acid, EPA, and docosahexaenoic acid, DHA, are necessary for the development and reproduction of many organisms, including humans.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos avainroolissa kiihdytinlaitteiden suunnittelussa, rakentamisessa ja toimituksissa uudelle saksalaiselle FAIR-tutkimuskeskukselle25.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on merkittävä vaikutus Saksan Darmstadtiin rakenteilla olevaan monitieteiseen ja kansainväliseen FAIR-kiihdytinlaboratorioon. Laitoksen tutkijoiden vastuulla on koordinoida Suomessa kiihdytinkomponenttien suunnittelua, rakentamista ja toimitusta FAIRiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme