SDP EDUSKUNTA

SDP:n Saku Nikkanen: enemmän hyteä ja vähemmän sotea paaluttaa eduskunnan HYTE-ryhmän tuore puheenjohtaja

Jaa

Eduskunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) ryhmä järjestäytyi 6.9.2023 Eduskunnan Pikkuparlamentin Tervaleppä -salissa. Ryhmän parlamentaarinen edustus on vahva ja henki on teemasta innostunut. Ryhmän puheenjohtajaksi kokouksessa valittiin Saku Nikkanen (Sd.) ja varapuheenjohtajaksi Mia Laiho (Kok.). Sihteerinä toimii Soste ry. Ryhmän tavoitteissa on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen entistä vahvempi rooli julkisessa palveluntuotannossa, parlamentaarisen asiantuntijakeskustelun lisääminen aiheesta, Hyvinvointialueiden ja kuntien HYTE-työn vahvistaminen ja lisäksi ryhmä tarjoaa kanavan kansalaisjärjestöille tuoda omaa viestiään päättäjien suuntaan, sanoo Saku Nikkanen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander

SOSTE ry on toiminut eduskunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ryhmän sihteerinä verkoston perustamisesta saakka. Ryhmä kokoontuu vuosittain noin neljä kertaa. Toiminnan ja vaikuttamisen tavoitteena on tuoda esiin laaja terveyskäsitys hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sekä suunnata ryhmän vaikuttamistyötä sen mukaisesti.

-Ryhmän toimesta on järjestetty esimerkiksi seminaareja yhteistyössä SOSTE ry:n kanssa ja tehty myös kirjallisia kysymyksiä ja kannanottoja eri aiheista. Seminaareja järjestetään yhdessä eduskunnan muiden verkostojen kanssa. Näin on toimittu esimerkiksi eduskunnan kuntoutusverkoston ja Lapsen puolesta -ryhmän kanssa.

-Ryhmän jäsenet ovat toimineet asiantuntijoina ja alustajina pitäen pyydettyjä puheenvuoroja myös muissa tilaisuuksissa. Tarkoituksenamme on nyt ryhmän kautta nostaa laaja-alaisesti hyvinvoinnin ja terveyden ajankohtaisia aiheita kuten terveysteknologian hyödyntäminen, liikunnan ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ja järjestöjen osallisuuden edistämisen työ eduskuntakeskusteluun, Saku Nikkanen pohtii.

-Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teeman mukaisesti suomalaiset on saatava liikkumaan nykyistä selvästi enemmän. Suomalaisten arkiliikunta on vähentynyt muun muassa teknologiakehityksen seurauksesta. Liikunnan hyvinvointivaikutukset tuntuvat niin kansalaisen kehossa ja mielessä kuin kansantaloudessakin. Ihmisten liikkumattomuutta on lisännyt myös esimerkiksi etätöiden yleistyminen.

-UKK-instituutin mukaan liikkumattomuus maksaa Suomelle noin 3,2 miljardia euroa vuodessa. Sillä säästämme sote-menoissa ja vähennetään mielenterveydellisiä haasteita.

-Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tarvitsemme monenlaista ja monialaista yhteistyötä. Suomalaisessa yhteiskunnassa keskeinen asema tässä asiassa onkin kansalaisjärjestöillä, jotka tarjoavat liikuntatoimintaa ja -palveluja paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Se mitä nyt tarvitaan, on enemmän hyteä ja vähemmän sotea, sanoo Nikkanen.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Suuren valiokunnan sd-jäsenet: Tekoälyn sääntelyn täytyy ennaltaehkäistä riskejä ja turvata perusoikeudet28.9.2023 17:51:30 EEST | Tiedote

Suuri valiokunta on saanut valmiiksi eduskunnan kannan EU-neuvotteluihin tekoälyn sääntelyä koskevaan asetusehdotukseen (Artificial Intelligence Act). Valmistelussa ovat olleet tiiviisti mukana suuren valiokunnan demariryhmän jäsenet: Elisa Gebhard, Maria Guzenina, Timo Harakka, Kimmo Kiljunen, Jani Kokko, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Ville Skinnari.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme