SDP EDUSKUNTA

Kvarnström (SDP): Orpos regering försvagar konkret klimatarbete i kommunerna

Dela

Enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) bör klimatårsberättelsen som behandlas i riksdagens plenum idag ses i ljuset av faktumet att årets sommar blev den hetaste i mätningshistorien globalt och att året i helhet ser ut att bli rekordvarmt. Nu behövs alltså fler åtgärder men i stället väljer Orpos regering att försvaga det viktiga och konkreta klimat- och miljöarbetet som görs i kommunerna.

Fotograf: Simon Bergman
Fotograf: Simon Bergman

Klimatårsberättelsen som utvecklats förtjänstfullt och blivit allt mångsidigare och tydligare ger en heltäckande bild av var Finland står och hur vi ser ut att uppnå, eller inte uppnå, våra klimatmål.

- Den stora bilden är att våra utsläpp har minskat kraftigt, men då kolsänkan försvagats förblir våra nettoutsläpp trots all grön omställning på ungefär samma nivå som för 30 år sedan, säger Johan Kvarnström.

Markanvändningssektorn balanserar på gränsen mellan att vara kolsänka och utsläppskälla och det är ohållbart då kolsänkan utgör fundamentet för våra klimatmål.

-Berättelsen säger att det krävs tilläggsåtgärder både i markanvändningssektorn och övriga sektorer. Frågan är vilka åtgärder regeringen vidtar och om de är tillräckliga, säger Kvarnström.

Orpos regering har dock enligt Kvarnström redan enats om en konkret åtgärd. Det tråkiga är dock att ändringen kommer försvaga det klimat- och miljöarbete som görs lokalt och i människors näromgivning. Regeringen har nämligen i sitt regeringsprogram skrivit att “skyldigheten för kommunerna att utarbeta klimatplaner slopas genom en lagändring.”

-Detta är bakvänt då kommunerna enligt klimatårsberättelsen spelar en nyckelroll för att nå målet om klimatneutralitet 2035, eftersom de kan aktivt påverka såväl sina egna växthusgasutsläpp som utsläppen från aktörer inom sitt område. Allt detta anknyter till att man regeringsprogrammet även vägrar säga rakt ut att målet med klimatneutralitet 2035 kvarstår. Istället sägs med en omskrivning att Finland förbinder sig till att genomföra målen i klimatlagen. Men samtidigt ska klimatlagen alltså åtminstone på en punkt göras mindre ambitiös. Kan vi lita på att lagen inte föreslås förändras på fler sätt i negativ riktning?, undrar Kvarnström.

Nyckelord

Kontakter

Följ SDP EDUSKUNTA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SDP EDUSKUNTA

Suuren valiokunnan sd-jäsenet: Tekoälyn sääntelyn täytyy ennaltaehkäistä riskejä ja turvata perusoikeudet28.9.2023 17:51:30 EEST | Tiedote

Suuri valiokunta on saanut valmiiksi eduskunnan kannan EU-neuvotteluihin tekoälyn sääntelyä koskevaan asetusehdotukseen (Artificial Intelligence Act). Valmistelussa ovat olleet tiiviisti mukana suuren valiokunnan demariryhmän jäsenet: Elisa Gebhard, Maria Guzenina, Timo Harakka, Kimmo Kiljunen, Jani Kokko, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Ville Skinnari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum