Avain

Leena Lukkari kirjoitti Rita Kostaman pakolaistarinan kirjaksi

Jaa

Leena Lukkarin kirjoittama Rita – Sitruunapuun varjoista Suomeen on Rita Kostaman tarina  pakomatkasta Ruandan kansanmurhan alta Suomeen ja uuden elämän aloittamisesta. Koskettava tarina on sekä todenmukainen kuvaus pakolaisuudesta että rohkaiseva ja inspiroiva esimerkki sinnikkyydestä.

Rita Kostama joutui jättämään kotinsa ja vanhempansa keskelle sisällissotaa Ruandaan vuonna 1994.  

”Olin 15-vuotias, kun lähdin tuhansien kukkuloiden maasta päätyäkseni neljä vuotta myöhemmin tuhansien järvien maahan, josta en ollut koskaan kuullutkaan”, Rita kertoo kirjassa. 

Suomessa Rita opiskeli uuden kotimaansa kielen, kouluttautui ja perusti perheen. Halu opiskella avasi hänelle tien uuteen elämään. 

“Ennen pakolaisuutta olin aina ollut luokkani parhaita oppilaita, mutta kun pakenin Ruandasta, jouduin jättämään lukion kesken. Neljän vuoden pakomatkalla halki Afrikan saatoin opiskella vain lyhyitä pätkiä. Olin piinallisen tietoinen siitä, miten jäin koko ajan jälkeen ikäisistäni. Kun sitten sain Suomessa mahdollisuuden, päätin tarttua siihen; oivalsin, että jos onnistuisin oppimaan kielen, minulla olisi mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin ikinä haluaisin ja vieläpä ilmaiseksi. Ja sitä minä juuri halusin, opiskella.” 

Rita Kostaman pakolaisuus päättyi 25 vuotta sitten. Hän haluaa olla positiivisena esikuvana muille pakolaisille. Rita on yrittäjä, Järvenpään kunnanvaltuutettu ja Suomen kansalainen. Vuonna 2016 hänet valittiin vuoden pakolaisnaiseksi. Rita rakastaa Suomen talvea, taitoluistelua ja avantouintia. Hänellä on kaksi tytärtä. 

Leena Lukkari on toimittaja, sisällöntuottaja ja vapaa kirjoittaja, joka kertoo ilmiöistä ihmisen kokoisesta näkökulmasta. 

teos: Rita – Sitruunapuun varjoista Suomeen
kirjailija: Leena Lukkari

ISBN: 9789523045002

kustantaja: Avain

sivuja: 151
ilmestymispäivä: 15.9.2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Leena Lukkari, Rita – Sitruunapuun varjoista Suomeen
Leena Lukkari, Rita – Sitruunapuun varjoista Suomeen
Lataa
Leena Lukkari, kuvaaja: Pia Ingberg
Leena Lukkari, kuvaaja: Pia Ingberg
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Pin-up toi Henna Karppinen-Kummunmäelle ystäviä ja itsevarmuutta29.9.2023 10:02:57 EEST | Blogi

Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoitti Minä ja Marilyn -teoksessaan (Avain, 2023) pin-upille feministisen historian. Aihe löysi kirjoittajansa pin-up -harrastuksen kautta. "Nyky-pin-upin ideologiaan kuuluu kehopositiivisuus ja sallivuus: jokainen nainen on kaunis iästä, painosta ja ruumiinrakenteesta riippumatta. Sellaista sallivuutta toivoisin jokaiselle naiselle", Karppinen-Kummunmäki kertoo. Henna Karppinen Kummunmäki esiintyy Turun Kirjamessuilla 1.10. klo 13 (Jukola).

Bokashi – jätehuollon pehmeä teknologia20.9.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tutkijatohtori Veera Kinnunen perehtyi pehmeään teknologiaan kirjoittaessaan teosta Bokashi: Vallankumous ämpärissä (Avain). "Jäin miettimään, mikseivät kompostit kuulu kaupunkeihin. Eikö olekin vain ideologisten ja poliittisten suhdanteiden seurausta, että kaupunkien jätehuolto on päädytty toteuttamaan vieraannuttavilla ja jättimäisillä infrastruktuureilla eikä vaikkapa pienimuotoisilla, paikallisilla järjestelmillä, kuten komposteilla ja pienvoimaloilla? Voiko jäte tehdä muutakin kuin pilata maailman", hän pohtii Kustantamon kuulumisia -blogin postauksessaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme