Vihreät Euroopan parlamentissa

Alametsä & Hautala: kriittisten raaka-aineiden asetus ongelmallinen

Jaa

Parlamentin kantaa vastaan äänestäneet vihreät mepit Alviina Alametsä ja Heidi Hautala pitävät kriittisten raaka-aineiden asetusta ongelmallisena Natura-alueiden suojelun ja saamelaisten maaoikeuksien kannalta. Euroopan parlamentin kanta asetukseen hyväksyttiin tänään äänin 515 puolesta ja 34 vastaan. 28 edustajaa äänesti tyhjää.

Suurikuusikon kaivos, Kittilä

“Asetus ei nykymuodossaan ota riittävästi huomioon tarvetta vähentää raaka-aineiden ja metallien kulutusta. Paine kaivostoimintaan luonnonsuojelualueilla lisääntyy. Paljon puhuttu strateginen autonomia ei voi tarkoittaa sitä, että sen varjolla ohitetaan luontoarvot ja alkuperäiskansojen oikeudet – ei Suomessa eikä kehittyvissä maissa“, Heidi Hautala sanoo.

“Asetus jättää luonnon, ihmiset ja erityisesti saamelaiset haavoittuvaan asemaan. Ihmettelemme, miksi muut puolueet eivät kannattaneet esityksiämme suojeltujen alueiden turvaamiseksi kaivosteollisuudelta”, Alviina Alametsä sanoo. 

“Vihreiden ansiosta parlamentin käsittelyssä onnistuttiin parantamaan joitain asetuksen kierrätystavoitteita. Lisäksi parlamentin kannassa automaattisen lupamenettelyn kahden vuoden maksimiaika ei koske kaivoksia. Kokonaisuudessaan asetus nojaa kuitenkin malleihin, joissa ei oteta riittävästi huomioon sitä, että metallien ja raaka-aineiden käyttöä täytyy vähentää kulutuksen vähentämisen sekä kierrätyksen kautta”, Heidi Hautala sanoo. 

Asetus etenee seuraavaksi parlamentin, neuvoston ja komission välisiin kolmikantaneuvotteluihin.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

MEP Alviina Alametsä toivottaa tervetulleeksi Euroopan parlamentin kannat uudesta historiallisesta tekoälyasetuksesta15.6.2023 12:07:55 EEST | Tiedote

"Tällä hetkellä tekoäly toimii käytännössä lain ulkopuolella. Tästä on seurannut vakavia ongelmia, kuten virheellisiä pidätyksiä, vääriä potilaiden hoito-ohjeita, syrjiviä rekrytointipäätöksiä ja ihmisten yksityisyyden loukkaamista”, Alametsä, joka osallistui liikenne-ja matkailuvaliokunnan lausunnon valmisteluun, toteaa uuden lain merkityksellisyydestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme