Kokoomuksen Vestman: Sähköyhtiöiden kohtuullistettava kalliit sähkösopimukset

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen ja energiajuristi Heikki Vestman vaatii sähköyhtiöitä kohtuullistamaan sähkön hintaa.

Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kymmenet tuhannet suomalaistaloudet tekivät viime talvikautena kalliin kiinteähintaisen määräaikaisen sähkösopimuksen. Monet sähköyhtiöt ovat kieltäytyneet kohtuullistamasta sopimuksia. Kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen ja energiajuristi Heikki Vestman vaatii sähköyhtiöitä kohtuullistamaan sähkön hintaa.

”Moni perhe oli viime talvikaudella käytännössä pakotettu tekemään kalliin määräaikaisen sähkösopimuksen ja maksaa siksi sähköstään kohtuuttomasti. Kuluttajariitalautakunta linjasi kesällä, että pitkiä määräaikaisia sopimuksia on kohtuullistettava. On ennenkuulumatonta, että sähköyhtiöt – valtaosin julkisomisteisia – kieltäytyvät nyt noudattamasta Kuluttajariitalautakunnan riippumatonta ratkaisua. Raskauttavaksi yhtiöiden niskuroinnin tekee se, että samat yhtiöt tekivät viime vuonna ennätystulosta”, Vestman toteaa.

Kuluttaja-asiamiehellä on oikeus ajaa ryhmäkannetta, jos sähköyhtiöt eivät noudata kuluttajansuojalakia.

”Toivon, että Kuluttaja-asiamies toimii aktiivisesti suomalaisen kuluttajan eteen ja ajaa tarvittaessa tuomioistuimessa ryhmäkannetta kotitalouksien puolesta sähkösopimusten kohtuullistamiseksi”, Vestman sanoo.

Petteri Orpon hallitus on linjannut valmistelevansa mahdollisten tulevien kriisien varalle hintakaton sähkölle.

”Kriisitilanteiden hintakatto sähkölle on erittäin tarpeen. Tämä varmistaa, että sähkön hinta voidaan väliaikaisesti asettaa alhaisemmalle tasolle. Hallituksen on syytä tuoda eduskunnan hyväksyttäväksi hintakattopykälä heti, kun EU:n sähkömarkkinasäännöt sen mahdollistavat. Riistohinnoittelu ei saa enää toistua”, Vestman sanoo.

Vestman peräänkuuluttaa myös EU:n sähkömarkkinamallin laajempaa uudistamista.

”Nykyinen sähkömarkkinamalli, joka mahdollistaa sähkön hinnan irtoamisen totaalisesti sähkön tuottamisen kustannuksista, ei ole oikeudenmukainen eikä tuotannon niukkuuden vallitessa edes tehokas malli. Hallitus on sitoutunut onneksi tekemään töitä sen eteen, että EU muuttaa sähkömarkkinamallia sähköä käyttäville kodeille ja yrityksille reilumpaan suuntaan. Kallein tuotanto ei saa määrittää kaiken sähkön hintaa”, Vestman päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Lue lisää eduskuntaryhmästä: https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/eduskuntaryhmat/kokoomuksen_eduskunt aryhma/Sivut/default.aspx

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/kansallinen-kokoomus?publisherId=69819274

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin: https://kokoomus.kuvat.fi/kuvat/ 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme