SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Velallisen asemaa ulosottotilanteissa parannettava edelleen

Jaa

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) vaatii hallitukselta toimia velallisen aseman helpottamiseksi ulosottotilanteissa. Mikäli esimerkiksi ulosmittauksen myötä huutokaupattavan kiinteistön kauppahinta jää odotettua huomattavasti alhaisemmaksi, on vaarana, ettei ulosottomyynnistä saatava hinta kata lähellekään velkojan saatavia. Kymäläinen on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen velallisten tilanteen helpottamisesta tapauksissa, joissa ulosmitattava omaisuus myydään alihintaan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander Vapaasti käytettävissä, kuvaaja mainittava

- Immolan varuskunta-alueen läheisyydestä pakkohuutokaupatun Komentolan tapaus on hyvä esimerkki tapauksesta, jossa kiinteistön myyntihinta alitti selvästi kiinteistönvälittäjän arvion sen markkinahinnasta. Valtiontalouden kannalta oli toki positiivista, että myyntihinta oli yli puolet pienempi kuin kiinteistönvälittäjän arvio, sillä tapauksessa päädyttiin käyttämään etuosto-oikeutta. Velallisen kannalta on kuitenkin kestämätöntä, että kiinteistön voi myydä näin rajuun alihintaan, Kymäläinen toteaa.

Ulosottokaaren säädösten mukaisesti ulosottomies ei saa hyväksyä korkeinta tarjousta kiinteistön tai arvokkaan irtaimen omaisuuden huutokaupassa, jos hän arvioi, että tarjous alittaa selvästi omaisuuden käyvän hinnan paikkakunnalla. Komentolan tapauksessa käräjäoikeuden ratkaisun mukaan ulosottaja ei menetellyt väärin hyväksyessään tarjouksen, sillä kiinteistöä oli jo aiemmin yritetty tuloksetta myydä, joten käräjäoikeuden mukaan ulosottotoimin myytäessä kiinteistöstä ei ole saatavissa läheskään välittäjän arviota vastaavaa hintaa.

- Viime vaalikaudella Sanna Marinin hallituksen johdolla tehtiin paljon tärkeitä toimia ulosottovelallisten tilanteen helpottamiseksi. Nyt on tärkeää, että tätä hyvää kehitystyötä jatketaan, jotta oikeus ja kohtuus näissäkin tilanteissa tapahtuu, Kymäläinen päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Suuren valiokunnan sd-jäsenet: Tekoälyn sääntelyn täytyy ennaltaehkäistä riskejä ja turvata perusoikeudet28.9.2023 17:51:30 EEST | Tiedote

Suuri valiokunta on saanut valmiiksi eduskunnan kannan EU-neuvotteluihin tekoälyn sääntelyä koskevaan asetusehdotukseen (Artificial Intelligence Act). Valmistelussa ovat olleet tiiviisti mukana suuren valiokunnan demariryhmän jäsenet: Elisa Gebhard, Maria Guzenina, Timo Harakka, Kimmo Kiljunen, Jani Kokko, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Ville Skinnari.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme