Tulli

Venäjälle rekisteröityjen autojen pääsy Suomeen loppuu vuorokauden vaihtuessa

Jaa

Tulli alkaa soveltaa 16.9.2023 klo 0.00 alkaen ulkoministeriön kansallista linjausta EU:n komission tulkintasuosituksesta koskien Venäjälle rekisteröityjen autojen tuloa Suomeen. Heti vuorokauden vaihduttua lauantaiksi Venäjälle rekisteröidyt autot eivät enää voi tulla Suomen rajan yli EU:n alueelle, vaan Tulli käännyttää ne takaisin.

EU:n komissio antoi 8.9.2023 tulkintasuosituksen, jota se täsmensi tiistaina 12.9.2023 kohdentamalla suosituksen erityisesti autoihin. Alkuperäinen tulkinta koski kaikkia pakoteasetuksen liitteen XXI tuotteita. Näihin kuuluu autojen ohella myös muita tavaroita, joiden tuonnilla EU-alueelle on katsottu olevan vaikutusta Venäjän talouteen. Tarkennus selkeytti tulkintaa pakotteiden valvonnan osalta. 

– Alamme soveltaa ulkoministeriön linjausta Venäjän rekisterissä olevien autojen maahantuontikiellosta tänä yönä heti vuorokauden vaihtuessa. Tämän jälkeen Venäjälle rekisteröidyt autot eivät enää voi tulla Suomen rajan yli EU:n alueelle, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.  

Maahantuontikielto koskee lähtökohtaisesti kaikkia Venäjälle rekisteröityjä autoja, olivat ne yksityisessä tai kaupallisessa käytössä. Kiellon ulkopuolelle on rajattu mm. Venäjällä pysyvästi asuvien EU-kansalaisten sekä diplomaattien autot.

Kielto kattaa kaikki pakoteasetuksen liitteessä XXI listatut, etupäässä henkilökuljetukseen tarkoitetut ajoneuvot (CN-tullikoodi 8703). Tähän luokkaan kuuluvat mm. henkilö- ja matkailuautot sekä alle 10 henkilön pikkubussit.
 
Ennen maahantuontikiellon alkamista Suomeen tuoduilla Venäjälle rekisteröidyillä autoilla on 6 kuukautta aikaa poistua Suomesta.

Ulkoministeriö ja Tulli ovat tehneet yhteistyötä kansallisen linjauksen valmistelussa. Suomessa ulkoministeriö on toimivaltainen ja Tulli toimeenpaneva viranomainen EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden osalta. 

EU:n ulkorajavaltioiden yhteistyö tärkeää tehokkaassa pakotevalvonnassa

– Kattavan ja yhdenmukaisen pakotevalvonnan toteuttamisessa kaikkien EU-jäsenvaltioiden, mutta erityisesti EU:n ulkorajavaltioiden keskinäinen yhteistyö ja pakotteiden yhtenäinen soveltaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tällä hetkellä Viro, Latvia ja Liettua toteuttavat hyvin samantyyppistä valvontalinjaa Venäjälle rekisteröityjen autojen osalta kuin Suomikin, kertoo Rakshit.

–  Meillä Suomessa Tulli valvoo Venäjälle rekisteröityjen autojen maahantuontia itärajan lisäksi myös Norjan rajalla, koska Norja ei kuulu EU:hun ja pakotteet kieltävät autojen maahantuonnin EU-alueelle, Rakshit korostaa.

Yhteyshenkilöt

valvontaosaston johtaja Sami Rakshit
haastattelupyynnöt Tullin mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Afrikkalainen sikarutto leviää Suomen lähialueilla – Torjunta vaatii viranomaisilta yhteistyötä ja rajanylittäjiltä huolellisuutta28.9.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Suomen naapurimaissa Venäjällä ja Virossa sekä nyt myös Ruotsissa. Afrikkalainen sikarutto leviää maasta toiseen lihatuotteissa, joita ihmiset tuovat mukanaan. Tauti onkin monesti levinnyt uusille alueille ihmisten varomattoman tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena. Viime vuonna matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien sekä Tullin haltuunottamien eläinperäisten elintarvikkeiden määrä oli lähes 7 500 kiloa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme