Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Hoitotakuu tiukentui, Kela-korvauksia on korotettava pikaisesti ja kustannuksia on päästävä nopeasti vertailemaan

Jaa

Kiireettömän hoidon hoitotakuu kiristyi syyskuun alussa kolmesta viikosta kahteen viikkoon, mutta hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat suuresti. – Tällä hetkellä kiireettömän hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat muutamasta tunnista 70 vuorokauteen jopa samalla paikkakunnalla riippuen siitä, kuka on palvelun tuottaja. Vaadimme, että budjettiriihessä hallitus linjaa Kela-korvausten korottamisesta viimeistään ensi vuoden alusta, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

Tanja Matikainen/Suomen Yrittäjät. Kuva: Johanna Erjonsalo
Tanja Matikainen/Suomen Yrittäjät. Kuva: Johanna Erjonsalo

– Selkeät vaatimukset kirittävät sekä yksityisiä että julkisia toimijoita. Kela-korvauksilla parannetaan hyvinvointialueiden mahdollisuuksia päästä sote-uudistuksen tavoitteisiin ja luodaan edellytykset hoitovelan pienentämiselle, Jaskari,toteaa. 

– Budjettiriihessä hallituksen on laitettava liikkeelle valmistelu, joka avaa vertailukelpoisesti yksityisen ja julkisen sote-palveluiden kustannukset. Kustannusten avaamiseen jälkeen voimme valita parhaat tuottajat ja näemme aidosti, mikä maksaa mitäkin ja ketkä pystyvät tuottamaan parhaat palvelut jonottamatta suomalaisille, Jaskari sanoo.  

Orpon hallitus esittää pääosin kustannus- ja henkilöstöresursseihin vedoten, että tällä hallituskaudella toteutetaan 14 vuorokauden hoitotakuuaika. Marinin hallitus esitti jopa 7 vuorokauden hoitotakuuaikaa. Hammashoidossa hoitotakuuaika lyhenee neljästä kolmeen kuukauteen marraskuussa 2024.  

– Tunnistamme kustannus- ja henkilöstön saatavuuteen liittyvät ongelmat, ja ne tulee tässä taloustilanteessa ottaa huomioon. Tärkeää on, että nyt pyritään turvaamaan 14 vuorokauden hoitotakuu. Sen toteuttamisessa yksityinen sektori on oiva kumppani. On myös tärkeää, että enimmäishoitotakuuaikojen toteutumista valvotaan tehokkaasti, sanoo Jaskari.  

Nyt erot hoitoon pääsyssä ovat kestämättömät 

– Ennen syyskuuta kiireettömän hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat muutamasta tunnista jopa 70 vuorokauteen jopa samalla paikkakunnalla riippuen siitä, kuka on palvelun tuottaja, Jaskari sanoo.  

– On nopeasti avattava hallitusohjelmassa luvattu julkisen sektorin terveydenhuollon kustannustaso vertailukelpoisesti yksityisen sektorin kanssa, toteaa Jaskari. 

Palvelu ei parane sysäämällä lisää rahaa hyvinvointialueiden omaan tuotantoon 

Yksityinen sektori on valmis auttamaan hoitotakuun toteuttamisessa. 

– Nopean hoitoon pääsyn edistämiseksi tulisi ehdottomasti ottaa palvelusetelit käyttöön, Suomen Yrittäjien sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, yrittäjä Anne Kangas sanoo. 

– Palveluseteli olisi myös myönnettävä aina, jos hoitotakuuaika ylittyy, Kangas jatkaa.  

Lausunnoilla äskettäin olleessa Orpon hallituksen esityksessä hoitotakuusta on kirjaus, että hyvinvointialueiden tulisi muutoksen vuoksi kasvattaa avohoitokapasiteettiaan vastaavasti. Suomen Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen pitää tätä kestämättömänä. 

– Hyvinvointialueiden tulisi ennemmin ottaa palvelusetelit laajasti käyttöön ja ostaa palvelua yksityisiltä palveluntuottajilta, Matikainen sanoo.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Paikallinen sopiminen ja irtisanomisen helpottaminen hallituksen tärkeimmät uudistukset yrityksille25.9.2023 08:00:02 EEST | Tiedote

Yrittäjien ja yritysten edustajien mielestä hallituksen tärkeimmät työllistämistä auttavat uudistukset ovat paikallisen sopimisen lisääminen sekä määräaikaisten työsopimusten sekä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. ”Yrittäjät odottavat, että uudistuksia viedään määrätietoisesti eteenpäin eikä hallitus horju ammattiliittojen painostuksen ja uhkailun alla”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjät: SAK:n liittojen toimet vastuuttomia ja liioittelua21.9.2023 15:01:45 EEST | Tiedote

SAK:n liittojen puheet ja ”järjestölliset toimet” ovat vastuuttomia ja liioiteltuja. ”Suomessa tehdään työmarkkinauudistuksia, joita on tehty kilpailijamaissamme aikoja sitten. On myös suomalaisen duunarin etu, että yritykset työllistävät ja investoivat. Hallituksen esitykset ovat hyvä alku, mutta esimerkiksi paikallista sopimista pitäisi edistää vielä rohkeammin”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät: Budjetti vasta askel julkisen talouden korjaamisessa, varauduttava uusiin sopeutustoimiin19.9.2023 22:05:50 EEST | Tiedote

Hallituksen ensimmäinen budjetti tervehdyttää julkista taloutta odotettua vähemmän ja julkinen velka kasvaa ensi vuonna 11,5 miljardilla eurolla. ”Valtion velkaantuminen jatkuu suurena, vaikka verotulot kasvavat ja sopeutuksia tehdään perustellusti. Varovaisempi budjettilinja voi olla suhdannepoliittisesti perusteltua, mutta hallituksen on samalla varauduttava ohjelmaansa suurempiin säästöihin. Velkaantumisen kääntyminen laskuun hallituskaudella vaatii vielä uusia toimia. Rakennusalan ratkaisut ovat juuri nyt pk-yrittäjille tärkeitä”, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä sanoo.

Pk-yritysbarometri: Yritysten odotuksissa myönteisiä palautumisen merkkejä14.9.2023 09:03:27 EEST | Tiedote

Pk-yritysten odotukset ovat parantuneet viime keväästä. Energiakriisin ja Ukrainan sodan vaikutusten tasaantuminen ovat palauttaneet odotukset lähelle vuoden takaista poikkeuksellisen negatiivisen kevään jälkeen, osoittaa pk-yritysbarometri. Odotukset pysyvät silti negatiivisina. Talouden tilan odotetaan lievästi heikkenevän seuraavan vuoden aikana. Pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme