School to belong vähentää korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyttä – TAMK ensimmäisenä korkeakouluna mukana

Jaa

Korkeakouluopintoihin ja usein uudelle paikkakunnalle tultaessa odotetaan opiskelijaelämää, uusia kavereita ja kuulumista opiskelijayhteisöön. Valitettavasti kaikkien osalta tämä ei toteudu kuten voisi toivoa. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on ensimmäisenä korkeakouluna mukana HelsinkiMission yksinäisyyttä vähentävässä School to Belong -ohjelmassa.

Yksinäisyystyön aloituspalaverissa Helsingissä keväällä 2023 School to belong -ohjelmavastaava Silva Saulio (vas.) ja oppilaitosyhteistyöntekijä Saara Ahtola HelsinkiMissiosta, lehtori Mervi Junno-Uski Tredusta sekä koulutuksen ja oppimisen palveluiden päällikkö Merja Hanhimäki ja projektisuunnittelija Laura Sairanen Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Yksinäisyystyön aloituspalaverissa Helsingissä keväällä 2023 School to belong -ohjelmavastaava Silva Saulio (vas.) ja oppilaitosyhteistyöntekijä Saara Ahtola HelsinkiMissiosta, lehtori Mervi Junno-Uski Tredusta sekä koulutuksen ja oppimisen palveluiden päällikkö Merja Hanhimäki ja projektisuunnittelija Laura Sairanen Tampereen ammattikorkeakoulusta. Kuva: HelsinkiMissio

School to Belong auttaa korkeakoulua tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään yksinäisyyttä sekä tarjoaa tukea niin opiskelijoille kuin henkilöstölle, esimerkiksi tarjoamalla koulutusta. Ohjelmassa rohkaistaan puhumaan yksinäisyydestä ja tiedetään, että yksinäisyys on asia, johon voidaan vaikuttaa. 

TAMKin tavoitteena on, että yksinäisyyden vähentämisestä tulee koko korkeakoulun yhteinen asia. Eikä vain TAMKin, sillä ohjelmaa toteutetaan Pirkanmaalla yhdessä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. School to Belong -ohjelman pilotoinnin Pirkanmaalla on mahdollistanut Ruuskasen säätiön avustus. 

– Tämä on vaikuttavaa työtä, koska uskomme, että näin korkeakoulu voi ehkäistä esimerkiksi turhia opintojen keskeyttämisiä, sanoo TAMKin koulutuksen ja oppimisen palveluiden päällikkö Merja Hanhimäki

TAMKin opiskelijat kaipaavat ryhmäyttämistä ja toisiin tutustumista 

YTHS:n toteuttamassa korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa (2021) yksi hälyttävistä tuloksista oli, että lähes joka kolmas korkeakouluopiskelija ei kokenut kuuluvansa mihinkään opiskeluun liittyvään ryhmään. Ryhmällä tarkoitetaan vuosikurssia, opiskeluryhmää, ainejärjestöä, laitosta, yksikköä tai muuta vastaavaa ryhmää. Kun TAMKin opiskelijoilta syksyllä 2022 kysyttiin, mihin he kaipaisivat apua elämässään, vastauksissa nousi esille tyypillisten opiskelun tuen muotojen lisäksi seuraavia asioita: mielekästä vapaa-aikaa, apua asuinpaikkaan tutustumiseen ja kavereita. 

Vastaavia tuloksia tuottivat myös School to Belong -ohjelman valtakunnalliset anonyymit kyselyt, joissa kysytään yksinäisyyden kokemuksista oppilaitosten opiskelijoilta ja henkilöstöltä. Keväällä 2023 sekä TAMKin opiskelijat että henkilöstö pääsivät vastaamaan kyselyyn. HelsinkiMissio julkaisi kyselyn tulokset ja lehdistötiedotteen 19.9.2023. Kyselyn tulokset vastaavat suurelta osin toisiaan niin toisen asteen kuin TAMKin opiskelijoilla. School to Belong -yksinäisyyskyselyssä joka kolmas yksinäisyyttä kokeva nuori kertoo, että ei tapaa kavereita tai muita saman ikäisiä viikoittain kasvokkain kouluyhteisön ulkopuolella eikä verkossa.   

– TAMKin opiskelijat toivovat kyselyn perusteella eniten lisää mahdollisuuksia tutustua toisiin sekä ryhmäyttämistä. Näihin toiveisiin me TAMKissa haluamme vastata, kertoo Hanhimäki. 

Yksi vastaus toiveisiin on viikko sitten avattu, Ahjola Setlementin ylläpitämä Kamula-toiminta Satakunnankadulla. Se tarjoaa päihteetöntä, opiskelupäivän jälkeistä toimintaa, jota TAMKin opiskelijat ovat toivoneet. Kamula on loistava esimerkki aidosta sidosryhmäyhteistyöstä eri toimijoiden kesken; Ahjola Setlementti, TAMK, opiskelijakunta Tamko, Tampereen yliopisto, Trey, Tredu ja YTHS ovat yhdessä tätä tekemässä. 

Kaikkien yhteinen korkeakoulu 

Opiskelun ja työnteon sujuminen edellyttää hyvinvointia. Hyvinvointi taas muodostuu osaltaan suhteistamme ja vuorovaikutuksesta ympärillämme olevien ihmisen kanssa. Jokaisella meistä on tarve tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi omana itsenämme, sellaisena kuin olemme. 

– Arjen pyörityksessä ja kiireessä ystävällisillä teoilla ja hetken pysähtymisellä voidaan saada luotua suuria voimavaroja, Hanhimäki kannustaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Maksuttomista mikro-opinnoista uutta osaamispääomaa yrittäjille27.9.2023 13:00:32 EEST | Tiedote

Suomalaiset ammattikorkeakoulut ovat käynnistäneet hankekokonaisuuden, jonka tavoitteena on auttaa mikro- ja pk-yrityksiä päivittämään muutoskykyään, vahvistamaan niiden vihreää siirtymää ja parantamaan digitalisaatioon liittyvää osaamistaan. Osaamista voi päivittää mikro-opinnoilla, jotka ovat maksuttomina saatavilla yritystenmuutoskumppanina.fi-sivustolla. Hankekokonaisuuden yhteistyökumppanina toimii Suomen Yrittäjät.

Invitation to media: Welcome to meet Tunisian higher education and ministry delegation at Tampere University of Applied Sciences 26th Sept, 2023 at 10:30 am13.9.2023 15:07:00 EEST | Press Invitation

Tampere University of Applied Sciences (TAMK) is active in promoting international cooperation with research, development, and innovation projects. We are partnering in a RDI project ‘BiotechTunisia’. As part of it, we are welcoming Senior Researchers, Professors, Members of University management and Ministry of Education and Scientific Research from Tunisia. The media is warmly welcome to meet the delegation for short interviews and a cup of coffee and refreshments. The delegation comprises of 22 members.

A new functionally bilingual nursing education model takes part in solving skills shortages in Finland11.9.2023 16:36:32 EEST | News

There is a shortage of nurses in Finland. A functionally bilingual education model (TOKASA) has been developed and piloted by Metropolia and Tampere universities of applied sciences to help address country's skills shortage in the social and health sector. A new feature of the model is that international students do not need to know Finnish at the beginning of their studies. In addition for having the nursing degree, the model supports students' Finnish language learning, employment, and integration into Finnish society.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme