MessukeskusMessukeskus

Ihmisen parhaaksi -tunnustus 2023 Sanna Järvensivulle – ”Moni kokee Sannan pelastaneen heidän elämänsä”

Jaa

Vuoden 2023 Ihmisen parhaaksi -tunnustuksen saaja terveydenhoitaja Sanna Järvensivu on tehnyt urauurtavaa, pitkäjänteistä ja poikkeuksellisen merkittävää työtä suonensisäisiä huumeita käyttävien asiakkaiden ja heidän läheistensä asioiden edistämiseksi sekä huumekuolemien vähentämiseksi. Järvensivu työskentelee Turun terveysneuvontapiste Millissä. Ihmisen parhaaksi -tunnustus jaettiin tänään avautuneilla Sairaanhoitajapäivillä Helsingin Messukeskuksessa. 5000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö. 

Vuoden 2023 Ihmisen parhaaksi -tunnustuksen saaja terveydenhoitaja Sanna Järvensivu on tehnyt urauurtavaa ja pitkäjänteistä työtä suonensisäisiä huumeita käyttävien asiakkaiden asioiden edistämiseksi ja huumekuolemien vähentämiseksi.
Vuoden 2023 Ihmisen parhaaksi -tunnustuksen saaja terveydenhoitaja Sanna Järvensivu on tehnyt urauurtavaa ja pitkäjänteistä työtä suonensisäisiä huumeita käyttävien asiakkaiden asioiden edistämiseksi ja huumekuolemien vähentämiseksi.

Ihmisen parhaaksi -palkintoraati haluaa valinnallaan kiinnittää huomiota huumeiden käytön lisääntymiseen ja huumekuolemien määrän kasvuun sekä erityisesti siihen vakavaan tosiasiaan, että nuorten huumekuolemissa Suomi on Euroopan ykkössijalla. Samalla raati haluaa nostaa valokiilaan ne terveydenhuollon huippuammattilaiset, jotka Järvensivun tapaan työskentelevät määrätietoisesti ja lannistumattomasti haitallisesti huumeita käyttävien asiakkaiden parhaaksi.

Terveysneuvontapiste Milli on maksuton asioimispaikka suonensisäisiä huumeita käyttäville ja heidän läheisilleen. Järvensivun kunnianhimoisena tavoitteena on ollut mahdollistaa asiakkailleen kokonaisvaltainen matalan kynnyksen hoito yhden katon alla. Siinä hän on myös onnistunut.

Palkintoraati kiinnitti huomiota siihen, että tällaiseen ”kaikki palvelut yhden katon alla” -malliin pyritään sosiaali- ja terveydenhuollossa yleisemminkin. Potilaita ja asiakkaita ei haluta juoksuttaa luukulta toiselle. Raati pitää poikkeuksellisen suurena saavutuksena sitä, että Järvensivu on onnistunut tavoitteissaan nimenomaan haitallisesti huumeita käyttävien palveluissa. Järvensivun johdolla Millissä on menestyksekkäästi purettu asiakkaalle mielivaltaiselta tuntuvia, epätoimivia käytäntöjä ja luotu tilalle mahdollisuus saada hoitoa matalalla kynnyksellä. Se on raadin mielestä suuri saavutus.

Huumeita käyttävät asiakkaat saavat Millissä maksuttomasti ja ilman ajanvarausta muun muassa nämä palvelut:

Hoitajan lähete vieroitus-, korvaushoito- ja päihdekuntoutusarvioon vuodesta 2020 lähtien. Aiemmin asiakkaat ohjattiin varaamaan aika terveyskeskuksen lääkärille lähetettä varten.

C-hepatiittitestauksen ja parantavan hoidon vuodesta 2021. Aiemmin asiakkaat ohjattiin varaamaan aika hoitomahdollisuuden selvittämiseksi terveyskeskuksesta.

Mahdollisuus tavata sosiaaliohjaajaa vuodesta 2020 sekä mahdollisuus tavata psykiatrista sairaanhoitajaa joka toinen viikko vuodesta 2021. Aiemmin asiakkaat ohjattiin varaamaan aika sosiaalitoimesta tai terveyskeskuksesta.

Mahdollisuus hoitaa somaattisia vaivoja kuten infektoituneita pistopaikkoja jokaisena Millin aukiolopäivänä vuodesta 2022. Aiemmin somaattisia vaivoja pysyi hoitamaan Millissä vain lääkärin ajanvarauksella kerran viikossa, muutoin asiakkaat ohjattiin päivystykseen tai terveyskeskukseen.

Sanna Järvensivun rooli ennenaikaisten huumekuolemien torjuntatyössä on omaa luokkaansa

Järvensivun pitkäjänteisen ja intohimoisen kehittämistyön ansiosta terveyspiste Millin pilotissa on mahdollistettu naloksoni-nenäsumutteen tarjoaminen reseptivalmisteena kaikille suonensisäisiä huumeitä käyttäville ja heidän läheisilleen. Varsinais-Suomen hyvinvointialue on paikallisesti linjannut valmisteen korvaamisen täydentävänä toimeentulotukena. Naloksoni on opioidien vaikutuksen kumoava valmiste, jolla on ollut merkittävä rooli yliannostuskuolemien vähentämisessä muissa maissa. Järvensivun johdolla terveyspiste Milli on ottanut Suomessa ensimmäisen harppauksen yliannostuskuolemien ehkäisemiseksi.

Ihmisen parhaaksi -palkintohakemuksessa sanotaan: ”Järvensivulla on rohkeutta ajatella uudella tavalla sekä väsymätön halu kehittää palveluja ja tehdä laajaa ja monialaista yhteisyötä eri tahojen kanssa.” Hänen työskentelyotettaan kuvataan empaattiseksi, välittömäksi ja rehelliseksi.

Hakemuksessa sanotaan myös, että moni asiakas kokee Järvensivun pelastaneen heidän elämänsä. Hänen merkityksensä huumekuolemien ehkäisijänä on palkintoraadin mielestä kiistaton.

”Asiakkaat huomaavat, kun heistä välitetään aidosti”

Sanna Järvensivu palkittiin Sairaanhoitajapäivien avajaisissa torstaina 21.9.2023. Kiitospuheenvuorossaan Järvensivu puhui lämpimästi asiakkaistaan:

”Olen huomannut, että aika usein huumeita haitallisesti käyttävät asiakkaat saatetaan kokea jotenkin hankaliksi ja haastaviksi, ja heidän kanssaan työskentely raskaaksi ja vaaralliseksi. Oma kokemukseni lähes 20 vuoden työuran ajalta on kuitenkin täysin erilainen. Koen, että huumeita haitallisesti käyttävät asiakkaat ovat aitoja, kilttejä, herkkiä ja hyviä ihmisiä, ja heidän kanssaan työskentely hyvin palkitsevaa ja kiitollista. Keskeisimpänä tähän vaikuttavana asiana on nähdäkseni kyky kohdata nämä ihmiset hyväksyvästi, välittää aidosti heistä ja heidän hyvinvoinnistaan, ja auttaa heitä heidän yksilöllisten tarpeidensa pohjalta. Asiakkaat huomaavat kyllä, kun heistä välitetään aidosti.”

Palkintoraatiin kuuluivat: Eva Agge, viestintäpäällikkö, Suomen Sairaanhoitajat; Rainer Hiltunen, tasa-arvovaltuutettu, Valtioneuvosto; Antti Karjunen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus; Taru Koivisto, johtaja, Sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto ja Terhi Reunama, toiminnanjohtaja vs., Suomen Sairaanhoitajat.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Suomen Sairaanhoitajat, viestintäpäällikkö Eva Agge, eva.agge@sairaanhoitajat.fi, p. 044 529 0042

Sairaanhoitajapäivät 21.–22.9.2023 Helsingin Messukeskuksessa. Hoitotyön suurimman vuotuisen koulutus- ja näyttelytapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Sairaanhoitajat ja Helsingin Messukeskus. | www.sairaanhoitajapaivat.fi | #sairaanhoitajapäivät #sairaanhoitajat #mähoidan

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Studiassa 2023 kohdattiin tulevaisuuden merkeissä ja tutustuttiin opintomahdollisuuksiin 13 400 nuoren voimin29.11.2023 17:30:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia toi Helsingin Messukeskukseen kahden päivän aikana 13 400 uteliasta nuorta, jotka tutustuivat tulevaisuuden yli 130 näytteilleasettajan tarjoamiin opiskelu- ja uramahdollisuuksiin Suomessa ja maailmalla. Keskiviikkona kuultu Presidenttiehdokkaat grillissä -tentti herätti kiinnostusta ja sai ennätysyleisön. Studian järjestävät yhteistyössä Helsingin Messukeskus ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Atlantin ylittänyt Jari Saario veneineen Vene 24 Båt -messuilla29.11.2023 13:38:45 EET | Tiedote

Palomies, pelastussukeltaja Jari Saario teki vuonna 2023 ainutlaatuisen Atlantin valtameren ylityksen soutuveneellä kaksi kertaa. Matkaa seurattiin tammikuusta lokakuuhun suurella kiinnostuksella. Nyt Saario on kertomassa hurjasta reissustaan, sen haasteista ja huippuhetkistä venemessuilla. Saario tuo Vene 24 Båt -messuille 9. – 18.2.2024 Helsingin Messukeskukseen soutuveneensä, jossa vietti 178 vuorokautta ja jolla souti 11 800 km.

EMBARGO 28.11.2023 klo 12.30 Hausjärven lukio palkittiin Studia-messuilla kestävän kehityksen edistämisestä: ”Pienet lukiot voivat kääntää pienuuden voimavaraksi heikkouden sijaan”28.11.2023 12:30:00 EET | Tiedote

Suomen Lukiolaisten Liitto ja Helsingin Messukeskus myönsivät tänään avautuneilla Studia-messuilla 2000 euron arvoisen lukiolaisstipendin Hausjärven lukiolle. Vuonna 2023 stipendin myöntöperusteissa korostuivat opiskelijalähtöisesti koulussa tehdyt kestävyysinnovaatiot. Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Studiassa 2023 kohtaavat tulevaisuuttaan suunnittelevat nuoret ja presidenttiehdokkaat27.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia tuo yhteen opintojaan suunnittelevat nuoret ja 130 vaihtoehtoja tarjoavaa näytteilleasettajaa sekä tarjoaa ajankohtaisen ohjelman. Keskiviikon 29.11. Presidenttiehdokkaat grillissä -keskustelussa ehdokkaat vastaavat Suomen Lukiolaisten Liiton kysymyksiin, miten he edistäisivät nuorille tärkeitä asioita. Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme