Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Henkilöstöjaosto teki ratkaisun lääkäriryhmän palkka-asiassa: Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi – työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli yksittäisen lääkäriryhmän palkanmaksuasiaa kokouksessaan 21.9.2023. Kyseessä on viiden vuoden ajan sovellettu paikallinen sopimus ja mahdollinen palkkojen takaisinperintä. Ratkaisun mukaan takaisinperintää ei tehdä, koska paikallisen sopimuksen tulkinta on katsottava vakiintuneeksi ja sellaisena työnantajaa velvoittavaksi toteutuneen soveltamiskäytännön vuoksi.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on laatinut 28.3.2018 paikallisen virkaehtosopimuksen yksittäisen lääkäriryhmän palkkauksesta ja työajasta. Sopimus on tullut voimaan 1.5.2018. Sopimus on siirtynyt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle Pohteelle liikkeenluovutuksen yhteydessä 1.1.2023.

Kesäkuussa 2023 ilmeni, että paikallista sopimusta on sovellettu toisin kuin sopimuksessa on tarkoitettu. Tämän vuoksi lääkäriryhmälle on maksettu palkkaa toisin kuin sopimuksessa on tarkoitettu.

Sopimusta on käsitelty infoasiana useita kertoja aluehallituksessa ja henkilöstöjaostossa. Työnantaja on tiedottanut asianosaisia kesän ja alkusyksyn aikana asian etenemisestä.

Työnantaja on tehnyt taustaselvityksiä ja pyytänyt asiasta oikeudellisen arvion työoikeuden emeritusprofessori OTT, VTK Seppo Koskiselta.

Tulkinta palkanmaksusta on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi

Henkilöstöjaosto käsitteli asiaa 21.9.2023 pitämässään kokouksessa. Ratkaisun pohjana olivat työnantajan tekemät selvitykset ja työoikeuden professori Seppo Koskisen lausunto.

Henkilöstöjaosto yhtyi professori Seppo Koskisen näkemykseen, että viiden vuoden ajan yhtenäisesti noudatettu tulkinta palkanmaksusta on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi. Perustetta palkkojen takaisinperinnälle ei siten ole. Päätös perustuu lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003) 56 § tulkintaan.

Henkilöstöjaosto päätti irtisanoa paikallisen virkaehtosopimuksen 21.9.2023 lähtien. Irtisanomisaika on kolme kuukautta, jonka aikana sovelletaan vakiintuneeksi muodostunutta käytäntöä. Henkilöstöpalvelut aloittaa uutta paikallista virkaehtosopimusta koskevat neuvottelut yhdessä linjajohdon kanssa.

Samat säännöt kaikille henkilöstöryhmille

Työnantaja toimii samoilla säännöillä kaikkien henkilöstöryhmien kohdalla. Virheellisesti maksetut palkat voidaan periä takaisin, vaikka virhe olisi työnantajan. Takaisinperinnästä voidaan luopua joko kokonaan tai osittain, jos takaisinperintää on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä kohtuuttomana tai jos aiheettomasti maksettu määrä on vähäinen.

Kyseisessä tapauksessa ratkaisu perustuu moniulotteiseen tarkasteluun, selvityksiin ja oikeudelliseen arvioon. Tapaukseen liittyy useita poikkeuksellisia olosuhteita.

Työnantaja selvittää seuraavaksi tilanteeseen johtaneet syyt ja vastuut, järjestää tarvittavat kuulemiset ja tekee niiden pohjalta johtopäätökset. Mahdollisiin seuraamuksiin otetaan kantaa selvitysten ja kuulemisten jälkeen. Henkilöstöjaoston päätös tulee kokonaisuudessaan näkyville Pohteen verkkosivuille, kun pöytäkirja on tarkistettu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Hoidon jatkuvuusmalli Pohteella5.12.2023 16:05:20 EET | Tiedote

Hoidon jatkuvuuden ja hoito- ja palvelutakuun huomioiminen tarpeenmukaisten sosiaali- ja terveyskeskusten palvelujen järjestämisessä on yksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman 2023–2025 tavoitteista. Toimenpiteiden kautta rakennetaan hoidon ja palvelun jatkuvuuden malli osaksi sote-keskusta, sovitetaan yhteen paljon palveluja tarvitsevien hoito ja määritetään Pohteen alueen asukkaille omatyöntekijät ja heitä tukevat moniammatilliset tiimit.

Valtiovarainministeriöltä yksittäinen korjauspyyntö Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan – ohjelman sisältö hyväksyttiin sellaisenaan5.12.2023 09:46:17 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on hakenut valtiovarainministeriöltä lainanottovaltuutta vuodelle 2024 välttämättömien investointitarpeiden takia. Pohteelle myönnettiin lainanottovaltuus 19.10.2023 valtioneuvoston päätöksellä. Lainanottovaltuus on yhteensä 287,4 miljoonaa euroa. Ehtona lainanottovaltuudelle oli tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jonka aluevaltuusto hyväksyi 20.11.2023. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma toimitettiin valtiovarainministeriölle 21.11.2023. Valtioneuvoston päätöksen mukaan valtiovarainministeriö voi edellyttää ohjelman täydentämistä, jos on todennäköistä, että toimenpiteet eivät ole riittäviä lainanhoitokyvyn varmistamiseksi. Valtiovarainministeriö on esittänyt Pohteelle 4.12.2023 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyvän täydennyspyynnön. Täydennyspyynnössä ministeriö pyytää Pohdetta tarkentamaan vuodelle 2026 esitettyä arvioitua, laskennallista rahoituserää. Rahoituserä on jo poistettu talousarviokirjasta. Lisäksi Pohde täydentää tal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme