Fingrid Oyj

Fingrid jättää perimättä kantaverkkomaksuja ja tarkistaa kantaverkon liittymismaksujen tasoa

Jaa

Fingridin suunnitelmissa on jättää perimättä kantaverkkomaksuja kaikkiaan kuudelta kuukaudelta vuonna 2024, ja alentaa näin asiakkaidensa kantaverkkomaksuja noin 250 miljoonalla eurolla. Suunnitelman taustalla on poikkeuksellisen suuret pullonkaulatuotot. Vuoden 2024 tammi-, helmi- ja kesäkuun kantaverkkomaksut on jo päätetty jättää perimättä. Loppuvuoden kantaverkkomaksujen perimättäjättämisestä päätetään kesällä 2024. Uusien kantaverkkoliittymien liittymismaksuja tarkistetaan vastaamaan rakentamisen nousseita kustannuksia 1.1.2024 alkaen.    

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Fingridin investointiohjelma kantaverkkoon mahdollistaa uusiutuvan sähkön tuotannon ja käytön nopean kasvun, ja tukee Suomen 2035 ilmastotavoitteiden saavuttamista. Puhdas, edullinen ja toimitusvarma sähkö on Suomelle keskeinen kilpailuetu. Sähköjärjestelmän laajeneminen ja monimutkaistuminen nostaa myös järjestelmän operoinnin kustannuksia. Samalla energian hinnan vaihtelut ja suuret siirtovolyymit kantaverkossa lisäävät epävarmuutta Fingridin markkinaehtoisissa kuluerissä.

Poikkeuksellisen suuret sähkön aluehintaerot vuonna 2022 johtivat merkittävään pullonkaulatuottojen kertymään Fingridille. Fingridille kertyy pullonkaulatuottoja Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Viron välisiltä sähkönsiirtoyhteyksiltä. EU-sääntely määrittää pullonkaulatuottojen käytön. Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja sähkön rajasiirtokapasiteettia lisäävien investointien rahoittamiseen sekä kohdistaa niitä toiminnan kustannuksiin ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja asiakkailtaan. Vuoden 2024 osalta kantaverkkomaksut on jo päätetty jättää perimättä tammi-, helmi- ja kesäkuulta. Loppuvuoden 2024 kantaverkkomaksujen perimättäjättäminen vahvistetaan kesällä 2024. Esitetty suunnitelma ei vaikuta yhtiön muiden palveluiden hinnoitteluun.

- Fingridin keskeisinä tavoitteina on säilyttää sähköjärjestelmän käyttövarmuus korkealla tasolla ja mahdollistaa uusiutuvaan sähköön perustuvan sähköjärjestelmän kasvu. Tällä varmistetaan myös kohtuuhintaista sähkön siirtohintaa. Fingrid hinnoittelee palvelunsa kustannusvastaavasti. Kun vaihtelut yhtiön markkinaehtoisissa kustannuksissa lisääntyvät, se heijastuu väistämättä myös asiakashinnoitteluun. Tulevaisuudessa kantaverkkomaksujen suuruutta voidaankin tarkistaa useammin kuin kerran vuodessa, arvioi Fingridin kantaverkon suunnittelusta vastaava johtaja Jussi Jyrinsalo.

Liittymismaksut 1.1.2024

Kantaverkon liittymismaksuja päivitetään 1.1.2024 alkaen vastaamaan kantaverkon liittymismaksuperiaatteiden mukaisesti sähköasemaliityntöjen rakentamiskustannusten nousua. Liittymismaksuja korotetaan kaikilla jänniteportailla.

Jännitetaso

2023

2024

110 kV

600 000

800 000

220 kV

1 200 000

1 400 000

400 kV

2 000 000

2 200 000

 

Lisätietoja:

Johtaja, Jussi Jyrinsalo, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5118
Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Metsälä, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5213
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingrid’s cross-border transmission line projects named to the European Commission’s list of Projects of Common Interest29.11.2023 16:14:40 EET | Press release

Fingrid’s three cross-border transmission line projects have been named to the European Commission’s list of Projects of Common Interest (PCI). Being included in the list indicates that the Commission considers these projects to be essential for achieving Europe’s energy policy goals. The PCI status makes it easier to promote the projects.

Kantaverkon kehittämissuunnitelma vahvistaa Suomen kilpailukykyä27.11.2023 10:53:05 EET | Tiedote

Fingrid on julkaissut kantaverkon kehittämissuunnitelman vuosille 2024–2033. Joka toinen vuosi julkaistavassa kehittämissuunnitelmassa esitetään kantaverkon kehitystarpeet ja suunnitellut investoinnit seuraavalle kymmenelle vuodelle. Päivitetyssä kehittämissuunnitelmassa arvioidut kantaverkkoinvestoinnit ovat noin neljä miljardia euroa. Kantaverkkoinvestoinnit luovat edellytyksiä Suomen kilpailukyvylle mahdollistamalla Suomeen puhtaan sähkön tuotanto- ja teollisuusinvestointeja.

Sähkömarkkinoiden häiriötilanne ohi, tuotanto ja kulutus tasapainossa24.11.2023 16:01:12 EET | Tiedote

Sähkömarkkinatoimija aiheutti virheellisellä sähkön myyntitarjouksellaan Suomen sähköjärjestelmän vakautta uhkaavan tilanteen perjantaille 24.11. Yhtiö myi torstaina pohjoismaiseen sähköpörssiin suuren määrän sähköä perjantaille myyntitarjouksella, joka syrjäytti merkittävän määrän markkinoille tarjottua muuta tuotantoa. Fingrid toivoi poikkeustilanteessa sähköntuottajilta aktiivisuutta ja pysymistä markkinoilla puuttuvan tuotannon tasapainottamiseksi ja järjestelmän vakauden säilyttämiseksi. ”Sähköntuottajat reagoivatkin toivotusti ja tuotantokapasiteettia on ollut saatavana erittäin hyvin Suomessa ja naapurimaissa. Aktiivisen päivänsisäisen kaupankäynnin johdosta perjantaina tuotanto ja kulutus on ollut hyvin tasapainossa, ja valvomossamme sähköjärjestelmää on käytetty lähes normaalin arkipäivän tapaan. Sähkötehon riittävyys näyttää hyvältä koko perjantain osalta”, kertoo johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä. Poikkeustilanteesta johtuen sähkö on ollut pörssisähköä käyttäville kuluttaji

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme