Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Hallitus ajaa pienituloiset ihmiset Kelan luukulle

Jaa

Ammattiliitto JHL on huolissaan hallituksen ilmoittamista leikkauksista, jotka uhkaavat erityisesti pienituloisten ihmisten elämää. Käytännössä kasautuvat leikkaukset ajavat ihmiset hakemaan toimeentulotukea.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ihmettelee valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) syytöksiä, että ammattiyhdistysliike on vanhakantainen. Hänen mukaansa hallitus toimii itse vanhakantaisesti, koska se sanelee ylhäältä alas eikä halua aidosti neuvotella.

– Ay-liikkeen tehtävä on puolustaa sen jäseniä, tavallisia ihmisiä. Se on täysin hyväksyttävää, koska hallituksen leikkaukset kohdistuvat yhteen ja samaan tahoon: työntekijöihin. 

– Hallitus antaa suurituloisille reippaan veronkevennyksen samalla, kun työntekijöiltä leikataan. Nämä leikkaukset kohdistuvat pahiten ihmisiin, joilla on jo nyt vaikea tulla toimeen tuloillaan.

Niemi-Laineen mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus leikkaa JHL:n jäseniltä niin paljon, ettei lopputulos porrastuksen jälkeen juuri enää poikkea Kelan maksamasta peruspäivärahasta. 

– Ministeri Purra sanoo, etteivät toimet ole radikaaleja, vaikka pienituloisilta leikataan satoja euroja kuukaudessa. Lapsikorotusten poisto vie työttömiltä lapsiperheiltä satoja euroja kuukaudessa. Siinä ei ole kyse ihmisten kannustamisesta töihin, vaan heikossa asemassa olevien lasten kurittamisesta.

– Nämä päätökset eivät vie Suomea kohti muita Pohjoismaita vaan kohti heikon työsuhdeturvan ja sosiaaliturvan maita. Asiantuntija-arvion mukaan leikkaukset lisäävät pienituloisia noin 40.000, joista kolmannes on lapsia.

Niemi-Laine toteaa, että koko suomalainen ay-liike on yhdessä rintamassa. Laajimmista toimista on tähän mennessä kertoneet SAK:laiset ammattiliitot.

– STTK:lainen Ammattiliitto Pro on mukana uusin toimin puolustamassa palkansaajia ja korkeasti koulutettujen Akava on kertonut harkitsevansa toimenpiteitä. Ay-liike ei katso sivusta, kun hallitus hyökkää sen jäsenien kimppuun.

Niemi-Laine muistuttaa, että ennen vaaleja perussuomalaiset lupasivat pitää huolta myös pienituloisista palkansaajista.

– Nyt te uhraatte heidät, jotta suurituloisia voidaan palkita erilaisin eduin. Ja tämä kaikki perustellaan härskisti pelottelemalla suomalaisia maahanmuuttajilla.

Niemi-Laine on huolissaan sairausajan palkan leikkauksista. Se johtaa toteutuessaan siihen, että ihmisten on pakko mennä töihin sairaana. Tämä vaarantaa muut työntekijät ja voi johtaa esim. potilasturvallisuuden romahtamiseen.

– Työnantaja voi leikata sairauslomalla olevan palkkaa suoraan, jos se on lain mukaan mahdollista. Palkalliset sairauspäivät pitää neuvotella uudelleen kaikkiin työehtosopimuksiin ja työnantajat haluavat varmasti jotain vastineeksi.

Niemi-Laine toteaa, että hallitus rajaa ensin lakko-oikeutta, jotta sen on helpompi ajaa läpi muut työelämäheikennykset kuten sairaussakko ja potkulaki.

– Potkulain myötä irtisanomissuoja romutetaan eikä irtisanominen jatkossa vaadi painavaa syytä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Regeringen plockar endast försämringar från de andra nordiska länderna, balansen på arbetsmarknaden är hotad29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Stramare arbetsvillkor och kränkning av arbetstagarnas rättigheter förbättrar inte Finlands position i en nordisk jämförelse. De nordiska länderna och deras arbetsmarknader är mångfacetterade och till exempel när det gäller utförda arbetstimmar per anställd är Finland jämförelsens mönsterelev. Finland sticker ut bland de nordiska länderna på grund av en svagare demografisk försörjningskvot och en låg nettoinvandring.

JHL: Hallitus poimii muista Pohjoismaista vain heikennyksiä, työmarkkinoiden tasapaino vaarassa29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työehtojen kiristäminen ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen eivät paranna Suomen asemaa Pohjoismaisessa vertailussa. Pohjoismaat ja niiden työmarkkinat ovat moninaisia, ja esimerkiksi työtunneissa työntekijää kohden Suomi on joukon mallioppilas. Suomi erottuu Pohjoismaiden joukosta heikomman väestöllisen huoltosuhteen ja pienen nettomaahanmuuton osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme