Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: Voisi olla paikallaan kysyä hallitukselta, miten meni noin omasta mielestä?

Jaa

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta puhui Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 23.9.2023. Virta kyseenalaisti hallituksen väitteen siitä, että kaikki leikkaukset sosiaalitukiin parantaisivat työllisyyttä. Virta osoitti tukensa mieltäänosoittaville opiskelijoille ja lastensuojelun piirissä oleville nuorille.

Saara Taskinen

Virran mukaan hallitus haluaa saada ihmisiä töihin mutta samaan aikaan tekee toimia, jotka työntävät ihmisiä kalliimman, byrokraattisen ja passivoivemman toimeentulotuen piiriin. 

– Lisäksi hallitus leikkaa matalapalkka-aloilla työskenteleviltä ihmisiltä asumistukea heikentäen työn tekemisen mahdollisuuksia ja syventäen työvoimapulaa esimerkiksi kriittisillä hoiva-aloilla, varhaiskasvatuksessa ja kaupungeissa olevissa palvelualan yrityksissä. Hallitukselle ei siis kaikki työ olekkaan arvokasta, Virta sanoo. 

Virta kritisoi myös opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia. 

– Vielä keväällä kuulimme, miten opiskelijat tulisivat olemaan mahdollisten leikkausten ulkopuolella, jos kokoomus voittaa vaalit. Nyt jo tiedämme, että todellisuudessa opintotuen indeksit jäädytetään ja lisäksi asumistuen leikkaukset tulevat myös vaikuttamaan siihen, että kouluttautuminen eriarvoistuu. Lisäksi hallitus leikkaa esimerkiksi kuntien valtionosuuksista. Tiedämme kaikki, että se on isku nimenomaan koulutukseen, Virtaa sanoo. 

Virta viittaa tällä viikolla alkaneisiin opiskelijavaltauksiin. 

– Me seisomme mieltään osoittavien opiskelijoiden tukena ja meidän vaihtoehdobudjetissamme ei tulla koulutukseen, ei opiskelijoihin kajoamaan - päinvastoin, meillä on tahtotila ja valmius priorisoida niin, että koulutukseen aidosti panostetaan, Virta sanoo.

Virta viittaa puheensa lopuksi nuoreen, jota hän on aiemmin työurallaan tukenut lastensuojelussa. Virta pitää lastensuojelun jälkihoidon leikkausta käsittämättömänä. 

– Ja näiltä nuorilta hallitus leikkaa. Leikkauksella saadaan säästöä 24 miljoonaa - ja samaan aikaan valtio menettää 66 miljoonaa alentamalla solidaarisuusveroa. Jos kaikkein rikkaimpien - pääministeri mukaan lukien - verotusta ei kevennettäisi, voitaisiin tämäkin nuori jättää leikkausten ulkopuolelle. Tämä kertoo kaiken Orpon hallituksen arvovalinnoista, Virta sanoo. 

– Ja mainittakoon ikävinä terveisinä hallitukselle näin loppuun: tuo 24 miljoonaa ei säästy kun kyseiset nuoret vain siirtyvät aikuissosiaalityön piiriin ja kalliimpiin tukitoimiin. Voisi olla paikallaan kysyä hallitukselta, miten meni noin omasta mielestä? Virta päättää. 

Koko puhe täällä: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/sofia-virran-puhe-puoluevaltuuston-kokouksessa-23-9-2023/Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vapaus ja tasavertaisuus kuuluu kaikille - Vihreiden uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma julkaistu30.11.2023 13:53:41 EET | Tiedote

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat vakaan, kestävän yhteiskunnan tae. Ne muodostavat omat politiikkalohkonsa, mutta myös läpileikkaavat kaikkea päätöksentekoa ja koko yhteiskuntaa. Vihreille tasa-arvo ja yhdenvertaisuus muodostavat politiikan kovan ytimen, josta ei tingitä tiukoissakaan paikoissa. Näin linjaa Vihreiden uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma, joka hyväksyttiin Tampereella puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina 26.11.

Vihreiden Hyrkkö: Reilusti uudistuva Suomi kantaa vastuuta luonnosta, ihmisistä ja taloudesta.29.11.2023 14:41:00 EET | Tiedote

Valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkön mukaan Vihreät erottaa tästä hallituksesta ja muista puolueista se, että Vihreät on valmis tositoimiin ympäristökriisien ratkomiseksi ja talouden vahvistamiseksi, mutta ei tiukassakaan paikassa leikkaisi lapsilta ja nuorilta. Hyrkkö piti Vihreiden ryhmäpuheenvuoron opposition vaihtoehtobudjetteja koskevassa keskustelussa keskiviikkona. EMBARGO KUNNES PUHE ON PIDETTY.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme