Helsingin yliopisto

Uudistuneella metsäasemalla tutkitaan nyt rakentamisen vaikutusta hyvinvointiin

Jaa

Miten puurakennus vaikuttaa asukkaidensa hyvinvointiin ja esimerkiksi stressitasoon? Tällaista kansainvälisestikin uraauurtavaa ja poikkitieteellistä tutkimusta käynnistellään Helsingin yliopiston metsäasemalla Hyytiälässä, kun aseman moderni, puurakenteinen uudisrakennus on otettu käyttöön. Tervetuloa uudisrakennuksen avajaisiin 13. lokakuuta Juupajoelle!

Kuvatoimisto Kuvio Oy Kuvatoimisto Kuvio Oy

Hyytiälän metsäaseman kesällä 2023 valmistuneeseen uudisrakennukseen luotu Living Lab -tutkimusympäristö mahdollistaa monitieteisen tutkimuksen rakennetun ympäristön kestävyyden, ilmastonmuutoksen vaikutusten ja hyvinvoinnin näkökulmista. Rakennus toimii elävänä laboratoriona, joka tarjoaa mahdollisuuden tutkia puu- ja materiaalitieteitä, sisäilmaa sekä ihmisten hyvinvointia ja sen kokemusta. Lisäksi Living Lab voi toimia testausalustana uusille innovaatioille.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan dekaani Ritva Toivonen kertoo, että uudet kestävän kehityksen mukaiset puurakennukset laajentavat Hyytiälän entistä monitieteisemmän tutkimuksen ja opetuksen alustaksi. Metsäntutkimuksen mahdollisuudet laajenevat kohti metsäperustaisen ja arvonlisää tuottavan puurakentamisen ja puumateriaalin tutkimusta. Lisäksi tähän voidaan yhdistää ilmakehän ja ympäristöntutkimus.

– Globaalistikin pääsemme avaamaan tietä ihmisten hyvinvoinnin ja puurakentamisen tutkimukseen aidoissa asumisolosuhteissa. Toivomme alustan kiinnostavan laajasti tutkijoita Suomessa ja kansainvälisesti, Toivonen jatkaa.

Yksi Hyytiälän uudisrakennuksen monista tutkimustehtävistä on puurakennuksen, ympäristön ja käyttäjien vuorovaikutuksen tutkimus. Apulaisprofessori Tuula Jyske kertoo, että uudisrakennuksen yhteyteen on tehty valmiudet monitieteiselle tutkimusinfrastruktuurille, jonka avulla tutkitaan rakennuksen CLT-rungon ominaisuuksia osana elävää elämää.

 – Tämä tarjoaa erinomaiset puitteet esimerkiksi pitkäaikaiseen seurantatutkimukseen modernien puurakennusten käyttäjäkokemusten vaikutuksista hyvinvointiin, Jyske toteaa.

Uudisrakennus tuottaa jo nyt anturiensa avulla 108 erilaista mittaustietoa, kuten esimerkiksi puun kosteutta ja lämpötilaa. Ne ovat kuitenkin vasta murto-osa siitä määrästä, mitä anturijärjestelmä tulee tulevaisuudessa kattamaan. Kokonaisuudessaan suunniteltu järjestelmä kattaa lähes kymmenen erilaista anturityyppiä ja useita satoja antureita.

Metsäasemalla sijaitsee myös maailman johtava ilmakehätutkimuksen mittausasema, Smear II. Se mittaa yli tuhatta asiaa ilmakehästä ja ekosysteemistä osana Ilmakehätieteiden keskus INARin toimintaa. Mittausasema mittaa ilmassa leijuvien kaasujen ja pienhiukkasten eli aerosolien pitoisuuksia, muodostumista ja reittejä niin maasta, järvestä, suosta kuin puistakin. Jatkossa Hyytiälässä aerosolien elämää mitataan myös uudisrakennuksesta ja sen eri huoneista. Koska suurin osa ihmisten ajasta kuluu sisätiloissa, sisäilman laadulla on merkittävä vaikutus terveyteen.

Hyytiälän Living Lab on osa kansainvälistä tutkimus- ja mittausverkostoa, johon kuuluvat myös yhdysvaltalainen Oregonin yliopisto ja slovenialainen puutuotetutkimuksen keskus InnoRenew CoE. Kumppaniorganisaatiot ovat rakentaneet vastaavat tutkimusalustoina toimivat massiivipuiset rakennukset. Uusi verkosto mahdollistaa eri maissa ja mantereilla sijaitsevien rakennusten mittauksista syntyvien suurten aineistojen yhdistelyt, kiinnostavat vertailututkimukset ja mahdollisesti myös yhteistä opetusta.

null
Kuvatoimisto Kuvio Oy Kuvatoimisto Kuvio Oy

Uusi kokonaisuus kunnioittaa vanhaa 

Mahdollisuuden uuden rakentamiseen Hyytiälän metsäasemalla tarjosi aseman 1970-luvun rakennusten rapistuminen. Samalla syntyi myös tilaisuus luoda tutkimuksellisesti jotain täysin uutta ja kytkeä itse rakennus osaksi tutkimusta.

Uudisrakennuksen suunnittelun lähtökohtana oli kestävyys. Täyspuiset, elämättömät CLT-elementit mahdollistavat rakennuksen pitkän elinkaaren ja pienen hiilijalanjäljen. Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy:n suunnitteleman rakennuksen käyttöikä tulee olemaan vähintään 150 vuotta.

Uusien rakennusten inspiraation lähteitä ovat olleet historiallisen pihapiirin mittakaava ja japanilainen puurakentaminen. Lisäksi taloissa on perinteisten metsäkämppien tunnelmaa, sillä majoitushuoneisiin kuljetaan suoraan terassilta.

Hyytiälän metsäasema on toiminut yliopistollisen metsäopetuksen tukikohtana jo yli 100 vuoden ajan. Aseman vanhimmat 1910-luvulta peräisin olevat rakennukset ovat yhä käytössä ja toimineet koko ajan alkuperäisessä tehtävässään. Rakennukset ovat Museoviraston suojelemia ja merkittävä osa kansallista kulttuuriperintöä.

Lämpimästi tervetuloa uudisrakennuksen avajaisiin Hyytiälän metsäasemalle Juupajoelle perjantaina 13. lokakuuta 2023!

Tilaisuudessa tutkijayhteisö ja yhteistyökumppanit kertovat tutkimuksen uusista mahdollisuuksista sekä uudisrakennuksesta ja sen suunnittelun lähtökohdista.

Halukkaille on tarjolla yhteiskuljetus Hyytiälän metsäaseman ja Helsingin keskustan välillä. Kuljetus metsäasemalle lähtee Kiasman edestä klo 8.00. Paluukuljetus Helsinkiin lähtee klo 15.30.

Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan 29.9. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/Hyytialan_uudisrakennuksen_avajaiset_ja_peruskiven_paljastus_0194

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ritva Toivonen
Dekaani
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
0405268412
ritva.toivonen@helsinki.fi

Tuula Jyske
Apulaisprofessori
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
0504611944
tuula.jyske@helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme