Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti

Jaa

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Maito on ravintorikas tuote, joka sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, jodia sekä B6- ja B12-vitamiineja. Suomessa tarjolla on laaja valikoima maitotuotteita jokaiseen makuun. Voit nauttia maitoa sellaisenaan tai käyttää monipuolisia maitotuotteita ruuanvalmistuksessa.

- Aterian yhteydessä nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito voi olla herkullinen osa välipaloja koulun jälkeen. Itsetehty välipala on edullinen vaihtoehto ja voit lisäksi säädellä suolan ja sokerin määrää oman makusi mukaan, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. 

Suomalainen maidontuotanto - Kestävän ruuantuotannon edelläkävijä

Suomessa maidontuotanto on merkittävä osa ruuantuotantoamme. Meillä on hyvät lähtökohdat maidontuotantoon, sillä nurmi kasvaa hyvin pohjoista Suomea myöten. Nurmi muodostaa pääosan lehmien rehustuksesta ja lehmät muuntavat nurmen ravintorikkaaksi maidoksi. 

- Suomalainen maidontuotanto on edelläkävijä kestävässä tuotannossa. Maitotiloilla, osuuskunnissa ja meijereissä tehdään jatkuvaa kehitystyötä päästöjen vähentämiseksi, hiilensidonnan kasvattamiseksi, luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Suosimalla suomalaisia maitotuotteita olet mukana edistämässä kestävää ruuantuotantoa, sanoo asiantuntija Marjukka Mattio. 

Koulumaitopäivän välipalasmoothie

Smoothie on nopea ja raikas aamupala, välipala tai jälkkäri. Smoothieen sopivat monet maitotuotteet ja kotimaiset raikkaat marjat. Kotimaisia marjoja voi huoletta syödä kuumentamatta joko tuoreena tai pakastettuina. Pienen kuitulisän välipalaan saa helposti vaikkapa kauraleseistä tai -hiutaleista. Näyttävä “marmorismoothie” onnistuu pienellä lisävaivalla!

Välipalasmoothie
4 annosta

4 dl tuoreita tai pakastettuja, puolikohmeisia kotimaisia marjoja, esimerkiksi mustikkaa ja vadelmaa
 ½  prk rahkaa
 ½ dl kaurahiutaleita
 2-3 dl maitoa
 (sokeria tai hunajaa)

  • Soseuta marjat blenderissä tai korkeareunaisessa kulhossa, jaa ¼ marjasoseesta laseihin.
  • Mittaa loput ainekset blenderiin tai korkeareunaiseen kulhoon, sekoita tasaiseksi, kuohkeaksi smoothieksi blenderillä tai sauvasekoittimella.
  • Maista ja makeuta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.
  • Kokoa välipala kaatamalla marjasurvoksen päälle smoothiesekoitus, älä sekoita, vaan jätä hauskan raidalliseksi.


Resepti: Heidi Siivonen

Lisätiedot:
Marjukka Mattio, maitoasiamies, MTK, 050 533 8924
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Kuvat

Smoothie
Smoothie
Lataa
Smoothie
Smoothie
Lataa
Smoothie
Smoothie
Lataa
Smoothie
Smoothie
Lataa
Smoothie
Smoothie
Lataa
Smoothie
Smoothie
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ihmisen kokoiset asiat on ratkaistava lähellä ihmistä - MTK:n linjaukset valtion aluehallintouudistukseen23.11.2023 09:16:40 EET | Tiedote

Suomen hallitus valmistelee parhaillaan mittavaa aluehallinnon uudistusta. Sen keskiössä ovat uuden luvituksesta vastaavan viranomaisen sekä alueellisten elinvoimakeskusten perustaminen. Sekä lupaviranomaisen että elinvoimakeskusten osalta MTK edellyttää hallinnon läheisyysperiaatteen vahvistamista – ihmisen kokoiset asiat on ratkaistava lähellä ihmistä, MTK:n johtokunta painottaa.

Komission monitorointilainsäädäntö on julkaistu – MTK tyrmää komission suunnitteleman valvontajärjestelmän22.11.2023 15:58:02 EET | Tiedote

Komission 22. marraskuuta julkaiseman esityksen tarkoituksena on lisätä tietoa metsistä, ja käyttää tätä metsänkäytön suunnitteluun. Data auttaisi komission mukaan esimerkiksi lisäämään metsien tuhonkestävyyttä. Komission esitys todellisuudessa loisi sille metsien ja metsätalouden valvontajärjestelmän. Arvokkaan yksityismaiden metsädatan avaaminen ei ole millään tapaa perusteltua, korostaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme