ELY-keskukset

Valkoposkihanhien muutto vilkastuu

Jaa

Valkoposkihanhien muutto jatkuu vastatuulesta huolimatta. Suomessa havaittujen arktisten valkoposkihanhien määrä on kaksinkertaistunut viikontakaisesta määrästä noin 200 000 yksilöön, joista suurin osa on edelleen Pohjois-Karjalan alueella.

Valkoposkihanhia Rääkkylässä 25.9.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Rääkkylässä 25.9.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Viimeisen viikon aikana valkoposkihanhia on saapunut Suomeen vastatuulesta huolimatta. Osa linnuista on jo jatkanut matkaansa Pohjois-Karjalasta eteenpäin. Tällä hetkellä arvioidaan, että Suomessa havaittujen arktisten valkoposkihanhien määrä on kaksinkertaistunut viikontakaisesta määrästä noin 200 000 yksilöön. 

Suurin osa valkoposkihanhista on edelleen Pohjois-Karjalan alueella, jossa suurimmat määrät ovat olleet normaalia luonteisempana eikä totutusti rajavyöhykkeellä. Viimeisen viikon aikana Joensuun Enossa, Liperissä, Rääkkylässä ja Kouvolassa on havaittu yli 15 000 valkoposkihanhea paikallisesti. Vielä pohjoisempana Juuassa arvioitiin olevan 8 000 paikallista valkoposkihanhea 24.9.2023.

Kuluneen viikon suurin havaittu hanhimäärä on tällä hetkellä Savonlinnan Puruvedellä, jossa havaittiin lähes 10 000 valkoposkihanhea sekä muuta määrittämätöntä hanhea 25.9.2023. Havaitut hanhimäärät ovat toistaiseksi olleet varsin vaatimattomia.

GPS-lähettimillä varustettuja valkoposkihanhia on havaittu mobiiliverkon alueella viisi, joista yksi on Liperin Mattisenlahdella. Loput neljä ovat todennäköisesti jo Suomessa tai Suomen rajavyöhykkeen lähellä. Toimivia lähettimiä on arviolta 20–30, joten suurin osa hanhista on edelleen arktisilla alueilla.

Seuraava myötätuuli laukaisee voimakkaan muuton, mutta onko sellaista odotettavissa lähipäivinä? Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen kommentoi:

"Tämän hetken sääennusteessa hanhien muuttosää säilyy tällä viikolla melko hyvänä Barentsinmeren itäosassa, joten pääjoukot pääsevät Vienanmeren seudulle. Sen sijaan Etelä-Suomesta Kuolaan ulottuvalla alueella on vuodenaikaan nähden lämmin ja melko reipas lounaanpuoleinen ilmavirtaus, joka jatkuu perjantaihin asti.

Säätila antaa aihetta olettaa, että hanhia saapuu vähitellen yhä enemmän Itä-Suomeen, mutta valtavaa päämuuttoryntäystä ei tule kerralla ainakaan ennen ensi viikonloppua. Sääennusteiden mukaan vasta ensi lauantaina alkaa pohjoisenpuoleinen viileä ilmavirtaus ja selkeä sää, etenkin heti Suomen itäpuolella. Tämä voisi aloittaa ison hanhimuuton maahamme ja sen ohikin. Lähes viikon päähän ulottuva ennuste on kuitenkin vielä varsin epävarma pituutensa vuoksi."

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia Joensuussa 22.9.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Joensuussa 22.9.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Valkoposkihanhia Rääkkylässä 25.9.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Rääkkylässä 25.9.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

L&T Teollisuuspalvelut Oy:n Porin Peittoossa sijaitsevan Kipsikorven materiaalinkäsittelyalueen laajennushankkeen ympäristövaikutukset arvioitu - hanke on toteuttamiskelpoinen (Satakunta, Varsinais-Suomi)30.11.2023 08:28:12 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut 29.11.2023 perustellun päätelmän L&T Teollisuuspalvelut Oy:n Porin Peittoossa sijaitsevan materiaalinkäsittely- ja loppusijoitusaluetta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.

Kristiinankaupunki-Nokia -välisen voimajohtohankkeen YVA-selostukseen edellytetään täydennystä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Satakunta ja Pirkanmaa)27.11.2023 10:41:00 EET | Tiedote

Ympäristövaikutusten arviointiselostusta eli YVA-selostusta on täydennettävä ennen perustellun päätelmän antamista etenkin hankkeen luontovaikutusten arvioinnin ja Natura-arviointien osalta. Muut täydennystarpeet liittyvät mm. pohjavesialueiden lähtötietoihin. Täydennetty arviointiselostus kuulutetaan ja asetetaan nähtäville uudestaan.

MKB-dokumentet för kraftledningsprojektet mellan Kristinestad och Nokia kräver komplettering (Södra Österbotten, Österbotten, Satakunta och Birkaland)27.11.2023 10:12:53 EET | Tiedote

Miljökonsekvensbedömningen det vill säga MKB-dokumentet måste kompletteras innan en motiverad slutsats ges, särskilt för projektets bedömning av konsekvenserna för naturen och Naturabedömningarna. De övriga kompletteringsbehoven gäller bland annat utgångsdata för grundvattenområdena. Det kompletterade MKB-dokumentet kungörs och läggs fram till påseende på nytt.

Alemman maantieverkon kunnostustarve kasvaa 15 miljoonalla eurolla raakapuu- ja tuulivoimakuljetusten lisääntyessä27.11.2023 08:00:25 EET | Tiedote

Alemman maantieverkon kunnostustarve kasvaa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa seuraavien 10 vuoden aikana yhteensä 15 miljoonalla eurolla raakapuu- ja tuulivoimakuljetusten lisääntymisen myötä. Lisäksi kuljetusten kannalta kriittisimpien painorajoitettujen siltojen uusimisen kustannukset ovat noin 6 miljoonaa euroa. Kustannukset kasvavat noin 8 % alemman maantieverkon nykyiseen, noin 170 miljoonan euron korjausvelkaan verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme