Ukkoskesä oli vaisu, Suomessa havaittiin reilut 70 000 maasalamaa
Ukkoskaudella salamoi keskimääräistä vähemmän. Eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla.
Suomessa havaittiin touko-syyskuussa noin 73 000 maasalamaa. Määrä on hieman yli puolet keskimääräisestä: keskimäärin kesäkaudella havaitaan noin 130 000 maasalamaa.
Eniten salamoita esiintyi 28. ja 29. kesäkuuta, jolloin havaittiin 11 000 ja 9 000 maasalamaa. Kesäkuu oli kaiken kaikkiaan salamarunsain kuukausi lähes 44 000 salamallaan.
"Kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun salamoi lähes päivittäin jossakin päin Suomea, mutta ukkoset tuottivat pääosin vähänlaisesti salamoita", toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Meri Virman.
Alueellisesti eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, mutta myös muualla koettiin yksittäisiä rajuja ukkosia. Suomen lähialueilla Baltiassa ja etenkin Latviassa salamoi kesällä erittäin paljon.
Yksittäinenkin salama voi aiheuttaa ongelmia
Salamoiden ennalta-arvaamattomuudesta saatiin esimerkki viime viikonloppuna, kun yksi ainoa salama aiheutti Helsingin Herttoniemessä ongelmia esimerkiksi metroliikenteeseen.
"Kyseessä oli ns. lentokoneen liipaisema salama, jossa sähköistyneen kuuropilven läheisyydessä lentänyt lentokone edesauttoi salaman esiintymistä. Vastaavia tapauksia esiintyy silloin tällöin syksyllä ja talvella", selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.
Ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuussa ja päättyy yleensä syyskuussa. Ukkosta voi esiintyä myös talviaikaan, mutta se on melko harvinaista.
Viime vuonna ukkonen rytisi tavanomaista enemmän, ja varsinkin elokuussa salamoi ennätyksellisen paljon. Suomen koko kesän salamaennätykset ovat jo usean vuoden takaa: eniten maasalamoita vuorokaudessa (40 000) on havaittu kesäkuussa 1988, ja maasalamoiden vuosiennätys (400 000) on kesältä 1972.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Meri Virman, Ilmatieteen laitos, meri.virman@fmi.fi, puh. 050 479 8604
Tutkija Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Väitöstyö tuotti uutta tietoa luonnontilaisten ja käsiteltyjen turvemaiden hiilenkierrosta30.11.2023 08:55:00 EET | Tiedote
Väitöstyössä tutkittiin luonnontilaisten ja käsiteltyjen turvemaiden maanpäällisiä ja maanalaisia hiilidioksidivirtoja erilaisilla menetelmillä. Tutkimuksessa havaittiin digitaalikameroiden olevan hyvä menetelmä kasvillisuuden kehityksen tarkasteluun. Havaitut tulokset myös tuottivat lisätietoa turpeen priming-efektistä ja tukevat aiempia tutkimustuloksia metsäojitettujen soiden turpeen hajoamisesta.
Suomeen saapuu lännestä lumipyry keskiviikkona21.11.2023 16:01:41 EET | Tiedote
Voimakas matalapaine tuo koko maahan runsaita lumisateita ja puuskaisia tuulia. Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi.
Muistutuskutsu: Tietoiskuja ilmastotutkimuksesta – tilaisuus toimittajille 16.11.20232.11.2023 07:50:00 EET | Kutsu
Mitä ilmastotutkimuksessa tapahtuu juuri nyt? Tule mukaan maksuttomaan tilaisuuteen, jossa Ilmatieteen laitoksen tutkijat kertovat ajankohtaisista tutkimusaiheista. Kolmituntisen aikana kuulet tuoreinta tietoa esimerkiksi lumen tutkimuksesta, ilmastonmuutoksen vaikutusten jakautumisesta sekä kaupunkien sopeutumisesta muuttuvaan ilmastoon.
Lokakuu oli viileä, myrskyisä ja luminen1.11.2023 11:13:45 EET | Tiedote
Viimeksi lokakuu oli tavanomaista viileämpi vuonna 2019. Lokakuussa Suomen yli pyyhkäisi useita voimakkaita myrskyjä, ja etelässäkin satoi paikoin ensilumi.
Merelliset lumikuurot tupruttavat Suomen rannikolle lunta vuosittain31.10.2023 13:30:00 EET | Tiedote
Merellisiä lumikuuroja esiintyy Suomen rannikkoalueilla vuosittain, mutta lumikuurojen määrä vaihtelee suuresti eri vuosina. Lämpenevä ilmasto ei ole vähentänyt merellisten lumikuurojen lukumäärää. Se on kuitenkin vaikuttanut siihen, milloin merellisiä lumikuuroja esiintyy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme