Ilmarinen

EMBARGO - Vuoden vanhusteko -palkinto Vaasan kaupungin Helppari-toiminnalle ja Vanhustyön avustajatoiminnalle

Jaa

Kuudennentoista kerran jaettavan Vuoden vanhusteko -palkinnon on tänä vuonna saanut Vaasan kaupungin Helppari- ja Vanhustyön avustajatoiminta. Toiminnan tavoitteena on pitkäaikaistyöttömien saaminen takaisin työelämään tarjoamalla aitoa ja konkreettista työtä ikäihmisten parissa ja samalla lisätä ikäihmisten hyvinvointia.

Helppari- ja Vanhustyön avustajatoiminta on innovatiivista, uudenlaista monialaista toimintaa, jota tuotetaan palkkaamalla pitkäaikaistyöttömiä tai muuten tuetun työllistämisen tarpeessa olevia henkilöitä avustamaan vanhuksia senioritalossa ja vanhusten omissa kodeissa. Palvelussa työtön kuntoutuu kohti työelämää ja vanhukset saavat arkeensa kaivattua apua arjen asioittensa hoitoon.

Tärkeintä kuitenkin on vanhusten kanssa vietetty aika; keskustelu, lukeminen, pelailu tai vain saatavilla olo. Lähtökohtana on asiakkaan oma toive, mitä hän haluaisi avustajan/helpparin kanssa tehdä. Usein käynti on ikääntyneelle viikon kohokohta, jota odotetaan kovasti.

- Palvelumme on vanhuksille maksutonta. Palkattavilta ei vaadita koulutusta, koska emme tee varsinaista hoitotyötä. Edellytämme ainoastaan arjen perustaitoja, hyvää käytöstä ja tärkeimpänä kykyä kohdata vanhukset arvokkaasti. Palkkaamme usein iäkkäämpiä työttömiä, jolloin mahdollistamme heille itselleen arvokkaan päätöksen työelämälle ennen eläköitymistä, Vaasan kaupungin työllistämisvastaava Helena Nurmikoski kertoo.

Palvelua tuottamaan palkataan vuosittain noin sata pitkäaikaistyötöntä. Toiminta perustuu Vaasan kaupungin työllistämispalveluiden ja Pohjanmaan hyvinvointialueen välillä tehtyyn sopimukseen.

– Nyt palkittavaa toimintaa on ollut kehittämässä ja toteuttamassa useampi taho yhteistyössä. Tämä toiminta on mallinnettavissa ja mahdollista laajentaa käyttöön muuallekin, perustelee valintaa Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen.

– Hankkeen hyödyt ovat moninaiset: Se vähentää ikääntyneiden yksinäisyyttä sekä helpottaa kodin ulkopuolella liikkumista. Tämä puolestaan parantaa niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalista toimintakykyä, Pekkarinen jatkaa.

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen hakevat vuosittain ehdokkaita Vuoden vanhusteko -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään hakemusten perusteella, ja palkittavan vanhusteon valitsee Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton arviointiraati. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Palkinto jaettiin nyt kuudennentoista kerran. Sen avulla halutaan tukea vanhustyön menetelmien kehittämistä, nostaa vanhustyön arvostusta ja edesauttaa ikäihmisten hyvinvointia.

Vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietettiin Iisalmessa


Vuoden vanhusteko -palkinto jaetaan valtakunnallisessa Vanhustenpäivän pääjuhlassa Iisalmessa. Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää vietettiin jo 70. kerran. Sitä seuraava viikko on ollut Vanhustenviikko vuodesta 1971 lähtien. Vanhustenviikon kampanjallaan Vanhustyön keskusliitto kannustaa kuntia, yhteisöjä, seurakuntia ja organisaatioita järjestämään tapahtumia ja toimintaa iäkkäille ihmisille ympäri Suomen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii tänäkin vuonna teemaviikon suojelijana.

– Vanhustenviikon tämän vuoden teemalla Tehdään iästä numero Vanhustyön keskusliitto haluaa olla vahvistamassa myönteisiä ikäasenteita yhteiskunnassamme sekä nostamassa iäkkäät esille ja heidän oma äänensä kuuluviin, Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara kertoo.

Valtakunnallinen Vanhustenpäivän pääjuhla paikallisille iäkkäille ihmisille ja heidän läheisilleen pidettiin sali täynnä olevassa Iisalmen kulttuurikeskuksessa sunnuntaina 1.10.2023. Vanhustenpäivä aloittaa Vanhustenviikon (1.–8.10.2023), jonka aikana järjestetään runsaasti ohjelmaa iäkkäille eri puolilla Suomea.

Ensi vuoden Vanhustenpäivän juhlaa vietetään Keravalla sunnuntaina 6.10.2024.


TIEDOTE JULKAISUVAPAA 1.10.2023 klo 14.00

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vanhustyön keskusliitto, viestintäjohtaja Merja Lankinen, p. 050 421 0762, merja.lankinen@vtkl.fi

Ilmarinen, viestintäpäällikkö Tiina Malinen, p. 050 426 7847, tiina.malinen@ilmarinen.fi

Vaasan kaupunki, työllistämisvastaava Helena Nurmikoski, p. 040 173 0517, helena.nurmikoski@vaasa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarinen’s return on investments 3.3 per cent – employment weakening27.10.2023 13:15:23 EEST | Tiedote

The return on Ilmarinen’s investments in January–September was 3.3 per cent. Measures to improve cost-effectiveness continued. “Last year, we became the most cost-effective company in the industry, measured by the ratio of operating expenses to expense loading components. This year our operating expenses, which are necessary for providing pension security, have decreased further, and we are lowering the price of administrative costs for our customers by 20 per cent,” states President and CEO Jouko Pölönen.

Ilmarinens placeringsintäkter var 3,3 procent – sysselsättningen försvagas27.10.2023 13:14:43 EEST | Tiedote

Avkastningen på Arbetspensionsbolaget Ilmarinens placeringar var i januari–september 3,3 procent. Bolaget fortsatte att effektivera sin operativa verksamhet. – Förra året var vi det effektivaste bolaget inom branschen mätt med omkostnadsprocenten. I år har de omkostnader som behövs för att verkställa pensionsskyddet minskat ytterligare och vi kommer att sänka omkostnadspriserna för våra kunder med 20 procent, säger verkställande direktör Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,3 prosenttia – työllisyys heikkenee27.10.2023 13:14:19 EEST | Tiedote

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–syyskuussa 3,3 prosenttia. Operatiivisen toiminnan tehostaminen jatkui. – Nousimme viime vuonna hoitokulusuhteella mitattuna alan tehokkaimmaksi yhtiöksi. Tänä vuonna eläketurvan tuottamiseen tarvittavat hoitokulumme ovat edelleen pienentyneet ja laskemme hoitokustannusmaksuja asiakkaillemme 20 prosenttia, toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme