Messukeskus

EMBARGO 3.10.2023 klo 15.30 Vuoden nuori suunnittelija 2023 Henna Lampinen: ”Laihuuden ideaali jättää monenlaiset kehot pois muodin tiloista”

Jaa

Henna Lampinen on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun. Aalto-yliopistosta muodin maisteriohjelmasta valmistuneen suunnittelijan mielestä muodin pitäisi olla nykyistä saavutettavampaa. Hän uskoo, että mikäli meillä olisi vähemmän kehohäpeää, iloa olisi enemmän. Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuin vaatesuunnittelukilpailu järjestettiin 29. kerran. Lampinen palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.

Henna Lampinen on tehnyt kilpailutyöhön kuuluvat asukokonaisuudet kokoon 54. Vaatteet on valmistettu suurelta osin kierrätysmateriaaleista kuten nahkatakeista, silkkipaidoista ja helmiäisnapeista.
Henna Lampinen on tehnyt kilpailutyöhön kuuluvat asukokonaisuudet kokoon 54. Vaatteet on valmistettu suurelta osin kierrätysmateriaaleista kuten nahkatakeista, silkkipaidoista ja helmiäisnapeista. Kuva: Mortti Saarnia

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa etsitään vuosittain uutta luovia ja toteuttamiskelpoisia suunnitelmia, ja siihen voivat osallistua vaatesuunnittelun opiskelijat. Kilpailun tämän vuoden teema oli ilo.

”Päätin lähestyä teemaa sitä kautta, mikä estää ihmisiä iloitsemasta ja liittyisi myös muotiin. Yksi sellainen on kehohäpeä. Jos käyttäisimme aikaamme vähemmän kehojemme häpeilyyn, koosta riippumatta, meillä jäisi enemmän aikaa kaikelle muulle, kuten esimerkiksi ilolle”, Henna Lampinen kertoo kilpailutyönsä suunnittelun lähtökohdista ja lisää: ”Esimerkiksi lihavuus koetaan tänä päivänä sellaisena, mitä pitäisi osata aktiivisesti hävetä. Mielestäni niin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.”

Lampinen on tehnyt kilpailutyöhön kuuluvat asukokonaisuudet kokoon 54. Vaatteet on valmistettu suurelta osin kierrätysmateriaaleista kuten nahkatakeista, silkkipaidoista ja helmiäisnapeista. Lampinen on tehnyt myös I love me -tapahtumassa osastollaan nähtävät mallinuket itse ystävänsä kanssa.

“Vaatekoot ja niiden vaihtelu aiheuttavat usein meissä kehohäpeää. Pohdin kilpailuasuja suunnitellessa, miten vaatteita voisi tehdä siten, että ne muovautuisivat enemmän kehon muutosten mukaan ollen kuitenkin ylellisiä. Työssäni näkyvät neuleet ja silkistä tehdyt rypytetyt kankaat ovat tällaisia. Niiden kautta keholle pystyisi antamaan enemmän rauhaa olla ja elää.”

Vuoden nuori suunnittelija haluaa haastaa suunnitteluun liittyviä epäkohtia

”Voittajatyössään Henna Lampinen haastaa muotimarkkinoiden tavat suunnitella ja myydä vaatteita isokokoisille naisille. Läskeille, kuten voittaja itse suoraan sanoo. Isot Tytöt, Great Girls tai Big & Beautiful... Upealla työllään Lampinen näytti tuomaristolle, että näiden lihavuuden kiertoilmaisujen aika muodissa on mennyttä. Oman koon pohdinnan ja häpeän sijaan pukeutumisesta pitää saada iloa”, Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun raadin puheenjohtaja, toimittaja Jaakko Selin sanoo.

Lampisen sanoma suunnittelijana kuuluu näin: ”Muodin pitäisi olla saavutettavissa kaikenlaisille kehoille riippumatta siitä, minkä kokoinen on. Tällä hetkellä tämä ei toteudu muotialalla millään tavalla. Väitän, että mikäli lihavuuteen ei sisältyisi niin vahvaa stigmaa, joka sillä yhteiskunnassamme on, valikoimat esimerkiksi kaupoissa olisivat todella erilaisia, niin määrällisesti kuin tyylillisesti.”

Kysymys on Lampisen mielestä myös ennakkoluulojen kohtaamisesta ja käsittelystä suunnittelutyössä: minkälaisia vaatteita erilaisille kehoille tehdään ja onko niin, että näemme jonkinlaiset kehot ensisijaisesti ongelmana, joita suunnnittelulla pitäisi ratkaista?

”Nämä ovat mielestäni aika isoja epäkohtia, joita pitäisi haastaa suunnittelussa”, hän sanoo.   

Lampisen kiinnostus muotia ja suunnittelua kohtaan heräsi omakohtaisista kokemuksista.

”En löytänyt itselleni kivoja vaatteita, jotka olisivat sopineet. Olin kiinnostunut vastakulttuuripukeutumisesta. Sitä kautta päädyin ensin opiskelemaan pukuompelijaksi ja lopulta Aalto-yliopistoon. Nyt itselle tekeminen on jäänyt, mutta kiinnostus muotiin on pysynyt vahvana.”

Pitkän aikavälin tavoitteena on väitöskirjan tekeminen

Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta äskettäin valmistunut Lampinen törmäsi lihavuuden haasteisiin myös opiskelijana.

“Laihuuden ideaali on muodin alalla hirveän voimakas. Se on voima, joka liikuttaa koko alaa todella vahvasti ja jättää monenlaiset kehot pois muodin tiloista. Opiskelijana olen kokenut, että sen vaikutus on korostanut myös omaa ulkopuolisuuden tunnetta, sillä kehoni ei mitenkään ole sopinut alalla totuttuun normiin.”

Lampinen teki kandidaatiin työnsä kokoon 36, jota yleisesti pidetään mallikokona, ja voitti vuonna 2019 työllä Kööpenhaminan muotiviikkojen yhteydessä jaettavan Designer’s Nest -kilpailun pääpalkinnon. Pian tämän jälkeen hän ahdistui siitä, että tuotti itsekin ideaalia, johon ei pystynyt samaistumaan. Maisterintyötä tehdessään hän päätyi erilaisten projektien kautta tekemään vaatteita eri kokoisille ja nimenomaan lihaville kehoille, mikä toi rauhaa myös suhteessa muotialaan.

Vaatteiden suunnittelu lihaville kehoille on tuonut eteen yllättäviä haasteita. Tarvittavia välineitä kuten mallinukkeja ja kaavoja ei ole ollut aina valmiina, vaan niitä on pitänyt pyytää erikseen.

”Olen ollut iloinen, että silloin kun olen pyytänyt, Aalto-yliopistossa on otettu nämä tarpeet huomioon. Se on ollut todella kannustavaa.”

Lampinen toivoo, että Suomessa alettaisiin rohkeammin kyseenalaistamaan konventioita, joita muotialalla on kehoon liittyen. Hän haluaa myös omassa suunnittelutyössään haastaa näitä konventioita ja esimerkiksi läskifobiaa. Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun voiton hän toivoo tuovan uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä yhteistyöprojekteja aiheen parissa. Pidemmän aikavälin suunnitelmiin lukeutuu väitöskirjan tekeminen.

Kilpailuasut ovat esillä I love me -tapahtumassa

Henna Lampinen palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä. Hän on myös mukana Helsingin Messukeskuksessa 20.–22.10.2023 järjestettävässä I love me -tapahtumassa omalla osastollaan ja tapahtuman ohjelmassa.

Vuoden nuori suunnittelija 2023 suunnittelee lisäksi keväällä julkistettavan MIELI ry:n Mielinauhan 2024. Valtakunnallisen kampanjan tuotoilla tuetaan kotimaista mielenterveystyötä ja kriisityötä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja ja raadin puheenjohtaja Jaakko Selin, muotitaiteilija Ritva Falla, luova johtaja Martta Louekari, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa, muotisuunnittelija Hammi Mettinen, vaatesuunnittelija Katri Niskanen, stylisti ja muotitoimittaja Nina Nuorivaara, Gloria-lehden päätoimittaja Kristiina Raitala sekä vaatesuunnittelija Mari Talka.

Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kuvat ovat ladattavissa täältä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, puh. 040 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com

Vuoden nuori suunnittelija on Suomen Messujen ideoima ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu vaatesuunnittelun opiskelijoille. Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailuasut ovat esillä I love me -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 20.–22.10.2023, jossa kuullaan myös aiheeseen liittyviä keskusteluja.  iloveme.fi | @iloveme_official

 

 

Yhteyshenkilöt

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, puh. 040 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Studiassa 2023 kohdattiin tulevaisuuden merkeissä ja tutustuttiin opintomahdollisuuksiin 13 400 nuoren voimin29.11.2023 17:30:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia toi Helsingin Messukeskukseen kahden päivän aikana 13 400 uteliasta nuorta, jotka tutustuivat tulevaisuuden yli 130 näytteilleasettajan tarjoamiin opiskelu- ja uramahdollisuuksiin Suomessa ja maailmalla. Keskiviikkona kuultu Presidenttiehdokkaat grillissä -tentti herätti kiinnostusta ja sai ennätysyleisön. Studian järjestävät yhteistyössä Helsingin Messukeskus ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Atlantin ylittänyt Jari Saario veneineen Vene 24 Båt -messuilla29.11.2023 13:38:45 EET | Tiedote

Palomies, pelastussukeltaja Jari Saario teki vuonna 2023 ainutlaatuisen Atlantin valtameren ylityksen soutuveneellä kaksi kertaa. Matkaa seurattiin tammikuusta lokakuuhun suurella kiinnostuksella. Nyt Saario on kertomassa hurjasta reissustaan, sen haasteista ja huippuhetkistä venemessuilla. Saario tuo Vene 24 Båt -messuille 9. – 18.2.2024 Helsingin Messukeskukseen soutuveneensä, jossa vietti 178 vuorokautta ja jolla souti 11 800 km.

EMBARGO 28.11.2023 klo 12.30 Hausjärven lukio palkittiin Studia-messuilla kestävän kehityksen edistämisestä: ”Pienet lukiot voivat kääntää pienuuden voimavaraksi heikkouden sijaan”28.11.2023 12:30:00 EET | Tiedote

Suomen Lukiolaisten Liitto ja Helsingin Messukeskus myönsivät tänään avautuneilla Studia-messuilla 2000 euron arvoisen lukiolaisstipendin Hausjärven lukiolle. Vuonna 2023 stipendin myöntöperusteissa korostuivat opiskelijalähtöisesti koulussa tehdyt kestävyysinnovaatiot. Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Studiassa 2023 kohtaavat tulevaisuuttaan suunnittelevat nuoret ja presidenttiehdokkaat27.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia tuo yhteen opintojaan suunnittelevat nuoret ja 130 vaihtoehtoja tarjoavaa näytteilleasettajaa sekä tarjoaa ajankohtaisen ohjelman. Keskiviikon 29.11. Presidenttiehdokkaat grillissä -keskustelussa ehdokkaat vastaavat Suomen Lukiolaisten Liiton kysymyksiin, miten he edistäisivät nuorille tärkeitä asioita. Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme