Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Kotaselän (Oulu, Yli-Ii) tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman, yleisötilaisuus tiistaina 17.10.

Jaa
Hankealueen ja läheisten Pahkakosken ja Iso Pihlajasuon tuulivoimahankkeiden sijainti.
Hankealueen ja läheisten Pahkakosken ja Iso Pihlajasuon tuulivoimahankkeiden sijainti.

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 17.10.2023 klo 17.00–19.00 Kierikkikeskuksen auditoriossa (Pahkalantie 447A, Yli-Ii, Oulu) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Ilmatar Energy Oy) ja YVA-konsultin (AFRY Finland Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 3.10.–1.11.2023 Oulun kaupungin ja Iin kunnan internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. YVA-aineisto on nähtävillä osoitteessa www.ymparisto.fi/kotaselantuulivoimaYVA.

Paperimuodossa YVA-ohjelmaan voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa, Oulun kaupungin ympäristötalossa, Pekurin kirjastossa (Oulu), Yli-Iin kirjastossa, Kiimingin kirjastossa, Iin kunnan asiointipisteessä ja Iin kirjastossa.  
 
Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta
Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Kannanotot tulee toimittaa 1.11.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai kirjallisena postitse osoitteella PL 86, 90101 OULU.  

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antaa lausuntonsa arviointiohjelmasta viimeistään 1.12.2023. Lausunto, johon sisältyy yhteenveto arviointiohjelmaan jätetyistä kannanotoista, laitetaan nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Hankekuvaus

Ilmatar Energy Oy:n hankeyhtiö Ilmatar Kotaselkä Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Kotaselän alueelle Oulun pohjoisosiin Yli-Iin taajaman eteläpuolelle. Hankealue sijaitsee noin 2,4 kilometriä Yli-Iin keskustasta etelään, noin 17 kilometriä Kiimingin keskustasta pohjoiseen ja noin 19 kilometriä Iin keskustasta itään. Hankealue sijoittuu noin 34 kilometriä Oulun keskustasta koilliseen. Hankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 32 neliökilometriä (km2). Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä ja yksikköteho noin 7–10 MW. 

Hankealueen läheisyyteen sijoittuvat Pahkakosken luvitettu tuulivoimahanke (noin kahden kilometrin etäisyydelle) ja Iso Pihlajasuon tuulivoimahanke (noin kuuden kilometrin etäisyydelle). Koska hankkeet sijoittuvat hyvin lähelle toisiaan, voidaan hankkeet mieltää hankekokonaisuudeksi.

Vaihtoehdot 

Vaihtoehto VE0:    Hanketta ei toteuteta: tuulivoimapuistoa ei rakenneta. 

Vaihtoehto VE1:    Hankealueelle sijoitetaan enintään 18 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä ja yksikköteho noin 7–10 MW. Tuulivoimapuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapelein. 

Vaihtoehto VE2:    Hankealueelle sijoitetaan enintään 12 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä ja yksikköteho noin 7–10 MW. Tuulivoimapuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapelein.

Sähkönsiirto

Kotaselän tuulivoimapuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan keskijännitemaakaapelein, joilla tuulivoimaloilla tuotettu sähkö siirretään hankealueen sisälle rakennettavalle uudelle muuntoasemalle. Tuulivoimapuisto liitetään kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n suurjänniteverkkoon jo rakennetulla 2x110 kilovoltin (kV) Isokangas-Lattiasaari liityntävoimajohdolla (ilmajohto), jolla tuulivoimalaitoksissa tuotettu sähkö siirretään Fingridin Isokankaan sähköasemalle. Voimajohto sijoittuu itä-länsisuunnassa Kotaselän hankealueen keskelle. Voimajohtoa hyödynnetään myös viereisen Pahkakosken hankealueen sähkönsiirtoon. Isokangas-Lattiasaaren voimajohto on sisältynyt Pahkakosken tuulivoimahankkeen YVA-menettelyyn, joten se ei kuulu osaksi tätä YVA-menettelyä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Heli Kinnunen, p. 0295 038 018, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Hankkeesta vastaava: Ilmatar Kotaselkä Oy, Project Development Manager Kirsi Kyllönen, p. 040 151 1677, etunimi.sukunimi@ilmatar.fi

YVA-konsultti: AFRY Finland Oy, YVA-projektipäällikkö Tiina Huotari, p. 040 077 4602, etunimi.sukunimi@afry.com

Kuvat

Hankealueen ja läheisten Pahkakosken ja Iso Pihlajasuon tuulivoimahankkeiden sijainti.
Hankealueen ja läheisten Pahkakosken ja Iso Pihlajasuon tuulivoimahankkeiden sijainti.
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Asiantuntemusta ja yhteistyötaitoja arvostetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toiminnassa30.11.2023 09:23:43 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen sidosryhmien tyytyväisyys parani selkeästi syksyllä 2023 toteutetun valtakunnallisen sidosryhmäkyselyn perusteella. Kysely toteutetaan joka toinen vuosi ja siihen kutsutaan vastaajiksi ELY-keskusten alueelliset kumppanit, kuten kuntatoimijat, palvelutuottajat ja ohjaavat tahot. Vuonna 2023 ELY-keskus saavutti arvosanan 4,12 asteikolla 1-5, kun se vuonna 2021 oli 3,94.

Työttömyyden kasvusta huolimatta tekijöistä edelleen pulaa Pohjois-Pohjanmaalla29.11.2023 10:32:57 EET | Tiedote

Talouden näkymät ovat vaimeat ensi vuodelle. Talouskasvu hiipuu ja työttömien, lomautusten sekä konkurssien määrän ennakoidaan kasvavan alueella erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa. Vaikka työvoimaa vapautuu, ei määrä riitä paikkaamaan tekijäpulaa. Suurinta työvoimapulaa ennakoidaan olevan seuraavan vuoden aikana erityisesti sairaanhoitajan, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan, lastentarhanopettajan ja lääkäreiden ammateissa. Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa, joiden toteutuksia Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koordinoinut alueellaan.

Matalasuhdanne näkyy työttömien ja avointen työpaikkojen määrissä Pohjois-Pohjanmaalla21.11.2023 08:19:32 EET | Tiedote

Heikentyvä talous ja kysynnän väheneminen näkyvät Pohjois-Pohjanmaalla työttömyyden lisäyksenä ja avointen työpaikkojen määrän laskuna. Lokakuun lopussa maakunnassa oli 20 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten (+17,8 %). Syyskuusta työttömien määrä nousi 550 henkilöllä. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 150. Moni työnantaja käyttää määräaikaisia lomautuksia heikkenevässä suhdanteessa. Syyskuun lopusta lomautettujen määrä nousi yli 400 hengellä. Erityisesti miesten tilanne on heikentynyt naisiin verrattuna: viimeaikaiset lomautukset ovat kohdistuneet suuresti miesvaltaisiin tehtäviin ja varsinkin rakentamisen aloille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme