Kielentutkijat kutsuvat kansalaiset mukaan tekemään tutkimusta
Tampereen yliopiston tutkijat selvittävät suomalaisten käsityksiä kielen vaihtelusta ja muuttumisesta. Samalla tutkijat ottavat käyttöön uusia kanssatutkimuksen menetelmiä: vapaaehtoiset pääsevät osallistumaan suomen kielen tutkimuksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Tampereen yliopistossa käynnistyi vuonna 2023 Arkisuomien kielitietoisuudet ja muutos -tutkimushanke, jossa suomen kielen tutkijat selvittävät kielen vaihteluun ja muutokseen liittyvää tietoisuutta. Hankkeessa kokeillaan samalla uutta lähestymistapaa kielentutkimukseen: tutkittavat osallistetaan mukaan tutkimuksen suunnitteluun ja tekemiseen. Eli sen sijaan, että tutkittavat vastaisivat pelkästään valmiisiin kysymyksiin, he pääsevät itse ideoimaan, esittämään kysymyksiä ja toteuttamaan tutkimusta yhdessä yliopiston tutkijoiden kanssa.
Tutkimushanketta johtavan suomen kielen professori Johanna Vaattovaaran mukaan kanssatutkimus on kansainvälisesti nouseva trendi, joka kiinnostaa nyt monien alojen tutkijoita.
– Kanssatutkimuksessa tutkimukseen osallistuvat pääsevät tutkijoiden tontille ja aiempaa tasavertaisempaan asemaan. Siten voidaan saada uusia näkökulmia ja ideoita, jotka voivat viedä myös tutkimusalaa eteenpäin, Vaattovaara kertoo.
Kielentutkimusta lukiossa ja työväenopiston kurssilla
Kielentutkija, dosentti Kaarina Hippi tekee tutkimushankkeeseen liittyen lokakuussa pilottitutkimuksen Outokummun lukiossa. Hipin mukaan tarkoituksena on yhdessä lukiolaisten kanssa testata ja kehittää kanssatutkimuksen menetelmiä. Tavoitteena on löytää sopivia menetelmiä ihmisten osallistamiseksi.
Keväällä 2024 alkaa yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa Hipin vetämänä kurssi, jossa osallistujat pääsevät käytännössä tekemään kielentutkimusta tutkijoiden kanssa.
– Ideana on, että osallistujat saavat itse haastatella muita, havainnoida kielen ilmiöitä erilaisissa arjen ympäristöissä, kertoa ajatuksiaan sekä pohtia yhdessä tutkijoiden kanssa uusia tutkimusideoita, Hippi kertoo.
Osallistujille tarjoutuu tilaisuus saada tietoa kielentutkimuksesta yleistajuisessa muodossa sekä oppia omasta kielitietoisuudestaan ja kielikäsityksistä laajemmin.
– Tällainen kansalaistieteellinen lähestymistapa sopii hyvin kielenkäytön tutkimiseen, sillä kieli elää ja hengittää yhdessä sitä käyttävien ihmisten kanssa, Hippi toteaa.
Tutkimushankkeessa on suunnitteilla myös lukiolaisia kautta maan kutsuva Virtuaalinen kielitiede-TET keväälle 2024.
– Sitä kautta kielentutkimuksesta kiinnostuneet lukiolaiset eri puolilta Suomea voivat tulla mukaan kanssatutkimukseen ja samalla oppia alasta, Johanna Vaattovaara kertoo.
Tietoa tutkimushankkeesta:
Arkisuomien kielitietoisuudet ja muutos -tutkimushanke (LANGAWARE) on Koneen Säätiön rahoittama kolmivuotinen tutkimushanke (2023–2025). Siinä tutkijat selvittävät, miten suomea äidinkielenään ja sitä toisena kielenään käyttävät eritaustaiset suomalaiset hahmottavat suomen kielen vaihtelua arjessaan, niin kasvokkaisissa kohtaamissa kuin digitaalisissa ympäristöissä.
Tutkijat kartoittavat kielellisen vaihtelun dynamiikkaa ja kielenmuutoksen suuntia valtakunnallisen kyselyn avulla sekä erilaisin kokeilevin, osallistavin menetelmin. Samalla kehitetään yhdessä kielenkäyttäjien kanssa kansalaistieteellistä kielitietoisuus- ja asennetutkimusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteystiedot:
Kaarina Hippi, dosentti, tutkija, kaarina.hippi@tuni.fi
Johanna Vaattovaara, professori, tutkimushankkeen johtaja, puh. 040 555 1616, johanna.vaattovaara@tuni.fi
Kuvat
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Epäasiallista verkkokeskustelua kitkevät teknologiat vaativat huolellista suunnittelua30.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Miljoonat ihmiset jakavat päivittäin mielipiteitään, tietojaan ja tunteitaan internetin keskustelualustoilla. Filosofian maisteri Joel Kiskola esittää väitöstutkimuksessaan näkökulmia, jotka auttavat suunnittelijoita kehittämään parempia teknisiä ratkaisuja epäasiallisen verkkokeskustelun kitkemiseen ja rakentavan keskustelun edistämiseen.
Väitös: Naisten murtumamäärät pienenevät ja leikkaushoidon kynnys kasvaa raskaus- ja lapsivuodeaikana30.11.2023 09:30:00 EET | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Lauri Nyrhi selvitti väitöskirjatutkimuksessaan murtumien ja ortopedisten leikkausten ilmaantuvuutta raskausaikana ja sen jälkeen. Lisäksi hän tutki murtumien vaikutusta raskauden kulkuun ja synnytykseen.
Keliakian esiintyvyys Suomessa on kasvussa30.11.2023 07:35:00 EET | Tiedote
Tuore tutkimus osoittaa, että keliakiaa sairastaa jo 2,4 prosenttia suomalaisista. Sairaus on silti yhä vahvasti alidiagnosoitu.
Väitös: Kuvaan perustuvia mittauksia voidaan hyödyntää raskaan kaluston puomeissa29.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Konenäön ja tekoälyn kehitys sekä yleistyminen mahdollistavat liikkuvien työkoneiden lisääntyvän automatisoinnin. DI Petri Mäkinen tutki väitöskirjassaan, miten kuvaan perustuvia mittauksia voidaan hyödyntää liikkuvien työkoneiden robottimaisten puomien ohjauksessa. Puomeja käytetään esimerkiksi kaivosteollisuudessa kallioporaamiseen.
Uusi tutkimus tukee näyttöä, että tyypin 1 diabetes kehittyy eri lapsilla eri tavoin28.11.2023 08:20:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä tyypin 1 diabetekseen johtavien mekanismien monimuotoisuudesta, ja liittää ne ensimmäisenä ilmaantuvaan haiman autovasta-aineeseen. Muutoksia havaittiin jopa vuotta ennen autovasta-aineiden kehittymistä. Myös enterovirusten roolista taudin synnyssä saatiin lisänäyttöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme