Fingrid selvittää mahdollisia kantaverkon liittymispisteitä merituulivoimalle
Kiinnostus merituulivoiman rakentamiseksi Suomessa kasvanut räjähdysmäisesti. Fingrid on käynnistänyt selvityksen, jossa määritetään alustavasti mahdollisia merituulihankkeiden liittymispisteitä kantaverkkoon. Selvityksen tuloksien odotetaan olevan saatavilla kesään 2024 mennessä.
Lokakuun puoliväliin mennessä Fingridiin on saapunut alustavia liityntäkyselyitä merituulivoimahankkeista lähes 90 gigawatin verran. Hankkeita sijaitsee niin Suomen aluevesillä, talousvyöhykkeellä kuin Ahvenanmaan aluevesillä. Maanpuolustuksellisista syistä hankealueet painottuvat Suomen länsipuolelle, Ahvenanmaan pohjoispuolelle. Hankealueet ovat osin päällekkäisiä.
Julkisten merituulivoimahankkeiden sijainnit ja Suomen nykyinen 400 kilovoltin kantaverkko sekä rajasiirtoyhteydet.
Tyypillisesti yksittäiset merituulivoimahankkeet ovat nimellisteholtaan suurimpia voimalaitoshankkeita, joita Suomeen on koskaan suunniteltu. Näin ollen merituulivoimahankkeiden kantaverkkoliityntöjen suunnittelu vaatii uudenlaisia hajautettuja liityntäratkaisuja sekä laajoja järjestelmäteknisiä selvityksiä. Haastavuutta suunnitteluun aiheuttaa erityisesti epävarmuus siitä, miten sähkön kulutus ja tuotanto kehittyy ja sijoittuu tulevaisuudessa. Jos sähkön kulutus tulee painottumaan nykyisen Etelä-Suomen sijaan enenevissä määrin länsirannikolle, hillitsee se merituulivoiman liittämisestä aiheutuvia investointitarpeita kantaverkkoon. Jos puolestaan varaudutaan siihen, että merituulivoimaloiden tuottama sähkö siirretään Etelä-Suomeen, tulee rakentaa useita uusia 400 kilovoltin siirtoyhteyksiä vielä kantaverkon kehittämissuunnitelmassa olevien suunniteltujen investointien lisäksi.
Fingrid on käynnistänyt selvityksen, jonka tarkoituksena on määrittää merituulivoimahankkeille mahdollisia kantaverkon liittymispisteitä ja -kapasiteetteja sekä alustavia aikatauluja liityntöjen toteuttamiseksi 2030-luvulla. Selvityksen tuloksena tunnistetaan kantaverkkoinvestoinnit, jotka todennäköisesti vaaditaan merituulivoimahankkeiden liittämiseksi, mutta tässä vaiheessa Fingrid ei tee vielä päätöksiä kyseisten kantaverkkoinvestointien toteuttamisesta eikä liityntäkapasiteetin varaamisesta merituulivoimahankkeille. Selvityksen on tarkoitus valmistua kesään 2024 mennessä.
Liityntäkapasiteetti kantaverkosta varataan yksittäiselle hankkeelle nykykäytännön mukaisesti liittymissopimuksessa, jonka edellytyksenä on, että asiakkaalla on vaadittavat luvat hankkeen rakentamista varten. Toistaiseksi Fingridillä ei ole vielä yhtään liittymissopimusta merituulivoimahankkeiden kanssa. Ennen kuin liitynnästä on sovittu liittymissopimuksessa Fingridin kanssa, tulee hankkeiden suunnitelmia liittymispisteistä ja liittymisjohdoista käsitellä alustavina.
Fingrid pohtii parhaillaan myös liityntäkapasiteetin varauskäytäntöjen kehittämismahdollisuuksia. Sekä suurten tuotantohankkeiden että kulutushankkeiden kehittäjät ovat tuoneet esiin tarvetta saada varmuutta kantaverkkoliitynnästä nykykäytäntöä aiemmassa vaiheessa investoinnin mahdollistamiseksi.
Lisätietoja:
Laura Ihamäki, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5166
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Sähkön riittävyys tulevana talvena edellyttää luotettavaa kotimaista tuotantoa ja tuontia17.9.2024 11:08:00 EEST | Tiedote
Fingridin laatiman arvion mukaan sähköstä ei synny pulaa sähköjärjestelmän toimiessa luotettavasti, mutta häiriöden yhteydessä lyhytkestoisten niukkuustilanteiden todennäköisyys kasvaa
Fingrid Oyj on korottanut vastuullisuustavoitteisiin sidotun valmiusluottonsa määrää9.9.2024 10:30:54 EEST | Tiedote
Fingrid on korottanut vuonna 2021 allekirjoitetun 300 miljoonan euron valmiusluoton (Revolving Credit Facility) määrää 500 miljoonaan euroon. Valmiusluoton korotuksella Fingrid vahvistaa yhtiön pitkäaikaista maksuvalmiutta toiminnan laajentumisen sekä sähkön tuotannon sääriippuvuuden ja kantaverkon investointitarpeiden kasvaessa. Fingridin valmiusluotto on sidottu yhtiön keskeisten vastuullisuustavoitteiden toteutumiseen.
Fingrid Oyj has increased the amount of its sustainability-linked revolving credit facility9.9.2024 10:30:54 EEST | Press release
Fingrid has increased the amount of the EUR 300 million revolving credit facility it signed in 2021 to EUR 500 million. By increasing the revolving credit facility, Fingrid will strengthen the company’s long-term liquidity as operations expand and the weather dependence of electricity production and the investment needs of the main grid grow. Fingrid’s revolving credit facility is tied to the success of the company’s key sustainability targets.
Huolto- ja rakennustyöt rajoittavat syksyllä sähkön siirtokapasiteettia Ruotsin ja Suomen välillä4.9.2024 09:45:00 EEST | Tiedote
Suomen ja Ruotsin välisien sähkön rajasiirtoyhteyksien siirtokyky on syksyllä tavallista pienempi huolto- ja rakennustöiden vuoksi. Keskeytyksen aikana tehtävillä töillä varmistetaan verkon toimintavarmuutta ja turvallisuutta.
Suomen ja Viron välinen EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys palaa kaupalliseen käyttöön3.9.2024 12:23:15 EEST | Tiedote
Tammikuussa vikaantuneen Suomen ja Viron välisen EstLink 2 - sähkönsiirtoyhteyden korjaustyöt ovat edenneet suunnitellusti ja yhteyden arvioidaan palaavan kaupalliseen käyttöön keskiviikkona 4.9.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme