Pellervon taloustutkimus PTT

Kutsu: Miten ruuan hinnan nousu vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen ja miten raha kiertää Suomen ruokaketjussa?

Jaa

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisiä tuloksia Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskus Luken ja REINU econin tutkimushankkeesta, jossa selvitetään suomalaisen ruokaketjun arvonmuodostusta sekä markkinahäiriöiden vaikutusta. Samalla etsitään ratkaisuja markkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Tilaisuudessa kuullaan myös esittely Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) meneillään olevasta aihepiiriä käsittelevästä tutkimuksesta.

Aika: tiistai 21.11. klo 08.30–11.30

Paikka: Lasipalatsi/Palmuhuone, Mannerheimintie 22–24 Helsinki TAI verkkolähetys
Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/ruokaketju2023

Ohjelma:

Aamukahvi ja kevyt aamiainen 08.30–9.00, jonka jälkeen nostoja tuloksista ja yhteistä keskustelua:

*Mitä kuluttajat ajattelevat viime vuosina rajusti nousseista hinnoista ja miten ne vaikuttavat heidän toimintaansa? – Tuloksia tuoreesta kuluttajakyselystä ja kysyntäjoustojen analyysistä.

*Millainen on yleiskuva suomalaisen elintarvikeketjun rahavirroista tuottajien, teollisuuden ja kaupan välillä? Mitkä ovat viljojen hintasiirtymät?

*KKV:n ajatuksia aihepiiristä ja sen tutkimisesta.

Lähitilaisuuteen paikan päälle mahtuu 50 ensin ilmoittautunutta. Esityksiä voi seurata verkkolähetyksenä, mutta huomaathan, että keskusteluun osallistuminen ja kysymysten esittäminen on mahdollista vain lähitilaisuudessa. Lähetämme linkin verkkolähetykseen tilaisuutta edeltävänä päivänä.

Taustaa tutkimuksesta

Ruuan hinta ja rahan jakautuminen ruokaketjun toimijoiden kesken on kestoaihe julkisessa keskustelussa. Keväällä 2023 alkoi PTT:n, Luken ja REINU econin tutkimushanke, joka tarjoaa tuoretta tutkimustietoa ruokaketjun kokonaisvaltaisesta arvonmuodostuksesta ja markkinahäiriöiden vaikutuksista. Tutkimus perustuu laajaan tilastoaineistoon, ja käytössä on myös ei-julkista tilastotietoa ruokaketjun sisältä.

Hanke päättyy loppuvuodesta 2025, ja tuloksia julkaistaan säännöllisesti hankkeen aikana. Päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera, lisäksi rahoittajina toimivat Elintarviketeollisuusliitto ETL, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Päivittäistavarakauppa PTY ry.

Tutkimuksesta lisätietoa täällä: https://www.ptt.fi/hankkeet/ruokaketjun-toimivuus-ja-arvonmuodostus-ruokaketju/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Forsman-Hugg, PTT, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450

Jyrki Niemi, Luonnonvarakeskus, jyrki.niemi@luke.fi, 0295 326390

Kyösti Arovuori, REINU econ, kyosti.arovuori@reinuecon.fi, 040 515 8953

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme